Olemme Facebookissa!

16.08.2018 Sisäilmaongelmat ajavat päiväkodin uusiin väistötiloihin

Riissuontiellä sijainneet päivähoidon väistötilat sulkevat ovensa sisäilmaongelmien vuoksi. Edessä on muutto Pietarinvirastoon entisen nimismiehenkanslian tiloihin vielä elokuun aikana.
Punkalaitumen kunnan päiväkoti joutuu jälleen siirtymään uusiin väistötiloihin nykyisissä tiloissa havaittujen sisäilmaongelmien vuoksi. Kesän aikana tehdyn kuntotutkimuksen sisältö on epämieluista luettavaa, sillä Riissuontiellä Punkalaitumen Vuokra-asunnot Oy:n tiloissa toimivan päiväkodin sisäilmasta on löytynyt runsaasti mm. sädesientä sekä homeitiöitä.

Uudet päivähoidon väistötilat kunta on vuokrannut entisen nimismiehenkanslian tiloista Pietarinvirastosta. – Muuttoa valmistellaan parhaillaan ja Pietarinvirastossa tehdään pieniä muutostöitä. Tavoite on, että uusiin tiloihin päästään elokuun aikana, kertoo kunnanjohtaja Jyrki Moilanen.


Tiedossa olleet sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet huolta päivähoitoyksiköissä sekä hoitajissa että lasten vanhemmissa. – Lähdimme kosteuden vuoksi pois vanhasta päiväkodista ja nyt täällä väistötiloissa on näitä sisäilmaongelmia, harmittelee lastentarhanopettaja Tapani Henttinen. Helmikuussa mm. rakennuksen katto vuoti sisätiloihin.


Päivähoidon väistötiloissa toimii kaksi eri ryhmää: Peipot ja Tintit. Molempien käyttämistä tiloista on löytynyt sisäilmaongelmia ja mm. Tinttien ryhmän nukkumishuone on laitettu käyttökieltoon.


– Totta kai on harmillista, että päivähoitoryhmät joutuvat jälleen muuttamaan uusiin väistötiloihin mutta sisäilmatutkimuksen tulokset eivät jätä muuta vaihtoehtoa, kunnanjohtaja Moilanen toteaa.


Kesäkuun lopulla valmistuneessa sisäilmatutkimuksessa päiväkodin nykyisistä väistötiloista löytyi runsaasti sädesientä. Lisäksi löytyi homeitiöitä sekä epänormaalia ja mikrobiperäistä hajua.


Tapani Henttisen mukaan sisäilman tilanne on kiristänyt tunnelmia koko päivähoidossa, eikä tietoa ole jaettu tarpeeksi hoitajille eikä lasten vanhemmille. – Huoli on erittäin suuri tästä sisäilmasta ja mietimme koko ajan, onko tämä turvallinen hoitopaikka paikkakuntamme lapsille, pohtii Henttinen.


Hänen mukaansa osa lapsista ja hoitajista on jo reagoinut huonoon sisäilmaan sairastelemalla erilaisia tauteja normaalia useammin.


Päivähoidonjohtaja Pirkko-Liisa Henttinen painottaa, että kunnalla ei ole missään nimessä tarkoitus altistaa lapsia huonolle sisäilmalle. – Totta kai koko ajan muuttaminen uusiin tiloihin vaikuttaa myös lapsiin. Onneksi henkilöstö on pysynyt suurin piirtein samana ja turvalliset aikuiset ovat siirtyneet lasten mukana. Koko ajan vaihtuvat väistötilat vaikuttava lasten lisäksi myös hoitajiin, jotka joutuvat sopeutumaan myös uusiin tiloihin.

Tieto kulki hitaasti


Päiväkodin nykyisissä tiloissa tehdyn sisäilmatutkimuksen tulokset valmistuivat kesäkuun lopulla. Kunnanjohtaja Jyrki Moilasen ne tavoittivat vasta viime viikon tiistaina. Samoihin aikoihin tulokset sai tietoonsa Punkalaitumen Vuokra-asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Martti Mölsä.


– On vähän poikkeuksellista, että raportti on saatu 28. kesäkuuta mutta siitä ei ole tiedotettu eteenpäin yhtiön hallitukselle. Mikäli raportti olisi tullut heti tietoon, olisi ongelmiin päästy nopeammin käsiksi. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida aiemmin, sanoo Martti Mölsä.


Hän korostaa myös avoimuutta vaikeissakin asioissa. – Asioita ei pidä pimittää. Syyllisten etsiminen on kuitenkin tässä kohtaan turhaa, nyt on vain edettävä tilanteen mukaan.


