Olemme Facebookissa!

11.03.2021 Naiset loistavat poissaolollaan kuntavaalien ehdokaslistoilla

Timo Karunen, Harri Lumme, Terttu Routsi ja Tapio Korhonen kävivät tiistaina jättämässä kuntavaalien ehdokaslistat kunnan palvelusihteeri Satu Toivoselle.
Kuntavaalien ehdokaslistat jätettiin kunnantalolle tiistaina. Punkalaitumella ehdokkaita asettaa neljä puoluetta. Ehdokaslistoista käy ilmi, että erityisesti naisten saaminen ehdokkaiksi on ollut hankalaa.

Kuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein. Vaalit oli alun perin tarkoitus pitää huhtikuun puolivälissä mutta maan hallitus päätti siirtää niitä koronapandemiasta johtuen kesäkuun 13. päivään.

 

Ennakkoäänestysaikakin on tällä kertaa tavallista pidempi, jotta turvallisuus voidaan ottaa mahdollisimman hyvin huomioon. Puolueet voivat myös täydentää ehdokaslistoja 4.5. asti.

 

Punkalaitumella neljällä ehdokaslistalla on yhteensä 44 ehdokasta. Näistä 29 on miehiä ja 15 naisia. Kunnanvaltuusto tulee vaalien myötä muuttumaan jo senkin vuoksi, että moni nykyisistä valtuutetuista ei ole lähdössä ehdolle. Luopujista on jo aiemmin kerrottu Punkalaitumen Sanomissa.

 

Ehdokkaita asettivat kokoomus, sosiaalidemokraatit, keskusta ja perussuomalaiset. Vasemmistoliitto ei vaaleihin osallistu.

 

Ehdokashankinta ollut hankalaa

 

Punkalaitumen Keskustan vaalipäällikkö Timo Karunen jätti tiistaina 16 ehdokkaan listan palvelusihteeri Satu Toivoselle kunnantalolla.

 

– Saimme hyvän listan. Ehdokkaita on vain kaksi vähemmän kuin edellisissä vaaleissa.

 

– Ehdokkaiden saaminen ei ollut helppoa mutta ihan tyytyväinen pitää olla. Vielä lista saattaa täydentyä. Nuoria saimme hyvin mukaan mutta naisten vähäinen määrä on pettymys. Naisten määrä on kokonaisuutenakin näissä vaaleissa aika surkea, sanoo Karunen.

 

Poikkeusaikana hän pohtii myös kampanjointia.

 

– Toritapahtumia ei voida tietenkään järjestää. Sosiaalinen media ja paikallislehti tässä nyt korostuvat. Sosiaalinen media ei kaikkia tavoita Punkalaitumella.

 

Punkalaitumen Sosiaalidemokraattien vaalipäällikkö Terttu Routsi on puolueen ehdokaslistaan tyytyväinen.

 

– Ehdokkaita on viisi naista ja kolme miestä. Siitä pitää olla iloinen, että vielä viimeisenä päivänä saimme yhden ehdokkaan mukaan.

 

– Kampanjointi onkin sitten vaikea juttu. Ehdokkaat joutuvat siirtymään sosiaaliseen mediaan. Kampanjan aloitus oli pakko tietenkin siirtää. Toivotaan, että kurimuksesta selvitään, kesään astihan meillä on aikaa. Periaatteessa mahdollisuuksia olla torilla vielä tulee, sanoo Terttu Routsi.

 

Punkalaitumen Perussuomalaisilla on yhdeksän ehdokasta. Puheenjohtaja Tapio Korhonen kertoo ehdokaslistan uudistuneen melkoisesti.

 

– Niin sanotut ”vanhat konkarit” puuttuvat mutta silti saatiin yhdeksän ehdokasta. Naisia on tosin vain yksi, kun pari ehdokaskandidaattia vetäytyi loppumetreillä. Jos Luoja ja pääkaupunkiseutu suo, jatketaan ehdokashankintaa.

 

– Kampanjointi käydään sosiaalisessa mediassa ja lehdissä. Uskon, että puolueemme kannatus vaaleissa on ainakin yhtä hyvä kuin ennenkin, toteaa Korhonen toiveikkaasti. Punkalaitumen Kokoomuksen listalla on 11 ehdokasta, joista kolme on naisia, kertoo vaalipäällikkö Harri Lumme.

 

– Laadullisesti ehdokaslista on hyvä, mutta määrällisesti olisi saanut olla pari enemmän. Ehdokkaita on kaksi vähemmän kuin viime kerralla. Ehdokashankinta oli vaikeampaa kuin kuvittelin aloittaessa. Kiinnostusta on kyllä, mutta viimeistä suostumusta ei sitten tullut.

 

Fyysiseen vaalikampanjointiin ei hänen mukaansa vielä päästä.

 

– Toivoa sopii, että korona saataisiin aisoihin ja päästäisiin kampanjoimaan ihan kasvokkain. Some-kampanjointia hankaloittaa se, että kaikki eivät siellä ole.

 

Juha Aro

Evästeet