Olemme Facebookissa!

09.06.2016 Kevätjuhlassa iloittiin ylioppilaiden onnistumisesta

Punkalaitumen lukion uudet ylioppilaat.
Punkalaitumen lukion hieno tulos kansallisissa lukiovertailuissa nousi monissa puheenvuoroissa esiin kevätlukukauden päätösjuhlassa, jossa 11 uutta ylioppilasta painoi valkolakin päähänsä. Lukion rehtori Arto Asa korosti ylioppilaiden omaa menestymistä vertailussa. – Näissä vertailuissa unohdetaan opiskelija, jalustalle nostetaan aina jonkin lukion nimi. Suurimman työn hyviin tuloksiin olette tehneet te nuoret itse.

Kevätjuhlan aluksi rehtori Arto Asa jatkoi päättötodistuksen peruskoulun 9.-luokan oppilaille yhdessä luokanvalvojien Sirpa Ketolan ja Anne Pietilän kanssa. – Yhdeksän kouluvuoden aikana on 1 700 koulupäivää ja noin 10 000 oppituntia. Ei mikään ihan pikku juttu, eikä pieni työ. Olette saamassa päätöksen yhtä elämänne suurinta projektia, Asa muistutti.

 

– Älkää unohtako myöskään haaveita ja unelmia. Olen varma, että tällä hetkellä Suomessa on satoja poikia, jotka unelmoivat pääsevänsä Patrik Laineen, Jesse Puljujärven tai Sebastian Ahon jalanjäljille. Ilman näitä unelmia ja haaveita jäämme ilman urheilusankareita, menestyviä yrityksiä, onnellisia ihmisiä ja ehkä hyviä ihmissuhteita. Mitään ei kannata kuitenkaan jättää yhden oljenkorren varaan. Se saattaa katketa ja katkaista myös sinun haaveesi. Takataskussa kannattaa aina pitää toinen ja kolmaskin korsi, joita pitkin pystyy jatkamaan matkaansa toiseen päämäärään.

 

Todistusten jaon jälkeen nähtiin kuvaesitys 9. –luokan kouluvuosista. Tukioppilaiden puheenvuoron käyttäneet Sara Töppärä ja Markus Nihti jakoivat puolestaan päivänavausten yhteydessä järjestetyn leikkimielisen ”Haluatko opettajaksi” –kilpailun palkinnot. Kilpailussa opettajien taitoja mitattiin Neloselta tutun Haluatko miljönääriksi –ohjelman tavoin. Oikea vastaus siirsi vastaajan aina seuraavalle luokalle. Voittajanelikossa 2.-luokalle ylsi Kimmo Välimaa, kolmannelle luokalle Milla Vanhatalo, kuudennelle luokalle Hannu Paukku ja seitsemännelle luokalle Anna-Kaisa Mäkinen.

 

Musiikkia kevätjuhlassa esitti Yhteiskoulun 7.-8. –luokkien bändi opettaja Outi Koivuniemen johdolla.

 

Menestynein ikäluokka

 

Kevään uusien ylioppilaiden lakituksen suorittivat Arto Asa sekä ryhmänohjaaja Antti Jokela ja lehtori Irene Ojainmaa.

 

Ylioppilaille puhunut Arto Asa totesi ylioppilaat motivoituneeksi, älykkääksi ja yhteistyökykyiseksi ryhmäksi. – Vuosi sitten mainitsin tässä samassa tilaisuudessa ylioppaille, että olette Punkalaitumen lukion parhaiten menestynyt ikäluokka näissä vertailussa. Vuosi sitten olimme sijoilla 40-50. Nyt voin todeta teille samoin, olette Punkalaitumen lukion parhaiten menestynyt ikäluokka, jos paremmuutta mitataan näiden ranking-listojen avulla.

 

- Nämä hyvät sijoitukset osoittavat ainakin sen, että jotain me täällä Punkalaitumellakin oikein tehdään. Eli merta edemmäs kalaan ei tarvitse lähteä. Itse en pidä näistä ranking-listoista monestakaan syystä, enkä myöskään odota, että vuodesta toiseen saavutamme näin hyviä sijoituksia, Asa totesi.

 

Hänen mukaansa uudet ylioppilaat ovat elämässään merkittävässä taitekohdassa. – Tähän asti koulutienne on ollut valmiiksi rakennettu: ensin esikouluun, sitten alakouluun, yläkouluun ja lukioon. Nyt teidän jokaisen on löydettävä oma polkunne eteenpäin. Vaihtoehtojen pohdinnassa kannattaa kuunnella omaa sisintään. Mitä haluaisin tehdä ja mikä minua kiinnostaa?

 

– Fonectan reittipalvelu ja auton navigaattori saattavat joskus ehdottaa useampia reittejä päämäärään. Näistä vaihtoehtoisista reiteistä autoilijan on itse päätettävä, mitä haluaa käyttää. Avara näkemys elämästä on tärkeää, jotta matka tuntemattomaan tulevaisuuteen sujuisi mahdollisimman hyvin. Jos navigaattori osaa löytää eri vaihtoehtoja oikeaan paikkaan, niin ei se voi olla vaikeaa ihmiselle. Elämämme on täynnä vaihtoehtoja, oikeita ja vääriä. Ole luova ja joustava. Harkitse ja valitse sinulle parhaiten sopiva reitti, joka toteuttaa toiveesi ja vastaa ajatusmaailmaasi, Asa kehotti.

 

Ensimmäisetkin paikalla

 

Kevätjuhlassa oli paikalla myös yhdeksän Punkalaitumen lukion ensimmäistä ylioppilasta, jotka saivat valkolakkinsa 50 vuotta sitten. Heidän puolestaan puhui Jarmo Lehtelä, joka myös huomioi ylioppilaskirjoitusten hyvän tuloksen. – Näitä tuloksia on hivenen vaikea verrata 50 vuoden takaisiin, koska silloin arvosanoja oli vain kolme. Tänä keväänä pakollisten aineiden keskiarvo oli 4,8, meillä se oli kolme. Kehitys on siis ollut hieno ja tulos parantunut prosentin vuodessa.

Kun tieto oman lukion perustamisesta 53 vuotta sitten tuli, sanoi opettaja Sylvi Arve minulle: ”Jarmo, muista kolme saa: Tee hyvä työ!”. Mitä se on, hän ei kertonut enkä minä kerro teille. Jokainen ikäluokka saa tehdä hyvän työnsä itse. Käytännön neuvona sanon, että pitäkää valkolakistanne huoli, aika patinoi sen kyllä, Lehtelä evästi.

 

40 vuotta sitten ylioppilaaksi päässeiden puolesta puhui Kristiina Poutala. Hän muistutti, ettei ulkoinen menestys ole elämässä välttämättä merkittävin avain onneen.

 

Uusien ylioppilaiden puheenvuoron käyttivät Linda Lähdeniemi ja Mathias Mikkonen. Kaksikko kertasi opiskelijoiden näkökulmasta kolmea lukiovuotta ja kiitti niin vanhempia kuin opettajia sekä lukion muuta henkilökuntaa tuesta ja avusta valkolakkia kohti kuljettaessa.

 

Punkalaitumen Sanomien stipendin parhaasta ylioppilasaineesta saivat Markus Rämö ja Mathias Mikkonen. Aineet julkaistaan kesäkuun aikana lehdessä.

Evästeet