Olemme Facebookissa!

12.08.2021 Linda Lähdeniemi ja Harri Lumme puheenjohtajiksi

Punkalaitumen uusi kunnanvaltuusto aloitti järjestäytymällä viime maanantaina. Kuvassa valtuutettujen lisäksi ovat myös kokouksiin osallistuvat viranhaltijat sekä nuorisovaltuuston edustaja.
– Vaalien jälkeen käytiin menestyksekkäät neuvottelut luottamuspaikoista ja saatiin aikaan neljän vuoden sopimus. Kahden vuoden jälkeen tehdään sovitut muutokset, kertoi valtuutettu Timo Karunen (kesk.) kunnanvaltuuston järjestäytymiskokouksessa maanantaina. Nopeasti läpiviedyssä kokouksessa kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Harri Lumme (kok.) ja kunnanhallituksen nuijan varteen Linda Lähdeniemi (kesk.).

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti, että puolueiden sopimuksella syntynyt lista luottamuspaikoista luovutettiin kunnan talous- ja hallintojohtaja Oili Mölsälle. Tätä listaa noudattaen nuijittiin valinnat ilman enempiä puheita.

 

Timo Karunen kertasi nelivuotista sopimusta jatkon osalta varsin avoimesti. Kahden vuoden jälken kunnanvaltuuston puheenjohtajuus siirtyy keskustalle ja vastaavasti kunnanhallituksen puheenjohtajuus kokoomukselle. Samoin kahden vuoden jälkeen tarkastellaan valtuuston ja kunnanhallituksen varapuheenjohtajuuksia sekä kunnanhallituksen koostumusta.

 

Valtuuston järjestäytymiskokouksen avasi ”ikäpresidenttinä” Matti Seppä (kesk.). Hän muisteli, että oli avannut samaisen kokouksen myös neljä vuotta aiemmin. – Silloin olin huolissani lukion kohtalosta, kunnan vuokra-asuntoyhtiön velkaisuudesta ja elinvoiman säilyttämisestä, Seppä muisteli.

 

Tällä kertaa hän nosti esille Haukankosken. – Sen osalta olisi saatava ratkaisu nopeasti. Edessä ovat myös isot investoinnit vesihuoltoon.

 

– Myös vanhushuollon tilanne on vaikea. Valta on Sotesilla ja itseäni mietityttää, millaiset vaikutusmahdollisuudet meillä on siellä, Seppä pohti.

 

Valtuutettuja hän kehotti ottamaan vallan ja vastuun kunnassa. – Siihen liittyy se, että käydään kokouksissa.

 

Seppä ei kauaa ehtinyt kokousta johtaa, sillä jo toisessa pykälässä valtuuston puheenjohtajaksi valittiin kokoomuksen Harri Lumme. Hän kiitti luottamuksesta ja piti hienona sitä, että neuvottelut luottamuspaikoista sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä.

 

– Valtuuston koostumus on mielestäni hyvä, sillä osaamista ja kokemusta on monelta alalta ja ikähaitarikin on laaja, Lumme totesi. Hän rohkaisi valtuutettuja tuomaan esiin omat näkemyksensä asioista päätösten valmisteluvaiheessa, eikä päätösten jälkeen.

 

– Edessä on samoja asioita kuin edelliselläkin kaudella. Sote-uudistus tuo muutoksia, jotka kaikki eivät ole pienen kunnan edun mukaisia. Elinvoimasta huolehtiminen on myös merkittävä tehtävä.

 

Henkilövalinnat

 

Valtuuston kokouksessa kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Harri Lumme (kok.), ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Merja Pulakka (sdp.) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Timo Karunen (kesk.).

 

Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin Linda Lähdeniemi (kesk.) ja varapuheenjohtajaksi Sami Uutto (ps.). Jäseniksi hallitukseen tulivat Markus Kouvo (kesk.), Sirkka Madekivi (kok.), Antti Peltomäki (kok.), Matti Seppä (kesk.) ja Marja Wakkala (sdp.).