Mölsä muistuttaa myös, ettei Riissuontien varressa rivitalossa sijaitsevia tiloja ole alun perin suunniteltu nykyiseen käyttöönsä, vaan asumiseen. – Kun asunnoiksi tarkoitetuissa tiloissa on niin suuri joukko ihmisiä, syntyy siitä ilmanvaihdollisia ongelmia. Normaalissa asumiskäytössä ongelmia ei ole yhtiön hallituksen korviin kantautunut. Jatkossa Punkalaitumen Vuokra-asunnot Oy tuskin tulee vuokraamaan tilojaan tällaiseen käyttöön.


Kunnanjohtaja Jyrki Moilanen arvelee sisäilmaraportin jääneen runsaaksi kuukaudeksi huomiotta kesälomien vuoksi. – Työntekijöitä on lomilla ja kunnantalolla oli kesäsulku. Onneksi päiväkotitoiminta on heinäkuussa vähäistä. Toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi, kun raportti ehti omalle työpöydälleni.


Vanhemmat harmissaan heikosta tiedotuksesta


– Olen keskustellut asiasta muidenkin vanhempien kanssa, joiden lapset ovat päiväkodissa ja meidän kaikkien yhteisenä huolena on tietenkin ennen kaikkea lasten terveys. Kukaan meistä ei halua, että lapset joutuvat viettämään päivänsä epäterveellisessä ympäristössä. Asioiden selvittely ja tutkiminen on kestänyt aivan liian kauan, sanoo Karoliina Valonen, jonka lapsi käy päivähoidossa.


Hänen mukaansa ensimmäisen kerran huoli päiväkodin sisäilman laadusta ja tutkimusten tarpeesta esitettiin jo viime syksynä. – Pitkään aikaan asialle ei tehty mitään. Sitten kun jotain ryhdyttiin tekemään, vanhempia ei tiedotettu asiasta kunnolla. Minä olen saanut tietoni tutkimusten etenemisestä ja niiden tuloksista enimmäkseen epävirallista reittiä, päiväkodin taholta ei ole tiedotettu kunnolla.


– Surkuhupaisin esimerkki ontuvasta tiedotuksesta on se, kun yhtenä päivänä keväällä hakiessani lasta päiväkodista, näin nukkumahuoneena käytetyn huoneen lattialla ämpärin ja lapsi kertoi iloisesti, että joo, siellä on ämpäri, koska sisäkatosta valuu vettä lattialle. Kun tiedustelin päiväkodin henkilökunnalta asiasta, vastauksena oli, että: tiedotamme, kun on jotain tiedotettavaa. Tällä tarkoitettiin ilmeisesti sitä, että kertovat, jos päiväkotia remontoidaan tai se muuttaa toisiin tiloihin. Vesivahinkoa ei katsottu tiedottamisen arvoiseksi asiaksi, Valonen harmittelee.


Kun sisäilmatutkimuksia sitten lopulta tehtiin ja niistä saatiin tuloksia, vanhemmat olivat yhteydessä sekä terveystarkastajaan että kunnan tekniseen toimeen. – Kukaan virkamiehistä ei halunnut ottaa kantaa asiaan eivätkä myöskään ottaa vastuuta siitä. Nyt olemme saaneet tiedotteen, että sisäilmatutkimus on valmistunut, on ollut ”erilaisia mikrobilöydöksiä” ja ”väistötilojen kartoittaminen on käynnissä”. Tutkimus on valmistunut 28.6.2018 ja tiedote annettiin 8.8.2018. Yli kuukauteen ei siis ole tehty mitään. Tutkimustuloksista ei ole tiedotettu sen tarkemmin, olen saanut tutkimusraportin käyttöön omia kontaktejani käyttäen, kaikille sitä ei ole toimitettu.


– Lapset ovat nyt olleet lähes vuoden päiväkotihoidossa tiloissa, jotka eivät ole terveelliset eivätkä turvalliset. Ihmettelen kovasti sitä, että asioita voidaan hoitaa näin välinpitämättömästi ja ennen kaikkea sitä, että asioiden tilasta ei tiedoteta. Kaikilla vanhemmilla on käytössään älypuhelimet ja sähköpostit. Ajantasainen ja paikkansapitävä tieto saataisiin toimitettua kaikille hyvin helposti. Vastuu tiedottamisesta on tietenkin päivähoidon johdolla. Minun pitäisi vanhempana saada kaikki tarvittava tieto päiväkodista eikä soittelemalla ympäri kyliä etsien tahoa, joka mahdollisesti tietäisi jotain asiasta, Karoliina Valonen korostaa.

 

Evästeet