Olemme Facebookissa!

10.11.2022 Ilkka Eskola palkittiin Vuoden Yrittäjänä

Ilkka ja Piritta Eskola ottivat vastaan Vuoden Yrittäjän tunnustuksen Punkalaitumen Yrittäjien puheenjohtajalta Mari Pohjalalta, Pirkanmaan Yrittäjien hallituksen jäseneltä Miia Rajalalta ja Punkalaitumen Yrittäjien varapuheenjohtajalta Mikko Uotilalta.
Punkalaitumen Vuoden Yrittäjänä palkittiin viime perjantaina pidetyssä Y-juhlassa Ilkka Eskola. Eskolan vuonna 2007 perustama IE-Asennus Oy valmistaa alumiinirunkoisia ovi- ja ikkunatuotteita. Y-juhlassa maisteltiin myös Punkalaitumen Yrittäjien järjestämän lähiruokakilpailun finaaliannoksia.

Yrittäjäjuhla järjestettiin Jalasjoen Nuorisoseurantalolla, jonne vieraat toivotti tervetulleiksi yhdistyksen puheenjohtaja Mari Pohjala. Koska Pohjalan oli säästeltävä ääntään, luki puheen varapuheenjohtaja Mikko Uotila.


Tervetulopuheen teemana oli yritysten vastuullisuus, joka ei Pohjalan mielestä ole korkealentoista haihattelua, vaan bisnesälyä. – Vastuullisuus on laaja arvokysymys, johon liittyy myös yritysten sosiaalinen vastuu, ja jonka yrittäjät kokevat laajasti. Se pitää sisällään muun muassa verojen maksamisen, lakien noudattamisen ja henkilöstöstä huolehtimisen.


– Punkalaitumella vastuullisuus voisi tarkoittaa toiminnan läpinäkyvyyttä, työllistämistä, maaseudun elävöittämistä ja paikallisten verkostojen hyödyntämistä. Lista on pitkä ja puitteet vastuulliselle toiminnalle Punkalaitumella ovat hyvät, Pohjala totesi.

 

Periksi ei anneta


Pirkanmaan Yrittäjien tervehdyksen juhlaan toi aluejärjestön hallituksen jäsen Miia Rajala Vesilahdesta. Hän koki sikäläisten yrittäjien ajatukset samansuuntaisina punkalaitumelaisyrittäjien kanssa. Sote- uudistus ja palvelutarjonnan säilyminen, harrastusmahdollisuudet kunnassa, kunnan asukas- ja yritysmäärän lisääminen ja elinvoimaisuus puhuttavat myös Vesilahdessa.


– Yrittäminen ei ole pelkkää iloa ja onnistumisia. Elämme haastavia aikoja ja yritämme haastavissa olosuhteissa. Turha sitä on kieltää. Useat yrittäjät ovat joutuneet vaikeuksiin ja elävät todellisuudessa, jossa huomisesta ei ole varmuutta. Ensin tuli korona, sitten Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seurannut kustannusten nousu ja tuontituotteiden saatavuuden epävarmuus. Oman epävarmuutensa tuo hyvinvointialueen toiminnan alkaminen vuoden vaihteessa, Rajala muistutti.


Hänen mukaansa kriisit ovat kuitenkin osoittaneet yrittäjyyden sitkeimmän olemuksen. – Periksi ei anneta, vaan muutetaan kurssia ja katseet suunnataan eteenpäin. Tekisi mieli sanoa etelään ja länteen.


– Pirkanmaalla näkyy ja kuuluu positiivisen tekemisen meininki. Yhteistyöllä ja verkostoitumalla saavutetaan parhaat tulokset alueen elinvoiman vahvistamisessa ja yrityskulttuurin kehittämisessä. Punkalaitumen kunnalla ja alueen yrittäjillä on yhteinen tavoite, elinvoimaisuus. Elinvoimaiset kunnat luovat elinvoimaisen Pirkanmaan.


