Olemme Facebookissa!

15.07.2021 Levätilanne elää

Kunnan uimarannat ovat terveystarkastaja Peräniityn mukaan hyvävetisiä.
– Levätilanne elää ja vaihtelee eri päivinä. On oikeastaan ihan turha kysellä, mikä levätilanne tällä hetkellä on. Reaaliaikaista tietoa kun ei meillä ole, toteaa terveystarkastaja Anne Peräniitty.

Terveystarkastajan mukaan juuri ennen pulahtamistaan kannattaa tarkistaa, mikä levätilanne on. Niin nopeasti se voi muuttua.

Koko Peräniityn toiminta-alueella on 25 uimarantaa. Punkalaitumen Kiviranta, Järvelä, Emmanlampi ja Navettakangas ovat kaikki hänen mukaansa hyviä uimavesiä

Ei hipusta kiinni

Peräniitty ei tapaa pulahdella tarkistamillaan uimarannoilla, mutta silloin, kun pulahtamaan ehtii, ei muutama vihreä hippu vielä häntä pysäytä.

– Jos levälauttoja näkyy, en mene uimaan, mutta muutama hippu ei vielä haittaa. Lasten kanssa pitää olla tarkkana, he kun saattavat hörpätä vettä. Joskus, jos on oikein kovasti levää näkyvissä, voimme laittaa varoituslapun, mutta turhaa hysteriaakaan emme halua lietsoa. Tiistaina 6.7., kun otin näytteet, ei missään ollut levää, mutta tosiaan huomenna voi jo levää olla.

Suojeluyhdistys tärkeässä työssä

Peräniitty nostaa kesähattuaan Vehkajärven suojeluyhdistyksen toimijoille.

– Uraani aloittaessani saattoi Vehkajärvessäkin olla ihan leväpuuroa nähtävissä. Yhdistys on tehnyt ihan valtavan hyvää ja pitkäjänteistä työtä, joka on selvästi nähtävissä nyt.

Monenlaisia oireita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n sivuston mukaan sinibakteerit eli kansanomaisemmin sinilevät voivat aiheuttaa monenlaisia oireita.

Yleensä oireet ilmenevät parin tunnin sisällä altistumisesta.

Levä voi aiheuttaa vaikkapa iho- tai vatsaoireita, flunssan kaltaisia oireita ja silmätulehduksia.

 

Hanna-Mari Kamppikoski

Evästeet