Olemme Facebookissa!

17.06.2021 Demarit ja kokoomus kuntavaalien voittajat

Viime sunnuntain kuntavaaleihin valmistauduttiin puolueiden yhteisessä vaalitilaisuudessa Pietarinaukiolla vaalien aattona lauantaina. Punkalaitumen Sanomat järjesti ehdokkaille vaalipaneelin, jossa käytiin läpi ajankohtaisia aiheita.
Punkalaitumen kuntavaaleissa valittiin sunnuntaina 21 valtuutettua. Näistä yhdeksän on uusia. Vaaleissa voittajia olivat sosiaalidemokraatit ja kokoomus, jotka molemmat saivat valtuustoon yhden lisäpaikan. Ääniä vaaleissa annettiin yhteensä 1 458 ja äänestysprosentti oli 62,3.

Kunnanvaltuuston suurimpana ryhmänä säilyi keskusta, joka sai seitsemän paikkaa valtuuston. Puolueen äänimäärä oli 509, jossa vähennystä edellisiin kuntavaaleihin oli 79. Keskustan listalta löytyi myös vaalien ääniharava. Hän on nykyinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi, joka sai ääniä 139. Muut keskustan valtuutetut ovat Matti Seppä (52), Timo Karunen (51), Sanna Salioja (42), Martti Törmä (39), Markus Kouvo (34) ja Sami Ali-Rantala (31).

 

Toiseksi suurin puolue vaaleissa oli kokoomus, jonka paikkamäärä nousi kuuteen. Ääniä puolue sai 410, jossa kasvua oli 27. Eniten ääniä kokoomuksessa sai Harri Lumme. Hänen saamansa äänimäärä oli 83. Muut valitut olivat Sirkka Madekivi (64), Antti Peltomäki (64), Maria Kankaanranta (52), Juha Yli-Parri (49) ja Ari Prihti (38).

 

Perussuomalaiset olivat äänimäärässä laskettuna kolmanneksi suurin puolue. Sen ehdokkaat saivat yhteensä 275 ääntä, jossa laskua edellisiin kuntavaaleihin oli 157. Paikkoja perussuomalaiset saivat neljä. Vaaleissa toiseksi eniten ääniä sai perussuomalaisten ääniharava Sami Uutto, jonka äänimäärä oli 92. Hänen lisäkseen valtuusto valittiin Matti Kankkunen (54), Tapio Korhonen (38) sekä Jani Nousiainen (18).

 

Vaalien toinen voittaja olivat sosiaalidemokraatit. He lisäsivät paikkamääräänsä yhdellä. Puolueen kokonaisäänimäärä oli 257, jossa kasvua oli 34 ääntä. Eniten ääniä demarien listalla keräsi Marja Wakkala, jonka äänimäärä oli 84. Kolme muuta valittua olivat Merja Pulakka (78), Sari Lappalainen (24) ja Ulla Dahl (22).

 

Valtuusto uudistui vaalien myötä melkoisesti, sillä peräti yhdeksän valittua ovat uusia. Heistä osalla tosin on kokemusta valtuustotyöstä edeltäviltä vaalikausilta. Uudet valtuutetut ovat keskustassa Matti Seppä, Markus Kouvo ja Sami Ali-Rantala. Kokoomuksessa uutena valittiin Maria Kankaanranta ja demareissa Sari Lappalainen sekä Ulla Dahl. Perussuomalaisten uudet valtuutetut ovat Matti Kankkunen, Tapio Korhonen ja Jani Nousiainen

 

Puolueet tyytyväisiä


– Olemme kovasti tyytyväisiä. Vaalit menivät hyvin ja saimme neljä naista läpi. Kun vasemmistoliitolla ei ollut ehdokasta, saimme todennäköisesti sieltä ääniä, sanoo Punkalaitumen Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Marja Wakkala.


Hän kiittelee sitä, että vaalikampanjointi sujui hyvässä hengessä. – Yhteiskampanjointi oli onnistunut ja sitä voisi jatkossakin lisätä.


Wakkala odottaa mielenkiinnolla paikkajakoneuvotteluja. – Se on kuntapolitiikassa joka kerta ikävin hetki. Kun paikat on jaettu, yhteistyö on yleensä ollut toimivaa.


– Vaalit sujuivat kokonaisuudessaan hyvin ja rauhallisesti. Ilkivaltaa ja häirintää ei ollut, sanoo Punkalaitumen Perussuomalaisten puheenjohtaja Tapio Korhonen.


Hän on iloisesti yllättynyt puolueen saamasta äänimäärästä. – Varsinaisena vaalipäivänä saimme vielä neljännen ehdokkaan valtuustoon. Sami Uuton mahtava äänipotti oli sekin hieno asia.


– Kuunnellaan ensin, mitä muut ryhmät tuumivat paikkajaosta ja mennään sen mukaan. Uskon yhteistyön toimivan ja konkarit ovat jo nyt antaneet neuvojaan, Korhonen sanoo.


Punkalaitumen Kokoomuksen puheenjohtaja Harri Lumme on tyytyväinen puolueen saamaan voittoon. – Vaalivoitto on iso ja hieno asia. Hyvillä mielin voimme lähteä neuvotteluihin. Hyviä paikkoja pitäisi olla luvassa ja uskon, että yhteisymmärrys löytyy.


Vaalivoiton syinä hän pitää hyvää ehdokaslistaa ja kokoomusvaltuutettujen aiempaa toimintaa. – Valtuustoryhmä on aikaisemmin toiminut kuntalaisten mielestä oikealla tavalla.


Punkalaitumen keskustan puheenjohtaja Linda Lähdeniemi pitää vaalitulosta hyvänä. – Saimme pidettyä seitsemän paikkaa, eikä kahdeksaskaan paikka ollut kaukana.


– Valtakunnallisesti kannatuksen nousu lähes 15 prosenttiin oli valtavan hieno tulos. Paikallisestikin kannatus nousi 0,8 %, Lähdeniemi sanoo. Paikallisesti äänestysprosentti jäi hänen mielestään harmittavan pieneksi.


Paikkajakoneuvotteluilta hän odottaa hyvää yhteistyötä. – Lautakuntien yhdistymisen jälkeen paikkoja on vähemmän jaettavaksi, mutta uskon, että jokaiselle löytyy mieleinen paikka. Neuvottelut on jo käynnistetty.

 

Evästeet