Olemme Facebookissa!

09.11.2017 – Asiakas on kaiken a ja o

Antti-Jussi Pouru ja Emmi Uusi-Kouvo jatkavat Pourun suvun kauppiaina kuudennessa polvessa.
– Palvelu on kaiken perusta ja asiakas kaiken a ja o. Usein sanontaa pidetään kliseenä mutta se on täyttä totta, sanovat Vuosisadan Yrittäjinä palkitut Emmi Uusi-Kouvo ja Antti-Jussi Pouru. Heidän mukaansa kauppa ei kannata, jos asiakas ei ole tyytyväinen.

Emmi ja Antti-Jussi jatkavat yrittäjinä Pourun kauppiassuvussa kuudennessa polvessa vuonna 1874 kaupan perustaneen Juho Pourun sekä suvun muiden kauppiaiden jalanjäljissä. – Tuohon 143 vuoteen mahtuu paljon kauppiaita, asiakkaita ja muutosta. Mitä ollenkaan on seuraavan sadan vuoden kuluttua. Historia on pitkä ja on hienoa saada olla mukana kirjoittamassa uutta historiaa. Se on iso juttu.

Kaksikko otti paikkakunnalla käsitteeksi muodostuneen kaupan vetovastuun tammikuussa 2011. He omistavat päivittäistavarakauppaa pyörittävän Punkalaitumen Herkkutalo Oy:n, jonka liikevaihto oli viime vuonna noin 5,5 miljoonaa euroa. Työntekijöitä yrityksessä on 13.

Molemmat ovat omien sanojensa mukaan pienestä pitäen tienneet, että tulevat jatkamaan kauppiaina. – Ja nimenomaan kahdestaan Emmin kanssa, Antti-Jussi täsmentää.

– Minäkin olen tiedostanut asian jo lapsena. Sain pienenä tyttönä maistaa hyviä ”ässäkeksejä” vanhan kaupan vitriinistä ja tarkistaa hyvän tavaran maun ja laadun. Hämärästi muistan vielä isomummu Fanninkin. Pienenä tyttönä ihailin Fannia ja olivathan siinä koko ajan mukana myös Osmo-pappa ja isä. Koko perhe kiinni samoissa töissä, Emmi kuvailee.

Pääsiäisen aikaan vuonna 2013 siihen asti K-Market -ketjussa toiminut kauppa siirtyi astetta suurempaan sarjaan uuden Supermarketin liiketilojen valmistuttua. – Kun aloitimme vanhoissa tiloissa, paljastui aika nopeasti, etteivät ne enää vastaa nykyaikaisen ruokakaupan tarpeisiin. Uuden kaupan avajaisiin asti pyrimme pitämään vanhan kaupan avoinna koko ajan. Varmaan tästä ”kuningasideasta” johtuen eräs keskolainen tokaisi uuden kaupan avajaisten kynnyksellä, että tämä on ollut ehdottomasti erikoisin kaupanavaus, missä hän on ollut mukana, Antti-Jussi naurahtaa.

Puhuttaessa Pourun kaupan menestymisestä, kaksikko palaa toistuvasti sanoihin ”asiakaspalvelu” ja ”asiakaslähtöisyys”. – Pienellä paikkakunnalla on se etu, että asiakas pystytään kohtaamaan aivan eri tavalla kuin suurissa kauppapaikoissa. Tunnettuus ja avoimuus ovat tärkeitä. Ihmisten kanssa vaihdetaan kuulumisia ja ollaan osa toistemme arkea. Yhtä lailla lapset ja nuoret pitää huomioida. He ovat tulevaisuuden tekijöitä ja asiakkaita, Emmi pohtii.

Toinen puheissa esiin nouseva teema on kehitys. – Sen mukana pitää pysyä ja olla valmis vastaamaan muutokseen. Tulevaisuudessa esimerkiksi digitalisaatio tulee näkymään kaupassa ja olemaan yksi suurimmista teemoista. Se voi tarkoittaa vaikkapa tietojärjestelmien tehostumista tai itsepalvelukassojen lisääntymistä. Kivijalkakauppaa digitalisaatio ei silti tule kaatamaan. Tällä hetkellä esimerkiksi verkko ei ole meille myyntipaikka. Meillä verkkokauppa tarkoittaa edelleen asiakkaalta tulevaa puhelinsoittoa tai sähköpostiviestiä, kaksikko kertoo.

– Ja kotiinkuljetushan meillä on ollut jo vuodesta 1874 lähtien, Emmi naurahtaa.

Kauppiaiden on asiakkaita palvellakseen oltava selvillä myös kulloisistakin ruokatrendeistä. – Ne vaihtuvat nykyään nopeasti ja kestävät vähemmän aikaa. On ollut nyhtökauraa, härkistä, proteiinimurua ja karppausta. Nyt on trendinä vege. Mediassa tuntuu olevan meneillään lihan syöntiä vastustava kampanja, silti me myymme lihaa koko ajan enemmän ja enemmän, Antti-Jussi kuvailee.

Vuosisadan Yrittäjän tunnustuksen Emmi ja Antti-Jussi ottavat vastaan nöyrinä. – Se lämmittää mieltä ja sydäntä näin Suomi 100 -juhlavuonna. Eihän tällaisia perheyrityksiä enää kovin paljoa ole. Isämme Pertti opetti meille aikoinaan, että jos perk...sti tekee töitä, niin on mahdollista pärjätä. Isää on kiitettävä neuvoista ja avusta, ja osaava henkilökunta on ollut koko ajan mukana luomassa tätä tarinaa. Eräs asiakas tuossa taannoin sanoin, että maailma muuttuu, mutta Pouru pysyy.

 

Evästeet