Olemme Facebookissa!

12.01.2017 Merkittäviä muutoksia apteekissa asioiville

Alkanut vuosi toi mukanaan muutoksia apteekissa asiointiin. Apteekkari Marianne Ahonen muistuttaa erityisesti säännöllistä lääkitystä käyttäviä siitä, että reseptit kannattaa jättää uusittavaksi ajoissa.
Vuodenvaihde toi mukanaan tukun muutoksia apteekissa asioiville henkilöille. Hallitus suitsii Kelan lääkekorvausmenoja useilla eri keinoilla. – Kyllä kyseessä on merkittävä muutos. Säästöt alkavat nyt kohdentua ja keskeisin ryhmä näyttää olevan 2-tyypin diabeetikot, sanoo Punkalaitumen apteekkari Marianne Ahonen.

Diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinivalmisteet on vuodenvaihteessa siirretty alempaan erityiskorvausluokkaan. Jatkossa Kela korvaa niiden hinnasta 65 prosenttia.


– Kroonisesti sairaista 2-tyypin diabeetikot ovat apteekissa toiseksi suurin asiakasryhmä verenpainetautia sairastavien jälkeen ja uskon, että monelle diabeetikolle muutos voi tulla yllätyksenä, arvelee Marianne Ahonen.


Insuliinihoito säilyy edelleen tänäkin vuonna ylimmässä, 100 prosentin erityiskorvausluokassa.
Myös kalliita, yli tuhat euroa pakkaukselta maksavia lääkehoitoja saa jatkossa kerralla korvattuna vain kuukauden tarvetta vastaavan määrä. Näitä lääkkeitä käytetään mm. syövän ja reuman hoidossa.


– Korvattavien lääkkeiden toimitusväliin kiinnitetään aiempaa tarkemmin huomiota. Apteekit vastaavat lain toteuttamisesta lääkeoston yhteydessä. Tavoitteena on vähentää kotiin kertyvien lääkkeiden määrää ja niiden hävikkiä. Peruskorvattavista lääkkeistä saa jatkossa Kela-korvausta vasta, kun edellinen lääke-erä on käytetty lähes kokonaan, kertoo Marianne Ahonen.


Paperiresepti historiaan


Vuoden alusta perinteinen paperinen resepti jää historiaan ja kaikki lääkemääräykset laaditaan sähköisesti. – Se vaatiikin opettelua. Asiakkaan kannattaa pyytää apteekissa asiointia varten lääkäriltään sähköinen potilasohje mukaan, jos se vain on mahdollista, neuvoo Marianne Ahonen.


Hän epäilee, että alkuvaiheessa sähköiseen reseptiin siirtyminen voi hankaloittaa reseptien seuraamista etenkin vanhuksilla, jotka eivät osaa käyttää tietokonetta. – Tietokoneen tai tapletin käyttö tulisi hallita. Ainakin kannattaisi olla sähköiset pankkitunnukset, jotta joku läheisistä pystyisi katsomaan reseptien kulloisenkin tilanteen.


Viime vuoden aikana määrätyt paperi- ja puhelinmääräykset toimitetaan apteekeissa normaalisti lääkemääräyksen loppuun asti mutta tämän vuoden alusta asiakas ei voi enää kieltäytyä sähköisestä reseptistä.


– Se hyvä puoli uudistuksessa on, että sähköisen reseptin voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen lukuun ottamatta huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, Ahonen kertoo.


Älä jätä uusimista viime tippaan


Apteekkari Marianne Ahosen tärkein viesti asiakkaille kuuluu, että reseptien uusimista ei kannata jättää viime tippaan.


– Kovin usein reseptit on käytetty loppuun ja niiden uusiminen vie aikaa yli viikon. Lääkäri ei aina välttämättä suostu uusimaan reseptiä ilman lääkärissä käyntiä. Kahden viikon lääkkeet kannattaa siksi aina pitää jäljellä.


Työtapaturmien ja ammattitautien korvauskäytäntö muuttuu


Vuoden alussa voimaan tulleiden lakimuutosten vuoksi työtapaturmassa vahingoittunut tai ammattitautiin sairastunut maksaa vammansa tai sairautensa hoitamiseksi määrätyt lääkkeet itse ja hakee niistä korvauksia vakuutusyhtiöltä. Korvausta on haettava vuoden kuluessa.


– Enää apteekki ei voi antaa lääkkeitä maksutta, ellei asiakkaalla ole maksusitoumusta vakuutusyhtiöltä, korostaa Marianne Ahonen.


Apteekkari Marianne Ahonen vierailee tänään torstaina 12.1. klo 10-11 Ikänurkassa kertomassa apteekkiasioinnin ajankohtaisista asioista.

 

Evästeet