Olemme Facebookissa!

17.11.2022 Nuorisovaltuusto on aidon vaikuttamisen paikka

Tiia Hyytiäinen, Laura Turunen ja Oskari Wallin näyttävät peukkua nuorisovaltuustolle, vaikka eivät itse ole lähdössä ehdolle joulukuun vaaleissa.
Punkalaitumella ollaan valitsemassa uutta nuorisovaltuustoa ja 13–19 -vuotiaita kannustetaankin lähtemään ehdolle. – Tavoitteena ovat kunnon vaalit, jossa ehdokkaissa olisi valinnan varaa, sanoo nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Ilkka Levomäki.

Ilkka Levomäki ja nuorisovaltuuston nykyinen puheenjohtaja Niko Heikkinen korostavat, että nuoret pääsevät oman valtuustonsa kautta vaikuttamaan aidosti asioihinsa. – Nuvalla on edustus kaikissa kunnan toimielimissä ja kokemus on, että meitä kuunnellaan aidosti päätöksenteossa. Punkalaitumella tilanne on parempi kuin monessa muussa kunnassa.


– Vaikka edustajillamme ei ole päätösvaltaa kokouksissa, mielipiteitämme kysytään ja monesti myös kunnanvaltuutetut ovat ottaneet yhteyttä asioita pohtiessaan, Heikkinen kertoo.


Kuluvalla nelivuotiskaudella nuorisovaltuusto on paitsi osallistunut päätöksentekoon myös järjestänyt monenlaista toimintaa ja tapahtumia paikkakunnan nuorille.


Vaikuttaa voi maakuntasolle asti


Nuorisovaltuustoon valitaan Punkalaitumella seitsemän jäsentä. Mikäli ehdokkaita saadaan tätä määrää enemmän, järjestetään vaalit 12. joulukuuta. Viime viikon tiistaina yhteiskoulun ja lukion oppilaita ehdokkaiksi vaaleihin houkuttelivat nykyisen nuorisovaltuuston jäsenten lisäksi kunnan nuoriso-ohjaaja Kukka Koski-Vähälä ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi (kesk.), joka on itsekin toiminut kaksi kautta nuorisovaltuuston puheenjohtajana.


Nyt valittavasta nuorisovaltuustosta on mahdollisuus ponnistaa myös maakunnalliseen päätöksentekoon, sillä Pirkanmaan hyvinvointialueelle tullaan valitsemaan oma nuorisovaltuusto, jossa on edustus kaikista kunnista. Lisäksi maakuntatasolla toimii oma nuorisovaltuusto.


Toiminnalle kyllä, ehdokkuudelle ei


Yhteiskoulun aulassa välituntia viettäneet yhdeksäsluokkalaiset Laura Turunen, Tiia Hyytiäinen ja Oskari Wallin kuuluvat ehdokasetsinnän kohderyhmään. Kolmikosta yksikään ei ole asettumassa ehdolle, vaikka nuvan toimintaa pidetään tärkeänä ja joihinkin nuvan järjestämiin tapahtumiin on osallistuttu.


– Ei ole oikein aikaa lähteä mukaan, kun on niin paljon muuta tekemistä, Laura kertoo.


Oskarillakin on selitys valmiina. – Aikaa olisi, mutta ei motivaatiota.


Tiian perustelut pitävät ”parhaiten vettä”. – Asun Urjalan puolella, en voi lähteä ehdolle Punkalaitumella.

 

Evästeet