 

Lisäksi valtuusto valitsi seuraavat lautakunnat ja edustajat eri toimielimiin:

 

Valtuuston vaalilautakunta: Pj. Timo Karunen (kesk.), vpj. Antti Peltomäki (kok.) ja Marja Wakkala (sdp.).

 

Tarkastuslautakunta: Pj. Timo Karunen (kesk.), vpj. Ari Prihti (kok.) ja Mirja Rantanen (ps.).

 

Keskusvaalilautakunta: Pj. Tapani Henttinen (kesk.), vpj. Eeva Ylinen (kok.), Ulla Dahl (sdp.), Jaana Ekilä (kesk.) ja Jani Nousiainen (ps.).

 

Kasvatus- ja hyvinvointilautakunta: Pj. Maria Kankaanranta (kok.), vpj. Henrietta Saarinen (kesk.), Sari Lappalainen (sdp.), Anne Mäki-Laurila (ps.), Ari Prihti (kok.), Martti Törmä (kesk.) ja Esa-Matti Välimaa (kesk.).

 

Tekninen lautakunta: Pj. Sami Uutto (ps.), vpj. Marita Lindqist-Saarela (sdp.), Simo Keto (kesk.), Jani Lintunen (kok.), Soili Männistö (kok.), Satu Rannikko (kesk.) ja Juha Yli-Parri (kok.).

 

Sastamalan kaupungin sote-lautakunta: Timo Karunen (kesk.) ja Sirkka Madekivi (kok.).

 

Pirkanmaan liiton edustajakokous: Timo Karunen (kesk.).

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhtymävaltuusto: Linda Lähdeniemi (kesk.) ja Pasi Siukola (kok.).

 

Huittisten kaupungin sivistyslautakunta: Marju Pihlajamaa (kok.).

 

Käräjäoikeuden lautamies: Juha Yli-Parri (kok.).

 

Kiinteistötoimitusten uskotut miehet: Piritta Eskola (kesk.), Simo Keto (kesk.), Tapio Korhonen (ps.), Jola Laakso (psd.), Pentti Männistö (kok.) ja Pasi Siukola (kok.).

 

Poliisin neuvottelukunta: Pentti Männistö (kok.).

 

Varsinaisten valintojen lisäksi valittiin tarvittavat varajäsenet.

 

Alkasen talo huutokaupassa

 

Kunnanvaltuusto päätti valtuuttaa kunnanhallituksen myymään kunnan Valtionkonttorilta saaman Raitala-nimisen kiinteistön. Kiinteistö on tällä hetkellä huutokaupattavana internetissä.

 

Kunnanjohtaja Tuija Ojala kertoi rakennuksen olevan osa paikallista historiaa. – Kiinteistön omisti Heikki Alkanen, joka toimi aikoinaan muun muassa kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja oli muutenkin Punkalaitumella pitkään aktiivinen toimija.

 

Ojalan mukaan huonokuntoisesta mökistä löytyi runsaasti työväenaktiivinakin tunnetun Alkasen jäämistöä. – Sitä oli liki henkilöautollinen ja se sisälsi myös käsinkirjoitettuja ajankuvauksia viime vuosisadan alkupuolelta. Aineisto on nyt Irma Rantasen ja Jouko Mäkelän hallussa ja he käyvät sitä läpi.

 

Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen myyntivaltuudet mutta ei aivan mukinoitta. – Tässä muutetaan kunnan hallintosääntöä yksittäisellä päätöksellä. Hallintosääntöä pitäisi noudattaa, sanoi Marja Wakkala.

 

– Kunnanhallitus voi myydä tontteja, joille on etukäteen päätetty hinta. Nyt valtuusto on antamassa hallitukselle mahdollisuuden myydä kiinteistö ilman pohjahintaa. Päätös ei ole lainvastainen, mutta tilanne on kyllä erikoinen, totesi puolestaan Timo Karunen.

 

Valtuusto hyväksyi myös kokouksistaan tiedottamisesta jatkossakin Punkalaitumen Sanomissa.

 

Evästeet