Olemme Facebookissa!

18.02.2016 Pelastusnäytös paloasemalla

Punkalaitumen VPK näytti 112-päivänä järjestetyssä pelastusnäytöksessä, miten liikenneonnettomuuden uhri pelastetaan.
Punkalaitumen VPK järjesti viime lauantaina paloasemalla 112-päivän tapahtuman. Tänä vuonna valtakunnallisena teemana oli nuorten ja ikääntyvien turvallisuus. Punkalaitumella noin sata silmäparia seurasi kiinnostuneena, kun VPK suoritti kuvitteellisen liikenneonnettomuuden uhrin pelastamisen.

Punkalaitumen paloasemalla järjestetyssä pelastusnäytöksessä nähtiin onnettomuustilanne lähes alusta asti. Pelastettava uhri oli kaksi kertaa katon kautta ympäri lentäneen auton sisällä. Uhri oli vakavasti loukkaantunut.


Yleisö pääsi seuraamaan tilannetta siitä lähtien kun paikalle saapunut ohikulkija alkoi koputella onnettomuusauton ikkunoita ja kysellä uhrin vointia, sekä tehdä hälytystä.


Paikalle saapui niin paloauto miehistöineen kuin ambulanssikin. Todentuntua tilanteeseen toi pelastushenkilöstön odottelu. Kari Nieminen VPK:sta selosti vaihe vaiheelta pelastustoimia.


Kuvitteellisen hälytyksen tehnyt Petri Korhonen sanoo, että onnettomuustilanteessa potilaan turvaaminen on ensimmäinen asia, sen jälkeen vasta mietitään muita toimenpiteitä.


VPK:ssa harjoitellaan auton leikkaamista kaksi-kolme kertaa vuodessa, isoimmissa harjoituksissa saatetaan leikata kaksikin autoa.
– Onneksi tällaisia oikeita tilanteita ei ole ollut, mutta harjoitella pitää säännöllisesti, jotta osamme työskennellä, jos oikea tilanne tulee eteen, sanoo Petri Korhonen.


Pelastuslaitos lähtee onnettomuuspaikalle aina kuuden hengen miehistöllä. Jokainen käsipari on kuitenkin tarpeeseen. Esimerkiksi onnettomuusauton sisällä on koko ajan palomies rauhoittelemassa potilasta.


Tällä kertaa onnettomuuden uhrilla oli rankavamma. Onnettomuusauton koko katto leikattiin pois, jotta hoitotoimenpiteitä varten saatiin riittävästi tilaa. Potilaan alle hilattiin varovasti rankalauta, jolla tämä nostettiin paareille. Nostovaiheissa tarvitaan paljon käsiä, jotta potilaan siirto sujuu tasaisesti ja turvallisesti.


Punkalaitumen VPK:laiset olivat tyytyväisiä 112-päivän onnistumiseen, sillä tapahtumassa kävi jälleen kerran paljon yleisöä.
Päivän aikana pääsi tutustumaan paloaseman kaikkiin tiloihin sekä ambulanssiin. Myös paloautokyydillä pääsi ajelemaan.

Evästeet