Olemme Facebookissa!

13.02.2020 Valkohäntäpeura hyppäsi ruokalistalle

Arkean keittiöiden ruokalistoilta löytyy lähiviikkoina valkohäntäpeurasta valmistettuja ruokia. Viime torstaina Antti Peltomäki ja Jaana Kemppi seurasivat, miten peuramakkara maistui koululaisille.
Likimain Punkalaitumen kansalliseläimeksi kirineen valkohäntäpeuran lihaa on tarjolla kuukauden ajan Arkean paikallisten keittiöiden ruokalistalla. Neljä paikallista metsästysseuraa ja yksi seurue lahjoittivat Arkean käyttöön yhteensä seitsemän peuran ruhot.

Peuraruokaidean ”isä” on Antti Peltomäki. – Ajatus tuli siitä, että jos Helsingissä järjestetään ilmaston nimissä kasvisruokapäiviä, me voimme tehdä ilmastoteon tarjoamalla peuraa.


– Meillä Punkalaitumella peuroja on paljon. Sen liha on ekologista ja ympäristöystävällistä, ja tulee läheltä, Peltomäki perustelee.


Hän on ilahtunut siitä, että kaikki paikalliset metsästysporukat lähtivät innolla mukaan peuran ruhoja lahjoittamaan. Ruhot jatkojalostettiin erilaisiksi riistanlihatuotteiksi Metsärannan Lihassa. – Lihaa ei ole näin tarvinnut kuljetella matkojen takaa, naurahtaa Antti Peltomäki.


Peuranruhot lahjoittivat Jalasjoen Metsästysseura, Punkalaitumen Metsästysseura, Kanteenmaan Metsästysseura, Metsästysseura Haukka ja Kotkan metsästysseurue.


Peuramakkara maistui


Viime torstaina Punkalaitumen Yhteiskoulu-lukiolla päästiin syömään peuramakkaraa. – Punkalaitumella on totuttu syömään riistaa, sillä metsästyskulttuuri on alueella voimakasta. Riistaruoat ovat monissa perheissä tuttuja. Ruokalistalla niitä ei silti ole ollut vuosiin, kertoo koulun  keittiössä työskentelevä vuorovastaava Jaana Kemppi.


Koulujen oppilaiden lisäksi peuraruokia päästään maistamaan helmi-maaliskuussa päivä- ja hoivakodeissa sekä Pakarin lounasravintolassa. – Ruokalistoille peura hypähti helposti tekemällä sopivista ateriavaihtoehdoista peuraversiot reseptejä muokkaamalla, Kemppi kertoo.


Viime torstaina Arkean väki tarjoili ruokailijoille peuramakkaraa ja tiistaina vuorossa oli peurakiusaus. Tulevilla viikoilla päästään maistamaan peuran palvista tehtyä kastiketta pastan kanssa sekä peurakäristystä.
– Tämä on kyllä ihan huippujuttu saada ruokalistalle lähiriistaa, sillä riista on ilmastoystävällinen vaihtoehto muulle punaiselle lihalle, tuumii Jaana Kemppi.


Viime torstaina peuramakkara maistui koulun ruokalassa kaikenikäisille ruokailijoille. Eskaria käyvät tytöt luonnehtivat makkaran maistuvan hyvältä dipatessaan sitä ketsuppiin. Myös eskariope Marju Pihlajamaa piti ruoasta. – Tämä on hieno ajatus metsästäjiltä. Kiitos siitä heille!

 

Evästeet