Olemme Facebookissa!

14.10.2021 Taikayöntielle suunnitteilla uusi hanke

Taikayöntie halutaan nostaa uuteen kukoistukseen. Keinoja kehittämiseen pohdittiin kunnantalossa runsaan osanottajajoukon voimin. Kuva: Tiia Korhonen.
Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin kulkeva tie sai neljännesvuosisata sitten maisematien statuksen nimellä Taikayöntie. Punkalaitumen kunnantalossa järjestettiin torstaina 30.9. tilaisuus, jossa kolmisenkymmentä alueen toimijaa ideoi tapoja nostaa matkailutie uuteen kukoistukseen.

Taikayöntietä alusta saakka tekemässä olleista olivat mukana huittislaiset Jukka Tuori ja Arto Rekikoski, sekä punkalaitumelaiset Mallu Saarinen ja Aki Mikkola. – Taikayöntien alkuun mahtui monenlaista vaihetta. Tiehallinnolle piti kerätä muun muassa monipuolista materiaalia alueen kulttuurimaisemasta sekä historiasta, sanoo Aki Mikkola.


– Tuolloin lähdimme kehittämään tietä ja aluetta matkailuyritysten näkökulmasta. Vääntöä oli niin nimestä kuin siitäkin, että tuleeko logoon mukaan hevonen. No tulihan se siihen, kertoo Jukka Tuori.


Uuteen nousuun


Uuden hankeen tavoitteena on nostaa Taikayöntie uudelleen esiin ja matkailijoiden tietoisuuteen. Taikayöntien lumo – matkailutien kehittämishankkeen takana ovat Huittisten kaupunki, Punkalaitumen ja Urjalan kunnat sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK.


– Kaikissa kolmessa kunnassa lähdettiin innolla mukaan, kun tiedustelimme näiden kiinnostusta osallistua mahdolliseen hankkeeseen. Kuntien aktiivinen mukana olo on tärkeää, sanoo SAMKin tutkija Soile Vahela.
Soile Vahela arvioi hankkeen budjetiksi alustavasti reilut 100 000 euroa. Tarkoituksena on hakea LEADER-ryhmiltä Joutsenten Reitiltä sekä Pirkan Helmeltä yleishyödyllistä hanketta. Se tarkoittaa, että siitä pääsisivät hyötymään kaikki halukkaat.


–  Käytännössä hankkeen toteutus voisi alkaa esimerkiksi tien nettisivujen tekemisestä ja niiden ylläpidon organisoinnista. Samalla erilaiset digitaaliset alustat voitaisiin ristiinohjata, eli alueen toimijan ei tarvitsisi päivittää samoja tietoja useaan paikkaan, vaan tiedon etsijä ohjautuisi eri alustojen kautta hakemansa tiedon ääreen.


Hankehakemus tehdään loppuvuoden aikana ja hanke voisi toteutuessaan alkaa huhtikuussa 2022.

 

Motivoituneita ideoijia


Tilaisuudessa oli alueen yrittäjiä mukana paljon ja he olivat erittäin motivoituneita. Kotimaan matkailubuumin myötä on herätty huomaamaan Taikayöntien mahdollisuudet.


– Täällä on erittäin vahva tahtotila, sanoo SAMKin tutkimuspäällikkö Sanna-Mari Renfors.
Renfors tuo esiin hankkeen ison, matkailullisen merkityksen

 

– Tavoitteena olisi tarjota matkailijoille kokonaisuus, jossa kohtaisivat alueen historia ja perinteet sekä alueen omalaatuiset piirteet. Tavoitteena on löytää punainen lanka, joka sitoo kohteet yhteen. Toisaalta pitäisi löytää myös ne tekijät, joilla erotutaan muista maisemateistä, miksi tulla juuri tänne.

Leivän lähteillä

 

Mukana illassa oli hyvin erilaisia toimijoita: matkailu- ja juhlapalveluyrittäjiä, kulttuurialan toimijoita niin musiikin, kirjoittamisen kuin painatuksen alalta, yhdistystoimijoita, lähiruokaosaajia, huoltoasemayrittäjä, sekä kuntien edustajia kaikilta kolmelta paikkakunnalta.

 

Osallistujat jakautuivat ryhmiin pohtimaan tien kehittämistä, ja ryhmäkeskusteluissa tuli esiin paljon tien hyviä puolia. Sitä on nautinto ajaa niin autolla kuin moottoripyörällä. Joenvarren maisemat ovat kauniit ja vaihtelevat.

 

Eri vuoden- ja vuorokaudenajat muuttavat maisemaa: kauniit iltaruskot ja taianomaiset aamu-usvat nostettiin esiin. Tien varrella voi helposti nähdä peuroja, miksei sudenkin.

 

Alueen vahvuuksia kirjattaessa ylös esiin tuli sen menneisyys ja nykyisyys vahvana maatalousalueena. Kulttuurialueen muutos satakuntalaisesta hämäläiseksi näkyy muun muassa vauraissa maalaistaloissa ja niiden pihapiireissä. Kulkijalla riittää kaunista katseltavaa, sillä maisema on hoidettua kulttuurimaisemaa, missä ihmisen kädenjälki näkyy myönteisesti.

 

Tien varressa on monia uniikkeja kohteita, kuten Nuutajärven lasikylä, Mäenpään työväentalo sekä pikkukylät lyhyen ajomatkan päässä. Erilaisia tutustumiskohteita on lukuisia, varsinkin jos ajattelee, että ajaa vaikkapa vartin tien varresta sivumpaan.

 

Tien saavutettavuus on hyvä, sillä Taikayöntielle pääsee helposti ja nopeasti isoista kaupungeista esimerkiksi sunnuntaina lähiruokalounaalle perheen kanssa. Yhtä mieltä oltiinkin siitä, että elintarvikeosaamista olisi tuotava vahvasti esiin.

 

Alueen tuotteiden brändäämistä pidettiin todella suotavana sekä niiden tuomista yhtenäisesti myyntiin alueen liikkeisiin. Samoin kattavan ja kaikkia kanavia käyttävän digitaalisen näkyvyyden merkitystä korostettiin.

 

Yhtenä tärkeänä asiana koettiin se, millä matkailijat saadaan viipymään alueella pitkään ja käyttämään rahaa. Taikayöntien tuntumassa järjestetään jo nyt paljon tapahtumia, joita kannattaa tuoda esiin ja niiden määrää voisi lisätäkin. Myös polkupyörien lainaustoiminta nostettiin esiin. Matkailija voisi rauhassa pyöräillä alueella ja viivähtää kahviloissa ja ruokapaikoissa, ehkäpä patikoida luontoreitinkin, ja viipyä useamman päivän.

 

Sopivia sloganeitakin nousi esiin. Yhtenä esitettiin sointuvaa sanaparia ”Leivän lähteillä” ja toisena ”Ajan mieluummin Taikayöntietä!”.

 

Evästeet