Olemme Facebookissa!

11.10.2018 Neljän vuoden tauon jälkeen luovuttamaan

Hannu Karuselle verenluovuttaminen on tuttua, sillä hän istahti luovuttamaan 23. kerran. – Edellisen kerran kävin täällä vuonna 2014, eli nyt oli hieman pidempi väli, sanoo Hannu Karunen. Sairaanhoitaja Jenni Kauttio seuraa veren menemistä pussiin. Puolen litran veripussin täyttymiseen menee aikaa noin kymmenen minuuttia.
Punkalaitumella pääsi viime tiistaina luovuttamaan jälleen verta. Tampereen veripalvelun edellisestä käynnistä paikkakunnalla ehti vierähtää neljä vuotta.

Vuonna 2014 veripalvelu luopui pienemmistä luovutuspaikkakunnista, Punkalaidun mukaan lukien.


– Nyt veren tarve on suurempi, ja herättelemme jälleen toimintaa pienemmillä paikkakunnilla, sanoo Punkalaitumen seurakuntatalossa luovutuspaikalla vastaavana sairaanhoitajana toiminut Maija Kujanpää.


Kesän aikana veritilanne uhkasi heiketä pitkään jatkuneiden helteiden vuoksi, mutta lomakauden päätyttyä tilanne on korjaantunut. Veripalvelun päiväkohtainen tavoite on saada 800 pussia verta.

 

Punkalaitumella tiistain tavoitteeksi oli asetettu 55 pussia. Se, järjestetäänkö täällä verenluovutusta muutaman kuukauden kuluttua uudelleen, riippuu muun muassa tämän tavoitteen savuttamisesta.


– Olemme kutsuneet paikalle täällä aikaisemmin käyneitä luovuttajia tekstiviesteillä, korteilla ja puhelinsoitoilla. Tällä hetkellä tarvitsemme erityisesti O–  ja A– -ryhmien verta, kertoo Maija Kujanpää.


Naisilla verenluovutusväli on kolme kuukautta, miehillä kaksi. Nainen voi luovuttaa verta, kun hänen hemoglobiiniarvonsa on 125–175 grammaa litrassa, miehillä 135–195 g/l. Luovuttajan tulee olla 18–70-vuotias, uuden luovuttajan pitää olla alle 60-vuotias. Lisäksi muun muassa terveydentila, lääkitys, matkailu tai tehdyt lääketieteelliset toimenpiteet vaikuttavat verenluovutuskelpoisuuteen.


– Tänne tultaessa luovuttajalle tehdään terveydentilakysely. Mukana pitää olla henkilöllisyystodistus, pelkkä veriryhmäkortti ei enää riitä, muistuttaa Maija Kujapää.


Päivän aikana Punkalaitumella luovutettiin 49 pussia verta.

 

Evästeet