Olemme Facebookissa!

14.06.2018 Säästötoimet huolestuttavat Pohjoisseudulla

Pohjoisseudun koulun vanhempaintoimikunta sekä Pohjoisseudun toimintayhdistys olivat pyytäneet päättäjät keskustelemaan koulun tulevaisuudesta.
Pohjoisseudun kouluun kohdistuvat säästöehdotukset huolestuttavat koululaisten vanhempia ja kyläläisiä. Vanhempaintoimikunta ja Pohjoisseudun toimintayhdistys kutsuikin kunnan päättäjiä yhteiseen keskustelutilaisuuteen viime torstaina.

Talouden tasapainottamista suunnitelleen ohjausryhmän yhtenä säästökohteena on Pohjoisseudun koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan lopettaminen ja esiopetuksen keskittäminen Keskuskoululle. Koululaisten vanhempien mukaan toimenpiteestä alkaisi Pohjoisseudun koulun toiminnan alasajo.


Koulun toiminnan pitämistä entisellään korostaneissa puheenvuoroissa tuotiin esiin Pohjoisseudun koulun vahvuutena mm. vahva yhteisöllisyys. – Se on käsin kosketeltavaa. Arvostamme pientä koulua, sen arvoja ja hyvää henkilökuntaa, kuvaili Heli Töppärä.


Pohjoisseudun koulu on ollut jo pitkään myös urjalalaisten lapsiperheiden suosiossa. Koulun johtaja Elina Poutalan mukaan oppilaista noin 20 % tulee Urjalasta. – Myös osa keskipitäjällä asuvista lapsiperheistä on valinnut Pohjoisseudun lähikoulukseen. Viime lukuvuonna keskustasta meillä kävi 12 oppilasta, Poutala kertoo.


Urjalasta ja muista naapurikunnista Punkalaitumelle kouluun tulevien oppilaiden mukana siirtyy myös rahaa. Punkalaitumen kunta saa perusopetusjohtaja Arto Asan mukaan kotikuntakorvauksia.


– Yksittäisen alakoululaisen tuoma kotikuntakorvaus on 6 000–7 000 euroa vuodessa ja yläkoululaisen noin 10 000 euroa. Vuodessa näitä korvauksia tulee kuntaan noin 300 000 euroa, totesi Arto Asa.

Henkilökohtaisesti Asa pelkäsi kunnan menettävän rahaa, mikäli oppilasvirta naapurikunnista tyrehtyy säästötoimien vuoksi.


Samaa korostivat myös erityisesti urjalalaiset oppilaiden vanhemmat. – Mikäli Pohjoisseutua ei ole, lapset käyvät koulunsa Urjalassa. Olemme valinneet pienen koulun, eikä Keskuskoulu tarjoa näitä etuja, kuvaili Heli Töppärä.


Paikalla olleista päättäjistä moni vakuutti, ettei Pohjoisseudun koulua olla sulkemassa mutta kunnan on etsittävä säästöjä. Sirkka Madekivi kyselikin paikalla olijoilta ideoita säästöiksi. Vaihtoehdoista esiin idean asteella nousivat mm. aamupäivätoiminnan lopettaminen, AP–IP -toiminnan maksujen korottaminen sekä yhteistyömahdollisuuksien selvittäminen.


Keskustelutilaisuus sai kiitosta sekä järjestäjiltä että päättäjiltä. Merja Niekka kiitteli sitä, että päättäjät olivat lähteneet paikalle niin runsaslukuisesti. – Tällaisia tilaisuuksia pitäisi järjestää yhä useammin jo päätöksenteon valmisteluvaiheessa, totesi puolestaan kunnanhallituksen jäsen Sanna Salioja.
Viime lukuvuonna koulun kokonaisoppilasmäärä oli noin 80 oppilasta ja koululla työskenteli kolme opettajaa, esiopettaja, kaksi koulunkäynninohjaajaa sekä yksi osa-aikainen koulunkäynninohjaaja.

 

Evästeet