Olemme Facebookissa!

11.08.2016 Bioenergiahankkeessa alkaa kiireinen vaihe

Punkalaitumen Bioenergia Oy:n hallitus kokoontui keskiviikkoaamunan kunnantalolla. Kunnanjohtaja Jyrki Moilanen, yhtiön hallituksen jäsen Jukka Uusi-Kouvo ja hallituksen puheenjohtaja Lauri Inna ovat tyytyväisiä hankkeen etenemiseen.
Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä runsaan miljoonan euron avustus tarkoittaa kiireistä syksyä Punkalaitumen bioenergiahankkeelle. – Kun ministeriö on tällaisen rahan luvannut, on kunnia-asia hoitaa asia siten, että investointipäätös biokaasulaitoksesta tehdään marraskuuhun mennessä, sanoo Punkalaitumen Bioenergia Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Inna.

Innan mukaan ministeriön myöntämä avustus kattaa Kanteenmaahan suunnitellun biokaasulaitoksen investointiosuuden. – Edessä on ympäristö- ja rakennuslupien hakeminen. Ympäristölupaa varten tullaan Kanteenmaassa pitämään yleisötilaisuus maanantaina 22.8., jossa hanketta esitellään. Suunnitellulle lannoitteen valmistuslaitokselle haetaan tukea myöhemmin Maa- ja metsätalousministeriöltä Ely-keskuksen kautta. Mahdollisuuksia on paljon mutta lannoitetuotannon kehittäminen vaatii vielä pari vuotta aikaa.

 

– Lähtökohta on, että nykyiset ympäristövaikutukset Kanteenmaassa vähenevät esimerkiksi hajuhaittojen osalta, koska biokaasulaitoksessa tultaisiin käyttämään otsonointijärjestelmää, jolla hajuja ehkäistään, Inna kertoo.

 

Hänen mukaansa biokaasulaitos tarkoittaa käytännössä 3-4 miljoonan euron investointia. – Laitostoimittajasta käydään vielä vertailua mutta laitostyyppi tulee perustumaan kuivamädätysmenetelmään. Lopulliset valmistelut ja päätökset rakentamisesta tullaan tekemään syys-lokakuun aikana.

 

Mikäli hanke etenee suunnitelmien mukaan, on Kanteenmaassa jo ensi kesänä rakenteilla energiantuotantoon liittyviä rakennuksia. – Biokaasulaitos tulee koostumaan kahdesta isohkosta reaktorista ja syöttörakennuksesta sekä kaasukuvuista. Lisäksi rakennetaan tankkausasema ja tarvittavat varasto- ym. tilat. Teollisessa mittakaavassa siis ollaan, Inna kertoo.

 

– Tällä hetkellä konkreettinen avoinna oleva kysymys on vielä mahdollisen energia-alan yhteistyökumppanin löytäminen. Keskusteluja sen löytämiseksi käydään koko ajan. Tärkein yhteistyömuoto olisi biokaasuliiketoiminnasta vastaaminen.

 

Isompi yhteistyökumppani toisi hankkeeseen mukanaan myös rahoitusta. – Rahoituksen ja yleisen hyväksynnän saamiseksi Finanssivalvonnan kanssa selvitellään myös mahdollisen B-osakkeen liikkeelle laskun mahdollisuutta. Turhia lupauksia ei siitä voida vielä antaa, sillä erilaiset omaisuusjärjestelyt vaativat myös ministeriön hyväksynnän, Inna kertoo.

 

– Bioenergiahanke on edennyt optimaalisesti harkinnan osalta. Monta virhettä on pystytty välttämään ja tuntuu, että ollaan oikealla tiellä. Nyt olisi tärkeää, että hanke saisi myös yleisen hyväksynnän, eikä ylimääräisi ”mutkia” tulisi matkaan, kuten kävi tuulipuiston osalta, Lauri Inna korostaa.

Evästeet