Olemme Facebookissa!

14.05.2020 Koiramäentalo avautuu kesään juhannuksena

Yli-Kirran miespiha on kauniina kevätpäivänä hiljainen, sillä portti pysyy suljettuna juhannukseen asti. Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää sanoo, että kesäkuun alusta alkaen on alle 50 henkilön yksityistilaisuuksien ja opastuskierrosten järjestäminen kuitenkin mahdollista.
– Kerrankin oli hienosti alkanut kevät ja nyt tuli tällainen, harmittelee Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää Yli-Kirran miespihalla. Keväinen Koiramäentalon piha olisi tavallisina vuosina täyttynyt jo useamman kerran koululaisryhmistä. Nyt portti pysyy kiinni juhannukseen asti.

Yli-Kirran portit avautuvat kuitenkin juhannuksena. Lauantaina 20.6. yleisöllä on jälleen mahdollisuus sukeltaa suomalaiseen talonpoikaiskulttuuriin. – Päätimme, että museo on siitä alkaen avoinna viikonloppuisin. Totta kai seuraamme, miten tilanne kehittyy ja sen mukaan eletään, Sillanpää sanoo.

 

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyä ei Yli-Kirralla kuitenkaan nähdä. – Se on tietysti harmi. Nyt eletään säästöliekillä, mikä tarkoittaa pieniä tuloja ja pieniä menoja. Museo on avoinna pääasiassa talkoovoimin. Kunnan kesätyöllistämistuella saamme sentään palkattua yhden nuoren töihin.

 

Kesäkuun alusta alkaen Yli-Kirralla voidaan kuitenkin järjestää alle 50 henkilön yksityistilaisuuksia. – Myös museo-opastuksia voidaan järjestää alle 50 henkilön ryhmille. Keväälle ja alkukesälle oli jo varattuna jo rippi- ja ylioppilasjuhlia, ne jouduttiin perumaan.

 

– Poikkeuskesä ei yhdistystä taloudellisesti kaada, mutta kyllä pankkitilillä joudumme käymään. Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyiden tulot jäävät pois, ja yhdistyksen on kuitenkin ylläpidettävä Yli-Kirraa. Siinä mielessä toivoisin hallitukselta tukea myös yleishyödyllisille yhdistyksille, Sillanpää sanoo.

 

Kesän epävarmojen näkymien keskellä Yli-Kirralla katsotaan myös koronarajoitusten yli. – Suunnitelmissa on, että Pelimannipäivät järjestetään elokuussa, samoin tanssit.

 

– Punkalaitumen Päivän juhla pidetään 2.8. Sitä ei oikein voi pitämättäkään jättää. Onneksi päivä meni tänä vuonna elokuun puolelle, Kalevi Sillanpää naurahtaa.

 

Uuton kuvien digitointi jatkuu

 

Museovirasto on myöntänyt Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistykselle 7 300 euron avustuksen Sulo Uuton lahjoittamien lasinegatiivien digitoimiseen.

 

– Avustus on melkoinen. En muista, että olisimme saaneet tuollaista aiemmin. Tyytyväinen pitää olla, sanoo Kalevi Sillanpää.

 

Tällä hetkellä Sulo Uuton noin 17 000 lasinegatiivin kokoelmasta on digitoitu nelisentuhatta. Kalevi Sillanpää toivoo, että Museoviraston avustuksella voitaisiin digitoida vastaava määrä uusia lasinegatiiveja.

 

– Kokoelman säilymisen kannalta olisi hyvä asia, että kaikki lasinegatiivit saadaan digimuotoon. Tässä mielessä paikallisiakin toimijoita voisi haastaa mukaan mahdollistamaan kuvien digitoinnin. Aiemmin digitoidut kuvat ovat herättäneet paljon mielenkiintoa ja lasinegatiiveissa on vielä odottamassa muun muassa Sulon sotavuosina ottamat kuvat.

 

 

 

Evästeet