09.07.2020 Konatunkellari, tuo tarujen tyyssija
Konatunkellarista kilometrin päässä asuu historiasta kovasti kiinnostunut kunnanjohtaja Tuija Ojala.
– 90-luvulla taisin itse käydä kohteessa ensimmäisen kerran. Hiisien paikkahan tuo on ja kovasti hyvin piilossa, vaikka nykyään sinne pääseekin aika lähelle metsäautotietä ja peuranpolkuja kulkien. Reitti on hiljattain myös merkitty.
Luolan lähistöllä seisoo hieno Sarkkilan ja Oriniemen kylien rajakivi. Piilosilla Ojala uskoo Konatunkellaria käytetyn piilopaikkana. Sinne on vaikea löytää, eikä se erotu hevin maastosta. Jos joku on halunnut hetkeksi kadota, on se käynyt helposti tuonne luolaan hyppäämällä.
Tämä erikoislaatuinen luola on luonnon muokkaama, kolmisen metriä pitkä. Tarujen mukaan sitä pitkin on aikoinaan päässyt Hämeenlinnaan ja Huittisiin asti. Yhteydestä Sastamalaan ja Karkun vanhaan kirkkoonkin on kerrottu.
Haukku kaikuu
– Suunnistajat käyttävät tätä metsää ja ainakin omat lapseni ovat koulusta päässeet kohteeseen tutustumaan. Tarinat kertovat, että punkalaitumelaisen suutarin koira olisi luolaan eksynyt ja haukkunsa kuuluisi yhä Sastamalassa saakka.
Konatunkellarin ympärillä on hieno, monipuolinen metsä. Suoalueet sijaitsevat lähistöllä. Karhuista, susista ja hirvistä on alueella havaintoja. Peuroista puhumattakaan. Alkulähteillä
– Jollakin tavoin hyvin uniikkeja seutuja nuo kyllä ovat. 1400–1500–luvuilla siellä oli jo asutusta. 1700–luvulla oli asukasmäärä kutakuinkin sama kuin nykyisin. Peltoa oli silloin kyllä vähemmän. Seutuvilla ovat myös Punkalaitumenjoen alkulähteet, kertoo aikoinaan arkeologiksi aikonut, kotiseuduilleen kunnanjohtajaksi päätynyt Ojala.
Kammottava Konatunmaa
Seppo Suvannon ja Jari Niemelän kirjoittamassa Punkalaitumen Historia 1 -kirjassa kerrotaan noilla pelottavilla tienoilla, kammottavassa Konantunmaassa keskiajalta lähtien riidellyn rajalinjojen oikeasta kulusta. Kirjassa mainitaan kuusi kivilatomusta, joita vanha kansa on pitänyt hiisien, jättien tai peikkojan työnä.
Ehkäpä ne olivatkin nämä pelottavat hiidet, jätit ja peikot, jotka rakensivat luolan itselleen riitoja paetessaan.
Hanna-Mari Kamppikoski