Olemme Facebookissa!

15.06.2023 Mäenpään työväentalolla tapahtuu koko kesän

Mäenpään työväentalolla valmistaudutaan kesän tulevia tapahtumia varten. Jouko Valonen, Nina Intonen, Irma Rantanen ja Jouko Mäkelä suunnittelivat heinäkuussa järjestettävää filmifestivaalia.
Kesä on saapunut Mäenpään työväentalolle ja odotetuimmat tapahtumat ovat jo ovella. Valmistelut kesän tapahtumia varten ovat jo hyvässä vauhdissa. Kohokohtana Mäenpäässä on heinäkuun puolivälin paikkeilla järjestettävä filmifestivaali, joka on osa Huhtamo International Film Festival -tapahtumaa.

– Olemme kuitenkin oma yksikkö eli valitsemme omat elokuvat ja keräämme varat niiden esittämiseen. Yhdessä Huhtamo International Film Festival kanssa tuemme toisiamme, sekä mainostamme yhdessä, Jouko Valonen kertoo.


Esitettävät elokuvat on jo festivaalille valittu. Tämän vuoden kaksipäiväsellä festivaalilla on selvä teema, joka näkyy esitettävien elokuvien valinnassa. – Valinnoissa olemme keskittyneet elokuvien kotimaisuuteen. Lisäksi aiheissa on pyritty ajankohtaisuuteen, Valonen sanoo.


Elokuvat esitetään sekä vanhalla 35 millimetrin projektorilla että myös uudella projektorilla. Elokuvien aikana pidetään väliaika, kun kela vaihdetaan. Vaihdoksen aikana yleisö pääsee nauttimaan musiikista, sillä väliajalla soitetaan vanhoja savikiekkoja.


Filmifestivaali on sarjassaan jo kolmas, joka Mäenpäässä vietetään. Ohjelmistoon on tänä vuonna valittu myös lyhytfilmejä, joissa aiheiden kirjo on laaja. Yhdessä lyhytfilmeistä keskitytään muun muassa menneiden vuosien asuntopulaan.


Uusi projektori


Festivaalien erikoisuutena esitetään mykkäfilmi säestettynä. – Professori Heikki Paloheimo otti pienen harkinnan jälkeen vastaan haasteen elokuvan säestyksestä, johon hän suunnittelee sopivan musiikin, Jouko Mäkelä kertoo.


Elokuvien esittämiseen Mäenpäässä on panostettu. – Olemme laajentaneet mahdollisuuksia esittää elokuvia hankkimalla uuden digitaalisen projektorin. Se mahdollistaa hieman uudempien sekä myös lastenelokuvien esittämisen, Valonen toteaa.


Tulevaisuudessa tavoitteena Mäenpäässä olisi myös laajentaa elokuvien kirjoa. – Toiveena olisi saada valikoimiin myös vanhoja amerikkalaisia lännenelokuvia, Mäkelä kertoo.


Ohjelmarikas kesä


Filmifestivaalien lisäksi työväentalon kesään mahtuu paljon muutakin ohjelmaa. Muun muassa Punkalaitumen Teatterikerhon esitykset pyörähtävät käyntiin kesäkuun lopussa. – Teatterin harjoitukset ovatalkaneet ja ne tiivistyvät tietenkin kohti ensi-iltaa. Luvassa on erinomainen esitys, Valonen sanoo.


Teatterikerho vastaa itse järjestelyistä Mäenpään työväentalolla, mutta työväentalon väki hoitaa kahvion. – Tämä on nyt toinen kerta, kun teatterin esitykset ovat täällä Mäenpäässä. Esitykset ovat aina vetäneet hyvin väkeä, Mäkelä toteaa.

Tapahtumaa työväentalolla riittää, sillä heinäkuun lopulla kuullaan suomenkielinen roots-henkinen Americana-konsertti, jonka esittävät Mikko Perkoila ja Jukka Haikonen eli Duo Juippi&Juippi. Lisäksi elokuun alussa Mäenpäässä pidetään Elomarkkinat ja kuun lopulla Punkalaitumen Naisyrittäjät järjestävät myös Valma ja Viljo Goes Elonkorjuu -tanssit. Tulossa on siis hyvin ohjelmarikas kesä. – Toimintaa on suurin piirtein alkusyksyyn asti. Suunnitelmissa syksylle on myös tanssit, sekä koulujen alkamisen yhteyteen mietimme lastenelokuvan esittämistä, Mäkelä kertoo.


Kiitosta satelee kunnalle sekä paikallisille yrityksille, jotka ovat tukeneet työväentaloa ja sen projekteja. – Toivomme, että yhteistyö jatkuisi heidän kanssaan vielä tulevaisuudessakin, miehet toteavat yhteen ääneen.


Järjestelyt ja työväentalon kunnosta huolehtiminen hoidetaan varsin pienellä porukalla. – Talon kunnostaminen on päättymätön projekti. Tällä hetkellä tavoitteena on poistaa pihapiiriin kuulumattomat vieraslajit. Talonväkeä on noin viisi henkeä, joiden voimin järjestämme tapahtumat sekä kunnostamme rakennusta. Hyvin siis mahtuisi mukaan porukkaan, jos innostusta ja mielenkiintoa riittää, miehet kertovat.

 

Evästeet