Olemme Facebookissa!

15.12.2022 Porttikallion yleissuunnitelma on runsaudensarvi

Projektikoordinaattori Henna Väisänen, Timo Mäki-Laurila, Antti Peltomäki, Sami Ali-Rantala ja Jari Pitkänen vaihtoivat ajatuksia kartan äärellä tulevaisuuden Porttikalliosta.
Porttikallion kehittämishankkeen yleissuunnitelmaa esiteltiin kunnantalossa maanantaina. Suunnitelmaa voisi kuvata sanalla ”runsaudensarvi”, sillä mikäli sen koko sisältö toteutetaan, tarkoittaisi se alueelle yli 719 000 euron investointeja.

Yleissuunnitelman on tehnyt konsulttiyhtiö FCG, josta suunnitelmaa esittelemässä olivat urheilu- ja liikuntapaikkasuunnittelija Jarmo Silvennoinen, projektipäällikkö Henna Väisänen ja maisemasuunnittelija Heli Tuomola. Heidän mukaansa suunnitelmaa on laadittu syksyllä yhteiskoululla pidetyn suunnittelutyöpajan pohjalta.


– Yleissuunnitelma ohjaa tulevaa toimintaa, luonnehti Jarmo Silvennoinen. Kyseessä ei ole siis paketti, joka toteutetaan kertarysäyksellä. Samaa korosti kunnan tekninen johtaja Satu Alajärvi.
– Suunnitelma on kokonaisnäkemys siitä, mitä Porttikalliolla voisi olla. Se helpottaa muun muassa Porttikallion investointien suunnittelua. Päättäjät lopulta ratkaisevat, mitä toteutetaan.

Kuntoportaat, Ollin lenkki, pulkkamäki…

 


Syksyn suunnittelutyöpajan ja kuntalaiskyselyn pohjalta Porttikallion yleissuunnitelmasta löytyvät toivelistalla kärkipäässä olleet kuntoportaat. Ne rakennettaisiin stadionilta kohti lintutornia ja laavua nousevaan jyrkkään rinteeseen.


Uuden infotaulun lisäksi reittiopasteita parannettaisiin, pysäköintiä selkiytettäisiin ja huolto-, väline- ja yleiset tilat tulisivat yhteen rakennukseen. Kyseinen rakennus on kehittämissuunnitelman kallein yksittäinen kohde, sillä sen kustannuksiksi arvioidaan 253 000 euroa. Samalla voitaisiin alueen nykyinen varsin ”moni-ilmeinen” parakkirakennuskanta purkaa.


Nykyistä stadionaluetta suunnitelmassa kehitettäisiin tapahtuma- ja oleskelualueeksi. Lisäksi stadionin rinteeseen on suunniteltu puurakenteinen ulkoilma-auditorio. Ulkoilurata rakennettaisiin uusiksi ja sen yhteyteen tulisi asfaltoitu juoksurata sekä leikkipaikka lapsille. Lapset on otettu huomioon myös nykyisen grillikodan tuntumaan rakennettavalla pulkkamäellä.


Kuntoilijoiden iloksi suunnitelmasta löytyy ”Ollin lenkiksi” nimetty parin kilometrin pituinen valaistu tasamaan latu, joka hyödyntäisi jo osittain valmiina olevaan niin sanottua Mummonlenkkiä. Henna Väisäsen mukaan tasamaan latu on nimetty ahkeran liikkujan ja kuntolaisen Olli Ylijoen mukaan.


Suunnitelmasta löytyy myös valaistuksen parannuksia sekä värivaloreitti, linnunpönttömetsä sekä ulkoilmataiteen alue.


Kaikkineen kehittämissuunnitelman kustannusarvio on 719 250 euroa.

”Kunnianhimoinen”


Paikalla ollut yleisö pääsi kunnantalossa myös kommentoimaan esitettyä suunnitelmaa. Vastikään Punkalaitumen Kunnon kunniajäseneksi kutsuttu Sakari Kohijoki kuvasi omassa puheenvuorossaan varsin osuvasti kaavailuja. – Suunnitelma on kunnianhimoinen ja esitykset loistavia. Niitä on helppoa kannattaa.
Kaikkien rakennusten purkamista Kohijoki ei pitänyt hyvänä ajatuksena, sillä stadionalueen selostamoa käytetään kilpailuissa tulospalvelun tukikohtana.


Sakari Pärssinen piti tasamaan latua eli Ollin lenkkiä tärkeimpänä toteuttamiskohteena suunnitelmassa. – Olen huomannut, että niitä käytetään. Kilpalatuja ei niinkään.


Kunnanjohtaja Tuija Ojala piti suunnitelmaan ”oivallisena lähtökohtana”. – Tarkoitus on kehittää Porttikalliota koko perheen liikunta ja urheilupaikaksi. Nyt meillä on sekä paikka että suunnitelma.


Varsin todennäköistä on, että Porttikallio ei hetkessä muokkaudu suunnitelman mukaiseksi ulkoilualueeksi. Rakentamisen kustannukset ovat korkeat ja Ojala totesikin, ettei Punkalaitumen veronmaksajilla ole varaa tällaiseen panostukseen. Hän pohtikin mahdollisuutta, jossa suunnitelmaa pilkottaisiin pienempiin osiin ja osa kohteista toteutettaisiin ulkopuolisen rahoituksen turvin. Ojala haastoi myös paikallisia yhdistyksiä mukaan näihin talkoisiin.

 

Evästeet