Olemme Facebookissa!

14.12.2023 Itsenäisyyspäivää vietettiin talvisessa pakkassäässä

Itsenäisyyspäivän juhlaan seurakuntatalossa osallistui 90 vierasta. Juhlapuheen piti seurakuntapastori Petri Paasikallio. Puhe on julkaistu sivulla kuusi.
Itsenäisyyspäivää juhlittiin viime viikon keskiviikkona talvisissa olosuhteissa. Päivän juhlallisuudet sujuivat Punkalaitumella perinteiseen tyyliin. Itsenäisyyspäivän juhlassa seurakuntatalossa juhlapuhujana oli seurakuntapastori Petri Paasikallio.

Itsenäisyyspäivän vietto alkoi juhlajumalanpalveluksella Punkalaitumen kirkossa. Liturgina toimi seurakuntapastori Petri Paasikallio ja kanttorina Sari Mäkinen.


Jumalanpalveluksen jälkeen tehtiin kunniakäynti sankarihaudoille. Seppeleen sankaripatsaalle laskivat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Linda Lähdeniemi, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Matti Seppä ja Punkalaitumen Sotaveteraanien varapuheenjohtaja Jukka Uusi-Kouvo. Sankarihaudoilla veisattiin kanttori Sari Mäkisen johdolla Isänmaan virsi.

Juhla seurakuntatalossa


Itsenäisyyspäivän juhla järjestettiin seppeleenlaskun jälkeen seurakuntatalossa. Juhla alkoi kahvitarjoilulla, josta vastasivat Eläkeliiton Punkalaitumen yhdistyksen emännät.


Tervetulosanat juhlassa lausui kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lumme. –  Koko itsenäisen Suomen historia on menestystarina vailla vertaansa. Itsenäisyyden aikana Suomi on noussut köyhyydestä yhdeksi maailman vauraimmista ja hyvinvoivimmista valtioista. Jälleen tänäkin vuonna, jo kuudetta vuotta peräkkäin voimme todeta olevamme maailman onnellisin kansa.


– Viime vuosina maailma ja myös lähialueemme onkin muuttunut sotaisammaksi. Vaikka moni kuvitteli väkivaltaisen, valtioiden rajojen siirtelyn olevan historiaa, viimeisten noin kahden vuoden tapahtumat ovat palauttaneet mieliimme sen tosiasian, että joidenkin valtioiden valtaapitävien mielestä on edelleenkin oikeutettua pyrkiä laajentamaan omaa reviirään ja etupiiriään hyökkäyssodalla, ihmishenkiä säästämättä, Lumme totesi.


Hän oli huolissaan myös Suomen asemasta. – Olemme siirtyneet aikakauteen, jolloin itänaapuristamme säännöllisen epäsäännöllisesti kantautuu epävirallisilta, mutta vaikutusvaltaisilta tahoilta viestiä, jossa Suomenkin olemassaolo itsenäisenä valtiona halutaan kiistää. Viestiä, joka historiaan perehtyneille tuo väkisin mieleen 1930-luvun lopun tapahtumat.


Runonlausuntaa juhlassa esitti Marja-Liisa Kankaanpää. Hän lausui Runebergin runon Maamme ja Lasse Heikkilän runon Suomi.


Sisarusten Elli ja Emma Aron musiikkiesityksessä kuultiin Petri Laaksosen Täällä Pohjantähden alla ja Collanin Sylvian joululaulu.


Punkalaitumen Mieskuoro lauloin itsenäisyyspäivän juhlassa kahteen otteeseen. Kuoro esitti Kokkosen Paavon virren, Hämäläisen Veteraanin iltahuudon, Paciuksen Suomen laulun ja Sibeliuksen Finlandian. Kuoroa johti dir.cant. Jukka Keskitalo. Juhla päättyi yhteisesti laulettuun Maamme-lauluun.


Juhlapuheen seurakuntatalossa piti seurakuntapastori Petri Paasikallio. Puhe on julkaistu lehden sivulla kuusi. Yleisöä juhlassa oli noin 90 henkeä.

 

Evästeet