Olemme Facebookissa!

12.05.2022 Syysviljat kärsivät laajoista talvituhoista

Eero Levoniemi äesti Leevi-pojan kanssa Pentinmaassa peltoa, johon syksyllä oli kylvetty rapsia. Talvi ja kevättalvella pellon päälle tullut jääkansi tappoivat kuitenkin taimet.
Viime talvi oli ankara syysviljoille. – Kylvin syksyllä 51 hehtaaria syysviljaa ja vain kymmenen hehtaaria niistä selvisi talvesta, kertoo Eero Levoniemi, joka maanantai-iltana muokkasi äkeellä peltoa, jossa vielä loppusyksyllä oli elinvoimainen syysrapsin kasvusto. Nyt pellosta pilkistivät vain saunakukan versot.

Syysviljojen laajat talvituhot ovat valtakunnallinen ilmiö. Punkalaitumellakin ne koskettavat likimain jokaista syyskylvöjä tehnyttä maanviljelijää.


– Itselläni oli kylvettynä 18 hehtaaria vehnää, 18 hehtaaria ruista ja 15 hehtaaria rapsia. Osasin ennakoida, että huonosti käy, kun näin pelloille syntyneen jääkannen talvella. En tosin uskonut tuhoa näin suureksi, Eero Levoniemi kertoo.


Jään lisäksi hän arvelee tuhon syiksi talven kovat pakkaset aikana, jolloin lunta ei vielä ollut maassa. Myös kylvöajankohta syksyllä oli kelien puolesta viileä.


Maanviljelijät joutuvat nyt muokkaamaan syysviljamaat kevätkylvökuntoon. Se lisää tuotantokustannuksia. – Tuotantopanokset ovat nousseet, mutta myös viljan hinta noussut. Jos nyt kylvetty sato onnistuu, ei peliä ole menetetty. Tuhojen rahallinen arviointi on muutenkin hankalaa, sanoo Levoniemi.


Vaikka nyt talvi näytti syysviljoille karuimman puolen, kylvää hän syysviljoja myös ensi syksynä. – Mikäli peltoa on vapaana ja kelejä kylvää. Maataloudessa riskiä on pakko hajauttaa ja sanotaanhan, etteivät vuodet ole veljiä keskenään.

 

Evästeet