Olemme Facebookissa!

18.07.2019 Jarno Saarisen näyttely Punkalaitumella

Kahvila Myötätuulen kaikki parkkipaikat täyttyivät moottoripyöristä, kun Jarno Saarisen ajokalustoa ja muita esineitä oli näytillä.
Jarno Saarinen oli ratamoottoripyöräilijä, joka menehtyi vuonna 1973 Montzassa. Hän oli ensimmäinen suomalainen maailmanmestari lajissaan. Jarno Saarisen näyttely saapui Punkalaitumelle viime viikon sunnuntaina.

Jarnon veli Jari Saarinen oli tuonut Jarnon pyörät sekä muuta kalustoa näytille Punkalaitumelle.


– Emme kyllä kovinkaan usein pidä tämän tyyppisiä näyttelyitä, mutta jonkin verran olen käynyt ajamassa näytösajoja näillä pyörillä ja joissakin moottoripyöränäyttelyissä olemme olleet mukana, kertoo Jari Saarinen.
Jarno Saarisen ajamat moottoripyörät eroavat nykypäivänä käytetyistä pyöristä hurjasti.


– Toisessa Jarnon pyörässä on 21 ja toisessa 47 hevosvoimaa. Nykyaikana mennään yli sadankin hevosvoiman helposti. Nämä pyörät kulkevat parhaimmillaan noin 250 kilometriä tunnissa, kun tänä päivänä pyörät kulkevat hieman yli 300, jatkaa Jari Saarinen.


Saarisen mukaan ennen ei myöskään ollut tietokoneita, jotka nykyään osittain parantavat ohjattavuutta.
– Silloin aikaisemmin pyörää ohjattiin täysin itse.


Jarno Saarinen voitti ensimmäisen maailman mestaruutensa 1972. Kyseisenä kautena hän voitti seitsemän osakilpailua ja sijoittui 16 kertaa kolmen parhaan joukkoon. Saarinen varmisti mestaruutensa 250-kuutioisissa Imatranajoissa.


Jarno Saarisen näyttelyä olivat tulleet katsomaan myös Keijo Peipinen Forssasta poikansa Samulin kanssa.


– Tuli silloin aikanaan seurattua Jarno Saarista jonkin verran, ja itse on tullut pelattua moottoripyörien kanssa, niin ajattelimme lähteä ajelemaan. Lisäksi nämä pyörät ovat niin erikoisia, että kyllä näitä mielellään katselee ja tutkii, kertoo Peipinen.


Näytillä oli myös Seppo Rehakan kalustoa. – Minulla on Suomeen ensimmäisenä tuotu pienellä moottorilla varustettu formula, jonka moottori pohjautuu Kuplan moottoriin.


Rehakka on myös moottipyöräillyt ja harrastaa vanhan kaluston ylläpitämistä.


– Siinä on jotain historian havinaa, kun ajelen tällä menopelillä ja esittelen vanhoja koneita. Tällä tavalla vaalitaan perinteitä. Kun vanhoilla koneilla ajaa niin tuntuu, että niissä elää se henki, jatkaa Rehakka.


Myötätuulessa ollut näyttely sai myös paikan omistajan Merja Mikkosen suun hymyyn, kun väkeä oli paikalla erittäin runsaasti. – Osasin jotenkin toivoa tällaista väkimäärää ja totta kai toivoin, että väki lähtee liikkeelle. Erityisen kiitollinen olen Jarille, joka toi mukanaan nämä kaikki Jarnon esineet, kiittelee Mikkonen.

 

Evästeet