Olemme Facebookissa!

14.05.2021 Metsänhoitoyhdistykset yhteen yksimielisesti

Metsänhoitoyhdistys Punkalaidun yhdistyy vuoden vaihteessa Metsänhoitoyhdistys Loimijoen kanssa. Toiminnanjohtaja Olli Laitisen ja hallituksen puheenjohtaja Tapio Kauniston mukaan yhdistymisellä haetaan jatkuvuutta työlle myös Punkalaitumella.
Metsänhoitoyhdistys Loimijoki ja Metsänhoitoyhdistys Punkalaidun yhdistyvät ensi vuoden alusta. Yhdistysten valtuustot ovat tehneet kevätkokouksissaan yksimieliset päätökset yhdistymisestä.

Yhdistymistä on suunniteltu jo pidempään, kertoo Mhy Punkalaitumen toiminnanjohtaja Olli Laitinen. – Suunnitelma esiteltiin valtuustoille jo viime syksynä ja siitä puhuttiin alustavasti jo vuosi sitten kevätkokouksessa.


– Yhdistymisellä haetaan ennen kaikkea jatkuvuutta toiminnalle Punkalaitumella. Itsenäisenä olisi jouduttu toimintaa supistamaan, Laitinen sanoo.


Hänen mukaansa metsänhoitoyhdistyksissä sekä hallinto- että tietojärjestelmäkulut ovat viime vuosina kasvaneet tuntuvasti. – Toiminnat yhdistämällä jää meiltä hallintotyötä pois ja saamme lisää aikaa työlle kentällä.


– Yhdistyksiltä odotetaan jatkuvasti monipuolisempaa osaamista ja hiukan isommassa kokoonpanossa on erikoistuminen ainakin jossain määrin helpompaa. Erikoisosaamista voidaan hyödyntää tarvittaessa koko yhdistyksen alueella. Toiminta on kuitenkin vasta muotoutumassa, joten mitään varmaa ei vielä voida sanoa.


Mhy Punkalaidun on 515 jäsenellään pieni yhdistys. Vuoden alusta aloittavassa yhdistyksessä sen alue muodostaa Olli Laitisen mukaan noin 20 prosenttia uuden yhdistyksen pinta-alasta.


– Yhdistyskenttä on pienellä aikaa muuttunut. Metsämaa-Kojonkulma liittyi Loimijokeen, samoin Jokilääni. Pieniä yhdistyksiä on lähitienoilta poistunut paljon.

Toiminnan toivotaan jopa paranevan


Olli Laitisen kanssa samaa mieltä on Mhy Punkalaitumen hallituksen puheenjohtaja Tapio Kaunisto. – Tämän kokoisten yhdistysten aika alkaa olla ohi. Hallinto vie aikaa ja atk-kustannukset nousevat. Se tekee taloudellisen kannattavuuden kovin vaikeaksi. Taikasauvan iskulla yhdistyminen ei tietysti kaikkia ongelmia poista.


– Metsäfirmoille pienellä yhdistyksellä on korjuupalvelupuuta liian vähän. Kiinnostus on laimeaa. Pakkoliitos ei kuitenkaan ollut kyseessä. Päinvastoin. Yhdistyminen haluttiin tehdä ennen pakkotilannetta, Kaunisto sanoo.


Yhdistymissopimuksen mukaan yhdistyksen hallitukseen kuuluu kahdeksan jäsentä, joista kuusi tulee Mhy Loimijoen hallituksesta ja kaksi Mhy Punkalaitumen hallituksesta. – Toimisto on jäämässä Punkalaitumelle ja entiset toimihenkilöt jatkavat työtään. Emme ole lopettamassa metsänhoitoyhdistystoimintaa Punkalaitumella. Toivottavasti toiminta jopa paranee, korostaa Tapio Kaunisto.


Metsureiden ja toimihenkilöiden työsuhteet säilyvät uudessa yhdistyksessä entisellään. Yhdistyksellä on toiminnan alkaessa kolme toimistoa: Humppilassa, Loimaalla ja Punkalaitumella. – Takuuhenkilöksi ei kukaan pysty lupautumaan, mutta näillä näkymin toimipaikat säilyvät. Tarkoitus ei todellakaan ole heti ensimmäisen toimintavuoden jälkeen sulkea toimipaikkoja. Se ei ole edes tarkoituksenmukaista näin suurella toimialueella, Olli Laitinen sanoo.


Humppilan ja Punkalaitumen toimitilat ovat yhdistyksen omistuksessa, Loimaalla toimitaan vuokratiloissa. Yhdistyksellä on kahdeksan-yhdeksän toimihenkilöä ja viisi metsuria palkkalistoilla. Lisäksi yhdistyksen käytännön toimia hoitaa lukuisa joukko metsuriyrittäjiä ja koneurakoitsijoita. Yhdistys tekee yhteistyötä myös naapuriyhdistysten kanssa muun muassa kiinteistövälityspalveluiden ja tienrakennuksen saralla.


Fuusioituneiden yhdistysten valtuustot muodostavat yhdistelmävaltuuston molempien yhdistysten valtuutetuista. Yhdistetty valtuusto käyttää uuden muotoisen yhdistyksen ylintä päätäntävaltaa seuraaviin vaaleihin, jotka järjestetään loppuvuonna 2024. Yhteinen valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran tämän vuoden loppupuolella.

 

Evästeet