Olemme Facebookissa!

10.01.2019 Punkalaitumen apteekki 110 vuotta

Apteekkari Anna Nurmi kehittää voimakkaasti Punkalaitumen apteekin toimintaa 110-vuotisjuhlavuonna. Hänen mukaansa tulevaisuutta on muun muassa lääkkeiden koneellinen annosjakelu.
Punkalaitumen apteekin perustamisesta tuli tammikuun alussa kuluneeksi 110 vuotta. Juhlavuosi tulee näkymään monella tapaa yhdessä pitäjämme vanhimmista yrityksistä, lupaa apteekkari Anna Nurmi.

– Juhlavuoteen lähdemme hyvillä ja innokkailla mielin. Tulevaan liittyen päässä pyörii paljon ajatuksia, Anna Nurmi kertoo.

 

Hänen mukaansa 110-vuotiaan apteekin väen katseet ovat juhlasta huolimatta, tai juuri sen takia, jo rohkeasti tulevaisuudessa. – Näen, että apteekkien rooli ja palvelut laajenevat tulevaisuudessa ja niiden asema terveydenhuollon kentässä kasvaa. Apteekissamme aloittaa helmikuussa farmaseutti-sairaanhoitaja. Voimme jatkossa helposti järjestää apteekissa erilaisia teema- ja mittauspäiviä, kun sairaanhoitajan osaaminen löytyy omasta talosta. Tulevaisuudessa erityisesti pienten paikkakuntien apteekit voisivat toimia paikkakunnan terveysaseman rinnalla siten, että apteekissa voitaisiin tehdä pieniä sairaanhoidollisia toimenpiteitä, kuten vaikkapa tikkien poistoja, yksinkertaisia laboratoriokokeita ja rokotuksia. Useissa apteekeissa toimii jo apteekin oma terveyspiste, jota hoitaa sairaanhoitaja.

 

– Suomalaisissa apteekeissa on vuosittain noin 60 miljoonaa asiakaskäyntiä. On paljon ihmisiä, joille apteekki on ainoa terveydenhuollon asiakaskontakti. Meillä voi kävellä suoraan terveydenhuollon ammattilaisen pakeille matalalla kynnyksellä ja aikaa varaamatta. Luottamus suomalaisen apteekin osaamiseen on korkea. Apteekit voisivat tärkeän perustehtävänsä ohella hyvin ottaa roolia muidenkin terveyspalveluiden tuottajina.

 

Kuluvana vuonna apteekissa tapahtuu runsaasti uudistuksia. – Juhlavuoden kunniaksi otamme kevään aikana käyttöön verkkokaupan. Verkkokauppa on avoinna vuorokauden ympäri, ja sieltä voi tilata reseptilääkkeet ja kaikki muut apteekkituotteet juuri silloin, kun itselle sopii. Tilattujen tuotteiden noudon voi sopia apteekkiin tai niille voi tilata kuljetuksen vaikka kotiovelle asti. Suunnitelmissa on myös apteekin ulkopuolelle sijoittuva noutolokerikko, josta puhelimitse tai verkkokaupasta tehdyt tilaukset voisi noutaa itselle sopivalla aikataululla kaupan aukioloaikana.

 

Marraskuussa alkoi ilmestyä Punkalaitumen apteekin oma asiakaslehti. Tämä lehti jaetaan jatkossakin kahden kuukauden välein Punkalaitumelle ja lähiympäristöön. Juhlavuonna järjestetään myös erilaisia arvontoja. – Apteekki näkyy tänä vuonna vahvasti Facebookissa. Järjestämme esimerkiksi apteekin FB-sivulla joka kuukausi hyvän mielen Muumimuki-arvonnan muumien ystäville. Mukien suosiosta kertoo se, että juuri päättyneeseen tammikuun Muumimuki-arvontaan osallistui yli 700 ihmistä ja julkaisu tavoitti yli 15 000 Facebookin käyttäjää.

 

– Positiivisen vastaanoton on saanut myös kanta-asiakasjärjestelmämme. Sen avulla pystymme säilyttämään ja seuraamaan asiakkaidemme lääkityshistoriaa pidemmälle Procuro-ohjelman avulla. Kyseinen ohjelma käy automaattisesti läpi muun muassa asiakkaan lääkkeiden yhteensopivuuden. Tulevaisuudessa tavoite on, että jokaisella asiakkaalla olisi ajantasainen sähköinen lääkityskortti, Anna Nurmi kertoo.

 

Uutta apteekin tarjonnassa on myös lääkityksen tarkastuspalvelu. – Palvelussa erityisesti asiaan koulutettu farmaseutti käy perusteellisesti asiakkaan (ja haluttaessa esim. omaisten) kanssa tarkkaan läpi hänen lääkityksensä kokonaisuudessaan, sisältäen mm. lääkkeiden oikeat ottoajankohdat, mahdolliset yhteisvaikutukset ja mahdollisten koettujen haittavaikutusten arvioinnin. Asiakas saa palvelusta kirjallisen palautteen, jonka voi halutessaan ottaa mukaan lääkäriin mennessä. Palvelu tukee näin lääkärinkin työtä.

 

– 110 vuodessa on suomalainen apteekki ottanut aivan järisyttävän harppauksen eteenpäin. Ensimmäisen 70 vuoden aikana apteekkareja oli Punkalaitumella kolme. Itse olen apteekin kymmenes apteekkari. Alkuaikoina lääkkeitä valmistettiin apteekissa, nykyisin omaa lääkevalmistusta ei enää ole. Tuotevalikoimat ovat laajentuneet merkittävästi ja markkinoille ovat tulleet muun muassa rinnakkaislääkkeet. Apteekin kautta saa tilattua lääkkeet valmiiksi annospusseihin pakattuna. Apteekkilaisten työnkuva on muuttunut, ja asiantuntijoista on tullut yhä enemmän myös asiakaspalvelun ammattilaisia, Anna Nurmi kuvailee.

 

– Kuten Suomen Apteekkariliitto viime vuoden maaliskuussa julkistetussa Uusi Apteekki -ohjelmassaan linjasi, tulevaisuuden apteekki on enemmän, ei vähemmän. On mahtavaa, että saan olla osaltani mukana tekemässä tätä kehitystyötä.

 

Evästeet