Elinkeinoelämän valtuuskunnan vuonna 2020 tekemän arvo- ja asennetutkimuksen tuloksien mukaan suomalaiset suhtautuvat yrittäjyyteen hyvin myönteisesti. – Vastaajista 65 % luottaa yrittäjiin ja kolme neljäsosaa suomalaisista katsoo, että Suomen tulisi olla vielä yritysystävällisempi. Tämän nähtäisiin hyödyntävän koko yhteiskuntaa.


– Yrittäjät ovat niitä, jotka pitävät kuntien ja kaupunkien keskustat elinvoimaisina. Yrittäjät ovat niitä, jotka pitävät huolta lähipalveluista. Yrittäjät ovat niitä, jotka luovat työtä muillekin, muistutti Miia Rajala.

Määrätietoista kehittämistä


Punkalaitumen Yrittäjien hallitus nimesi Punkalaitumen Vuoden Yrittäjäksi Ilkka Eskolan. Perusteina olivat muun muassa se, että Eskolan yritys IE-Asennus Oy on investoinut toiminnan kehittämiseen viime vuosina ja siten ollut luomassa elinvoimaa Punkalaitumelle.


Ilkka Eskolan kanssa Vuoden Yrittäjän tunnustuksen otti vastaan hänen vaimonsa Piritta Eskola. Pariskunnalla on vahva tuntuma yrittäjyyteen, sillä he molemmat työskentelevät IE-Asennuksessa. Lisäksi Ilkka on maatalousyrittäjä ja Piritalla on oma hyvinvointialan yritys.


Yrityksen toiminnan alkuvuosina IE-Asennus myi muiden valmistajien alumiinisia ovi- ja ikkunatuotteita. Oma tuotanto aloitettiin ensin maatilan pihapiirissä ja nykyisin tuotteet valmistetaan Nummen alueelta ostetuissa tiloissa.


Ilkka Eskola kertoo saaneensa ensimmäisen kerran kosketuksen alaan jo yläasteen TET-harjoittelussa, jonka hän teki urjalalaisessa TM-Teräs Oy:ssä. Harjoittelu johti kesätöihin, työpaikkaan ja viimein oman yrityksen perustamiseen. Tällä hetkellä IE-Asennus työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi asennustöissä kolmea ulkopuolista työntekijää ja yritys on ottamassa käyttöön myös aputoiminimen Alusystem.


Kiitospuheessaan Ilkka Eskola totesi uskon yrittäjyyteen säilyneen 15 vuoden aikana. – Se on säilynyt, vaikka matkan varrella on nähty sekä ylä- että alamäkiä. Tällä hetkellä yrityksen tilanne näyttää hyvältä.
– Toisilta yrittäjiltä olen saanut tukea ja kannustusta. Sitä arvostan korkealle, Ilkka Eskola sanoi.


Punkalaitumen Yrittäjien ja Pirkanmaan Yrittäjien edustajien ojennettua Eskolalle Vuoden Yrittäjän tunnustuksen onnittelunsa esittivät myös Punkalaitumen kunnan, Naisyrittäjien Punkalaitumen yhdistyksen sekä Punkalaitumen Osuuspankin edustajat.

Lähiruokakisan makuja


Yrittäjäjuhlan ruokapöydästä vieraat pääsivät maistelemaan Punkalaitumen Yrittäjien järjestämän lähiruokakilpailun parhaita makuja. Kymmenestä reseptistä loppukilpailuun oli valikoitunut kolme, joista vieraat saivat äänestää voittajan.


Tarjolla oli 3Lihan kebakoita punakaalin ja lipstikkamajoneesin kanssa. Kebakoista löytyi valkohäntäpeuran ja Kiikkumäen tilan ylämaankarjan lihaa. Kesäpihankakko nyhtöpossulla hernepeston ja timjamikermaviilikastikkeen kanssa sisälsi Metsärannan Lihan viljapossua. Metsärannan makkaraa löytyi myös kolmannesta finalistista, Punkapannusta, joka oli paikallinen versio pyttipannusta. Ruoat oli valmistanut kahvila-ravintola Mogulin väki.

 

Evästeet