Olemme Facebookissa!

17.03.2016 – Ainakin lupauksia saatiin monelta taholta

Punkalaitumelaiset Juho Vanha-Juhe, Jukka ja Juho Uusi-Kouvo, Timo Suonpää sekä Jaakko Mikkola Koskelta osallistuivat tuottajien mielenilmaukseen Senaatintorilla. Kuva: Sami Ali-Rantala.
Kymmenkunta punkalaitumelaisviljelijää otti osaa perjantaina Helsingissä järjestettyyn maataloustuottajien traktorimarssiin ja mielenosoitukseen Senaatintorilla. – Päivästä jäi hyvä tunne. Yhteishenki oli vahva ja porukka liikkeellä hyvällä mielellä. Lupauksia viljelijöiden tilanteen parantamisestakin saatiin, nyt odotellaan että lupaukset konkretisoituvat, sanoo MTK-Punkalaitumen puheenjohtaja Sami Ali-Rantala.

Maanviljelijöiden ”kuppi meni nurin” lopullisesti Maaseutuviraston tukien maksatuksen viivästymisestä. – Mavin toiminta on pitkän ajan ongelman jäävuorenhuippu. Maanviljelijöillä on tällä hetkellä nurkkaan ajettu olo. Ollaan vähän kuin puun ja kuoren välissä, Sami Ali-Rantala kuvailee.


Hänen mukaansa suomalaisen maatalouden ahdinkoon on useita syitä. – Maatalouspolitiikka on epäonnistunut, kauppojen ”halpuutus” on laskenut tuottajahintoja ja tämän halpuutuksen maksaa nimenomaan tuottaja. EU:n tukieurotkaan eivät maassa jakaudu tasaisesti. C-alueelle maksettavat korkeammat tuet ja EU:n investointituetkin vääristävät tilannetta.


– Valtiovallan on ensitöikseen saatava jotain ”rotia” Mavin toimintaan. Maatalouden byrokratiaa ja ylenpalttista valvontaa tulee myös vähentää. Nyt kirjaa on pidettävä jopa rotanmyrkyn hankkimisesta. Jokaisen luulisi tajuavan, ettei kallista myrkkyä viemäriin kaadeta tai mukuloille syötetä, Ali-Rantala naurahtaa.


Hänen mukaansa Suomessa on maailman tiukimmin säädöstelty tuotanto sekä eläinsuojelulaki. – Teollisuus voi silti hankkia ulkomailta halvemmalla raaka-ainetta, jonka tuottaminen Suomessa olisi lainvastaista.


Maatalouden tukijärjestelmä vaatisi hänen mukaansa perinpohjaisen läpikäynnin. – Luovutaan tuista ja palataan vanhaan hyvää viljelijätupoon tai sitten nostetaan tuet riittävälle tasolle.


Sami Ali-Rantala on viljellyt kotitilaansa kymmenisen vuotta. Tilalla tuotetaan maitoa. – Vuosituotanto on noin 160 000 litraa. Ennen siirtymistä luomuun, oli tukien osuus 40 % kaikista tuloista. Nyt tuet ovat noin puolet tuloista. Tukia on oman isännyyteni aikana leikattu noin 35 %.


– Maidon tuottajahinta on sahannut ylös ja alas kymmenen vuoden aikana. Keskimäärin tuottajalle on litrasta tullut 40–42 senttiä. Tällä hetkellä maidon hinta on tosin historiallisen alhaalla, vain 35 sentistä. Sen päälle voi saada erilaisia laatulisiä 1,5-2 senttiä litralta, Ali-Rantala luettelee.


Maanviljelyksen tulevaisuuden 40-vuotias tuottaja näkee silti valoisana. – Nyt eletään ankeita aikoja. Tarvitaan uskoa ja jaksamista. Pidemmällä tähtäimellä kotimaisella tuotannolla on hyvä tulevaisuus, sillä maapallon viljelypinta-ala vähenee koko ajan.

Evästeet