Olemme Facebookissa!

18.03.2021 Korona vei Katin sairaalaan

Kati Nieminen oli yksi Päiväkodissa levinneen tartuntaketjun sairastuneista. Koronavirus vei hänet sairaalaan asti ja yleiskunnon palauttaminen vaatii töitä.
Punkalaitumen Koskioisilla asuva Kati Nieminen on yksi paikkakunnan 20 koronatartunnan saaneesta. – Se, että sai tartunnan, oli aika musertavaa. Ja se, kuinka nopeasti siitä siirryttiin koko perheen voimin eristykseen ja karanteeniin.

Päiväkodissa tartunnan aikaan työskennelleen Katin mukaan koronan ensimmäinen oire tuli tartunnan saamisesta kolmannen päivän iltana. – Kurkussa oli hassu tunne. Se ei kutittanut eikä sattunut. Tuntui vaan hassulta.


Seuraava oire oli väsymys. – Olisin vaan nukkunut. Päivän tavoite oli kävellä pari, kolme sataa metriä postilaatikolle ja takaisin. Se oli kuin maraton. Sen päälle oli aina pakko nukkua pari tuntia.
Katin mukaan ensioireesta neljän, viiden päivän kuluttua tulivat vatsaoireet. – Aivan yllättäen kesken kävelyn tuntui viiltävä ja lamaannuttava kipu alavatsassa. Kipu jatkui pari päivää aaltoillen, ja iski, kun koitin enemmän liikkua.


Vatsavaivoista toivuttua nousi kuume 37,7– 38,5 välille. Kuume sahasi ylös alas kuusi päivää. – Sinä aikana keuhkot tulivat päivä päivältä kipeämmiksi ja hengitys muuttui pinnalliseksi. Vasemmalle puolelle pisti, eikä oikealla kyljellä pystynyt enää olemaan. Tässä kohtaa varasin ajan lääkärille.


– Aluksi lääkärit eivät olisi tehneet mitään, koska tulehdusarvot olivat matalat. Keuhkokuume sieltä sitten paljastui ja äkilliset vatsaongelmat siihen yhdistettyinä päädyin osastolle kolmeksi päiväksi tarkkailuun, Kati kertoo.


Tammikuun Kati sairasti huonon yleiskunnon vuoksi kotona ja palasi helmikuussa takaisin työelämään. – Vieläkin normaalit nopeatempoiset suoritukset saavat hengästymään ja hien nousemaan. Nyt saan lähteä hitaasti kohottamaan kadonnutta yleiskuntoa pienillä kävelyillä ensin.


– Näin jälkikäteen mietittynä sanoisin silti päässeeni suhteellisen vähällä koronan kanssa. Toisilla se iskee vielä kovemmin. Pitäkää ihmiset huolta toisistanne. Tartunnan voi saada töissä, koulussa tai vaikka kaupassa. Peskää käsiä ja käyttäkää maskia, vaikkei se kivalta tunnukaan, Kati Nieminen korostaa.

 

Evästeet