Olemme Facebookissa!

16.07.2020 Sotilaspoikien perinnehuone tarjoaa muistoja ja historiaa

Punkalaitumen Sotilaspoikien sihteeri Jari Kantonen esitteli näyttelyvieraille Tauno Murtoselle, Matti Jutille ja Esko Härkälälle perinnehuoneen esineistöä.
– Vartiola oli sodan aikana toimineiden sotilaspoikien harjoitus- ja leiritila, tärkeä tukikohta. Esineistömme valaisee Punkalaiduntakin syvästi koskettanutta sota-aikaa, kertoo Punkalaitumen Sotilaspoikien puheenjohtaja Timo Kirkko-Jaakkola.

Sotilaspoikien perinnehuone on avoinna kävijöille heinäkuisina torstaina klo 11-14. Huone pitää sisällään lahjoituksina saatuja erilaisia julkaisuja, valokuvia ja muita dokumentteja, sodassa tehtyjä puhdetöitä, viirejä, lippuja, kaksi lottapukua, sotilaspojan puvun ja kunniamerkkejä.

 

– Sotilaspojat olivat 13– 14– vuotiaita ja toimivat jatkosodan aikaan Suojeluskuntien maanpuolustusjärjestönä. Kotirintamalla he suorittivat avustavaa ja täydentävää tiedustelua, ilmavalvontaa ja aseetonta palvelusta. He myös harjoittelivat muun muassa tarkkuusammuntaa, kertoo Punkalaitumen Sotilaspoikien sihteeri Jari Kantonen.

 

Parikymppiset miehet lähtivät Punkalaitumelta kävellen Tyrvään asemalle ja sieltä junalla rintamalle. Näiden sotilaiden lähtöpaikkaan Vartiolan risteykseen Urjalantielle on Punkalaitumella pystytetty kaunis muistomerkki, jossa lukee: ”Sisu, voima, uskollisuus”.

 

Sotilaspoikien yhdistyksessä on tällä hetkellä 41 jäsentä. Erityisesti 12 aidolle, sota-aikana eri tehtävissä olleelle Sotilaspoika-jäsenelle pyritään järjestämään virkistystoimintaa muutaman retken ja Vehkajärvellä vietetyn päivän muodossa vuosittain.

 

Sota-ajan kuvia kerätään

 

Yhdistyksen puheenjohtaja Kirkko-Jaakkola on innoissaan tämän kesän valokuvakeräyksestä.

 

- Yhdistys kerää Punkalaitumen sota-ajasta kertovia valokuvia. Kuvia ei tarvitse lahjoittaa. Tiedot kuvien henkilöistä ja paikoista riittävät. Skannaamme kuvat sähköiseen muotoon, jotta niitä olisi helppo esitellä erilaisissa tilaisuuksissa. Historian tallentaminen, siihen liittyvien esineiden ja muistojen dokumentointi nykyaikaisin menetelmin on Kirkko-Jaakkolan mukaan tärkeä osa Punkalaitumen Sotilaspoikien kaltaisen perinneyhdistyksen toimintaa.

 

Hanna-Mari Kamppikoski

Evästeet