Olemme Facebookissa!

13.07.2017 Punkalaitumen sotaveteraanit 50 vuotta

Kirkonmenojen jälkeen sotaveteraanit laskivat seppeleet sekä sankarihaudalle että Karjalaan jääneiden muistomerkille.
Viime viikon sunnuntaina Punkalaitumen sotaveteraanit ry vietti juhlaa yhdistyksen 50 vuotiaan taipaleen kunniaksi. Juhlapäivä sisälsi paljon erilaista ohjelmaa sekä tietenkin kiitoksia niin sotiemme veteraaneille kuin yhdistyksellekin.

äivä alkoi yhdistyksen laskiessa sinivalkoiset kukkalaitteet entisten puheenjohtajien haudoille. Laskijoina toimivat yhdistyksen jäsenet. Kukat laskettiin tasan kello yhdeksän, huomenkellojen alkaessa soimaan. Paikalle oli saapunut myös puheenjohtajien omaisia.


Kirkossa rovasti Klaus Malmivaara saarnasi, pastori Minna Rahko toimitti alttaritoimituksen sekä kanttorina toimi Anni Uusi-Kuitti. Jumalanpalveluksessa mukana oli myös Punkalaitumen mieskuoro johtajanaan Pauli Ahvenus.


Jumalanpalveluksen jälkeen juhlaväki siirtyi sankarihaudalle, jossa Martti Lehtelä käytti puheenvuoronsa ennen seppeleiden laskua sankarihaudalle sekä Karjalaan jääneiden muistomerkille.  
– Hautakummut kertovat karua tarinaa sota-ajoista. Muistamme tänään näitä nuoria sankareita, jotka menettivät kaiken, ilon, onnen ja elämänsä. Sotaa kokematon ei voi kuvitella millaisen paineen alla sotilaat olivat rintamalla, kertoo Lehtelä puheessaan.


– Sota vaikutti pitkään elämään Suomessa. Ponnistellen, itseään säästelemättä, suomalaiset loivat pohjan nykyiselle hyvinvoinnille, jatkaa Lehtelä.  


Karjalaan jääneiden muistomerkille seppeleen laskivat Pauli Ahvenus, Matti Ukkonen sekä Raili Sinko. Sankarihaudalle seppeleen puolestaan laskivat Punkalaitumen Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Veli Nieminen, Ante Uusi-Kouvo sekä Punkalaitumen Sotaveteraanit ry:n varapuheenjohtaja Pentti Saarinen.


 Juhlatilaisuus seurakuntatalolla alkoi keittolounaalla. Ruokailun jälkeen vuorossa oli ohjelmaa, jonka aloitti Veli Nieminen kertomalla hieman yhdistyksen historiasta.


– 17. päivänä marraskuuta vuonna 1967 Vartiolaan kokoontui sotiemme veteraaneja, jotka halusivat auttaa toisiaan ja vaalia muistoja menneistä sota-ajoista. Silloin samalla kerralla perustettiin Punkalaitumen Sotaveteraanit ry. Tällä hetkellä perustajajäseniä on elossa kaksi, Kauko Kivikoski sekä Pentti Simola. Erityinen kiitos yhdistyksen perustajille, lausuu Nieminen.


Korsupojat esittivät tilaisuudessa musiikkia johtajanaan Reijo Rantanen.


Satakunnan sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Seppo Juhola lausui tilaisuudessa piirin tervehdyksen.
– Suomen 100-vuotias itsenäinen taival on ollut hyvin monivaiheinen, mutta veteraanit ovat saaneet rakennettua sellaisen yhteiskunnan kuin se nyt on, sanoo Juhola.


Juhola kertoi myös veteraaniyhdistyksien tilanteesta yleisellä tasolla.


 – Tällä hetkellä Suomessa on hieman yli 17 000 veteraania. Selvä mottomme on, että veteraaneja ei jätetä vaan perinnettä jatketaan ja muistellaan kovan työn tehneitä henkilöitä. Kiitän aktiivista ja veteraaneja tukevaa toimintaanne täällä Punkalaitumella sekä tietenkin onnittelen 50-vuotiasta yhdistystänne, onnitteli Juhola yhdistystä.


Satu Ahvenus, Tenho Kurka sekä Matti Lehti esittivät laulaen ja lausuen Otto Mannisen suomennoksen Maamme-laulusta.


Nuorten puheenvuoron ja onnittelut yhdistykselle juhlassa lausui nuorisovaltuuston puheenjohtaja Markus Nihti.


 Punkalaitumen Sotaveteraaniyhdistyksen 50 vuotiaan historian esittelyn kertoi yhdistyksen sihteeri Sirkka Pärnistö.


– Yhdistyksen jäsenmäärän kehitys on ollut kaarenmuotoinen, ensin jäseniä olivat perustajat ja vähitellen yhdistyksen jäsenmäärä nousi niin, että vuonna 1973 yhdistyksessä oli 294 veteraanijäsentä. Tämän jälkeen jäsenmäärä on ollut jälleen laskeva ja tällä hetkellä meillä on kuusi mies- ja yksi naisveteraani. Lisäksi yhdistyksessä on puoliso- ja kannattajajäseniä, kertoo Pärnistö.


– Yhdistyksessä olemme saaneet paljon aikaiseksi ja toimintaa meillä on koko ajan ollut. On tehty retkiä, vietetty illanistujaisia ja autettu aina veteraaneja tarpeen mukaan. Nykyään suurin osa varoista käytetään kuntoutuksiin ja arkipäiväisen asumisen avustamiseen, jatkaa Pärnistö.


Punkalaitumen kunnan tervehdyksen toi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Outi Uusi-Kouvo ja seurakunnan onnittelut lausui Minna Rahko.


Juhlassa jaettiin myös ansiomerkkejä yhdistyksen toiminnassa mukana pitkään olleille henkilöille.
Sotaveteraani liiton myöntämän Sotaveteraanien ansioristin sai Pentti Saarinen. Piirin myöntämät kultaiset ansiomerkit jaettiin Aki Mikkolalle, Liisa Pulakalle sekä Jukka Uusi-Kouvolle. Hopeisen ansioristin sai Reijo Rantanen.


Lopuksi vielä mieskuoro esitti kappaleet Suomen laulu, jonka on säveltänyt Fredrik Pacius sekä Veteraanin iltahuudon, jonka sävel on Kalervo Hämäläisen käsialaa. Viimeiseksi yhteislauluna laulettiin Maamme-laulu.


Juhlan päätteeksi oli kakkukahvitarjoilu.

 

Evästeet