Olemme Facebookissa!

18.02.2021 Hyvä olut kuin mielenkiintoinen tarina

Juho Uusi-Kouvo ja Antti-Jussi Pouru ovat työstäneet ideaa omasta panimosta neljän vuoden ajan. Yksi erä olutta on jo pullotettu, ja seuraava kypsymässä.
Serkukset Antti-Jussi Pouru ja Juho Uusi-Kouvo perustivat pienpanimon Punkalaitumelle.

– Jo yli neljä vuotta sitten mietimme kaupalla, miten erottua eduksemme alati kiristyvässä kilpailutilanteessa. Siihen aikaan valtakunnan medioissa keskusteltiin 5,5 prosentin juomien myynnin vapauttamisesta. Sain idean tuolloin omasta panimosta ja pikkuhiljaa lähdin ideaa työstämään, kertoo kauppias Antti-Jussi Pouru, joka on toinen uuden panimon, Pouru Brewingin, vastaavista.

 

Hyvä olut on Pourulla ollut lähellä sydäntä, ja panimotoiminta sopii hänen mukaansa hyvin kaupan yhteyteen.

 

– Nopeasti selvisi, että panimon pyörittäminen on todella aikaa vievää työtä, enkä selviäisi siitä yksin. Siinä vaiheessa kuvaan astui serkkuni Juho Uusi-Kouvo. Hänellä kun oli jo entuudestaan tietotaito oluen valmistuksesta.

 

Pitkä perehtyminen alaan

 

Heti alkuvaiheessa alkoi Pouru tutustua alan kirjallisuuteen. Uusi-Kouvon kanssa he kävivät tutustumassa itse prosessiin Vähimaan panimolla.

 

– Valmistimme siellä erän olutta vastaavilla laitteilla, joita itse nykyään käytämme. Käsityöläispanimot ja -oluet ovat olleet kiinnostuksen kohteenani jo pitkään. Panimosta vastaan Juhon kanssa, ja valmistusluvan omistaa Punkalaitumen Herkkutalo Oy. Ensimmäiset pullot saatiin myyntiin joulun alla. Kapasiteettia saadaan lisättyä tämän kevään aikana. Jouluksi valmistunut erä on uuden panimon toistaiseksi ainoa erä, joka myyntiin on tullut, mutta seuraava erä on jo kypsymässä. Se on kohta valmista pullotettavaksi.

 

– Tulevaisuus näyttää työntäyteiseltä. Liiketoiminnan kannattavuus ei ole itsestäänselvä asia. Sillä saralla aiomme kovasti tehdä töitä, jotta panimolla olisi mahdollisuus toimia tulevaisuudessakin. Seuraavan oluen reseptiäkin olemme jo miettineet.

 

Kuin tarina

 

Pouru puhuu kauniisti panimonsa tuotteista.

 

– Hyvä olut on kuin mielenkiintoinen tarina. Siinä on mukaansa tempaava alku, kantava runko ja koko komeuden paketoiva lopetus. Omalta osaltamme pyrimme aina oluissamme mahdollisimman mielenkiintoiseen tarinaan, mikä toivottavasti kantaa panimoa pitkälle.

 

Myös Uusi-Kouvo puhuu oluiden luonteista lämpöä katseessaan.

 

– Olen aina ollut hyvän oluen ystävä. Olut on siitä erityisen hieno tuote, että siitä on liki rajaton määrä eri variaatioita. Ne ovat toisistaan täysin poikkeavia ja eri makuisia tuotteita. Tästä johtuen oluesta on aina mahdollista löytää uusia puolia. Jokaisen on mahdollista löytää se juuri omaan makuun sopiva tuote, kertoo pienpanimokoulutuksen Mustialassa Kuninkaankartanon Panimolla saanut Uusi-Kouvo.

 

Tumma lager valmistumassa

 

Nyt panimon valmistuksessa oleva tumma lager on 4,7-prosenttista.

 

– Palaute on ollut positiivista ja kehittävää ja sitä on saatu runsaasti, vaikka emme ole vielä juuri markkinoineet tuotetta. Hyvä käsityöläisolut selvästi kiinnostaa ihmisiä ja sillä on paikkansa markkinassa. Pouru Brewing Companyn tumma lager on tekijöidensä mukaan helposti lähestyttävä käsityöläisolut, joka sopii niin ruokapöytään kuin sellaisenaankin nautittavaksi. Olut on täysmallasolut, eikä se sisällä lisäaineita. Toistaiseksi olutta myydään vain K-Supermarket Pourulla.

 

Hanna-Mari Kamppikoski

Evästeet