Olemme Facebookissa!

14.02.2019 Valtuustoseminaari vaikutti hälventäneen epäluuloja

Sotesin vs. asumispalvelupäällikkö Mervi Marttila selvitteli kunnanvaltuustolle Sotesin tekemiä valvonta- ja ohjaustoimenpiteitä Pakarin vanhusten ja vammaisten hoivayksikössä.
Punkalaitumen kunnanvaltuusto kokoontui maanantaina keskustelemaan kuuden valtuutetun vaatimuksesta vanhushuollon asioista. Itse kokousta enemmän merkitystä vaikutti olevan sitä ennen pidetyllä suljetulla seminaarilla, jossa mukana oli sekä Sotesin että Esperi Caren edustajia. – Seminaari ja Sotesin selvitykset olivat äärimmäisen hyvät. Uskon, että paketti saadaan kuntoon, kuvaili Marja Wakkala (sdp.), yksi kuudesta ylimääräistä kokousta vaatineesta valtuutetusta.

Valtuutetuille järjestettyyn seminaariin koko kunnanvaltuuston ja kunnan virkamiesten lisäksi ottivat osaa Sotesin vs. asumispalvelupäällikkö Mervi Marttila, virkavapaalla olevat sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki sekä hallintopäällikkö Aleksi Saukkoriipi. Esperi Caresta paikalla olivat aluepäällikkö Niina Hammouti ja yksikönpäällikkö Birgitta Valli.


Suljetuin ovin pidetyn seminaarin sisältöä avattiin hieman myös valtuuston kokouksessa asumispalveluiden nykytilaa käsiteltäessä. Pakarin toimintoja valvovan Sotesin näkökulmasta tilanteesta kertoi Mervi Marttila.


– Tammikuun loppupuolella on tullut reklamaatioita, joita nyt selvitetään. Sotesi ohjaa palveluntuottajaa ja on tehnyt muun muassa selvityspyynnön, johon vastaus on annettava tämän viikon loppuun. Virkalääkäri on tällä viikolla tarkastanut asukkaiden terveydentilan. Säännöllistä yhteydenpitoa jatketaan Esperi Caren kanssa ja hoito- ja palvelusuunnitelmat päivitetään, kertoi Mervi Marttila.


Kunnanjohtaja Tuija Ojala kävi läpi kunnan toimenpiteitä kuuden valtuutetun kirjeen johdosta. – Ryhmän pyyntöön ylimääräisestä kokouksesta reagoitiin heti Sotesin, Esperin ja kunnan kolmikantaneuvottelulla. Tehdyissä tarkastuksissa ei hoidollisia laiminlyöntejä löytynyt mutta paperiasiat olivat kyllä sekaisin. Itselleni on prosessin aikana vahvistunut, että Esperin kanssa tulee vielä hyvää toimintaa.


Marja Wakkala totesi, että kuuden valtuutetun kirjeen takana oli aito huoli vanhusten hoidosta. – Pidettyyn seminaariin ja selvityksiin olen kuitenkin tosi tyytyväinen. Huoli on silti niin hintojen korotuksista kuin hoivan laadusta. Hoivakodeista ei saa tulla ”kuolonkoteja”.


Esperi Caren edustajilta kysyttiin valtuustossa muun muassa asiakkaille järjestetystä viriketoiminnasta sekä työntekijöiden riittävyydestä. Yrityksen puolesta vastasi Birgitta Valli.


– Viriketoimintaa järjestää oman henkilökunnan lisäksi muun muassa seurakunta ja SPR. Viriketoimintaa ollaan tällä hetkellä suunnittelemassa niin, että se olisi päivittäistä. Työvoimatilanne on kieltämättä haaste mutta olemme pärjänneet ja mitoitus on saatu pysymään 0,62:ssa. Ylitöitä on tehty vapaaehtoiselta pohjalta mutta se on viimeisin käytettävä vaihtoehto, kuvaili Birgitta Valli.


Keskustelu vanhushuollosta jäi valtuustossa melko lyhyeksi, mutta useampi valtuutettu kokouksen jälkeisissä käytäväkeskusteluissa totesi tämän johtuneen siitä, että moni kysymys sai vastauksen jo pidetyssä seminaarissa. Tätä mieltä oli muun muassa valtuuston ylimääräistä kokousta vaatinut Terttu Routsi (sdp.). – Hyvä, että seminaari pidettiin. Olimme jo valmistautuneet tekemään valtuustossa esityksen hoivapalveluiden siirtämisestä takaisin Sotesille.

 

Evästeet