Olemme Facebookissa!

10.03.2022 Kuntosalille mielivillä ei yläikärajaa

Kuntosalin aloitusohjaus kuului Punkalaitumella alkaneeseen Tervaskanto-hankkeeseen. Hanke jatkuu koko vuoden ja siihen on saatu valtakunnallista kehittämisavustusta.
Punkalaitumen kunnassa on alkanut Tervaskanto-hanke, jonka tavoitteena on saada seniorit takaisin liikunnan pariin. Pakarin kuntosalissa voivat treenata kaikki yli 65-vuotiaat, eikä yläikärajaa ole.

Yli 65-vuotiaat punkalaitumelaiset ovat voineet harjoitella Pakarin senioreille suunnatulla kuntosalilla jo useamman vuoden ajan. Kuntosalin käyttö on senioreille ilmaista.


– Pandemian vuoksi kuntosali on ollut suljettuna ja kunnan ryhmäliikunta on ollut tauolla. Senioreiden liikunta-aktiivisuus on osin laskenut tänä aikana. Tämän vuoksi on kunnassa käynnistetty Tervaskanto-hanke. Sen tavoitteena on saada seniorit takaisin säännöllisen liikunnan pariin, sanovat hyvinvointijohtaja Tiina Mäkiranta ja hyvinvointiohjaaja Ella Liimatainen.


Liikunnalla on suuri merkitys senioreiden elämänlaatuun. Lihasvoimalla on iso vaikutus ihmisen toimintakykyyn. Jo parin tunnin viikoittainen voimaharjoittelu vaikuttaa elämänlaatuun ja kykyyn elää mahdollisimman itsenäisesti. – Kuntosaliharjoittelu ja ryhmäliikunta eivät varmasti innosta kaikkia. Lähdemmekin hankkeessa kehittämään erilaisia liikkumisen muotoja. Tavoitteena on saada mukaan myös ne seniorit, jotka haluavat liikkua itsenäisesti, kotona puuhastellen ja hyötyliikuntaan panostaen, sanovat Tiina Mäkiranta ja Ella Liimatainen.


Punkalaitumen kunta on saanut Tervaskanto-hankkeeseen liikunnallisen elämäntavan valtakunnallista kehittämisavustusta vuodeksi 2022.

Startti 15.3.


Tervaskanto-hanke käynnistyy 15.3. liikuntahallissa senioreille suunnatulla liikuntatapahtumalla.
Tuolloin on luvassa ohjattua ryhmäliikuntaa, liikuntarasteja sekä kuntotestausta.


Kuntotestaukseen kannattaa osallistua, sillä testatuille on jaossa heijastimia sekä hiekoitussepeliä turvallisen liikkumisen takaamiseksi.

Innostusta kuntosalilla


Itsenäisen kuntosaliharjoittelun aloittamista tuetaan Tervaskanto-hankkeessa. Kynnys aloittaa harjoittelu voi olla suuri, mutta rohkeus lähteä salille kasvaa, kun oppii käyttämään laitteita ja tietää, mitä kaikkea salilla voi harjoitella.


Helmikuun viimeisenä lauantaina Katariina Anttila Koti- ja hyvinvointipalvelu Katariinasta opasti Pakarin kuntosalissa laiteiden käyttöä sekä neuvoi terveellisen treenin kulkua.


– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa treenaamista. Yläikärajaa ei ole! Lauantaina harjoittelemassa oli todella innostunutta väkeä.


Katariina Anttila sanoo, että ikääntyvien kuntosaliharjoittelun aloittamisessa on muutama asia, jotka pitää muistaa. – On tärkeää kuunnella omia voimavaroja. Harjoittelussa edetään nousujohteisesti, eli lähdetään alkuun pienillä painoilla ja lisätään painoja vähitellen. Liike on tärkeämpi kuin se, että kuinka paljon ”rautaa nousee”. Kivun kanssa ei saa liikkua.


Katariina Anttila kävi läpi treenin vaiheet: lämmittelyn, laiteharjoittelun ja jäähdyttelyn. Koko ajan pitää muistaa PPPP-sääntö eli pitää pysty puhumaan puuskuttamatta.


Laiteharjoittelussa tulivat tutuksi jalkaprässi, reiden ojennuslaite, reiden loitonnuslaite, vatsa- sekä selkälaite. Kuntopyöriä, käsien vetolaitetta sekä steppilautoja käytetään lämmittelyssä ja jäähdyttelyssä.
Katariina Anttila kertoo, että Pakarin kuntosalin laitteisto on suunnattu nimenomaan senioreille. Laitteet ovat helppokäyttöisiä. Kuntosalin jalkapainotteisuus lisää turvallisuutta. Esimerkiksi yhteen kuntopyöristä pääsee siirtymään pyörätuolista.


Liikuntasuosituksissa sanotaan, että lihaskuntoharjoittelua olisi hyvä tehdä pari kertaa viikossa. Säännöllisyys onkin tärkeää. – Kerran viikossa suoritettu kuntosaliharjoittelu auttaa ylläpitämään ja jopa parantamaan lihasvoimaa, sanoo Katariina Anttila.


Pakarin kuntosalissa voi käydä treenaamassa yksin, kaksin tai erilaisissa ryhmissä. Varatut ryhmäajat on ilmoitettu muun muassa kuntosalin ovessa. Aukioloajoista löytyy tietoa myös kunnan nettisivuilta.
Katariina Anttila painottaa myös harjoittelun sosiaalista puolta. –  Liikesarjojen välillä kannattaa pitää huilitauko ja silloin saa parantaa maailmaa. Puhuminen on yhtä tärkeää kuin liikkuminen.

Kiitosta ohjauksesta


–  Kun ikää tulee, niin jotain tarvitsisi tehdä, kun on kuluneita paikkoja, sanoo harjoittelemassa ollut Pirkko Nieminen.


Hän käy päivittäin koiran kanssa lenkillä, mieluiten metsässä, joten liikuttua tulee. Kävely yksin ei kuitenkaan riitä, vaan Nieminen on huomannut, että lihaksillekin tarvitaan harjoitusta. Käsien vetolaite hänellä on kotona.


Pakarin kuntosali on Pirkko Niemiselle tuttu paikka, mutta opastusta laitteiden käyttöön hän on kaivannut. –  Hyvä, että Katariina opastaa, että miten harjoitellaan oikein. Tarkoituksenani on käydä täällä säännöllisesti harjoittelemassa, nyt kun opin, miten laitteita käytetään.

 

Teksti: Anu Helariutta-Koskua

 

Evästeet