Olemme Facebookissa!

09.05.2019 Eriarvoisuus huolettaa vasemmistoa

Jenni Jokinen puhui vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden muistomerkillä vappuna.
Huoli eriarvoisuuden kasvusta nousi esiin Punkalaitumen työväenjärjestöjen vapunpäivän tilaisuuksissa. Vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden muistomerkillä sekä Koskioisten työväentalolla puhujana oli Sastamalan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jenni Jokinen (sdp.).

Työväenjärjestöjen vappu alkoi perinteiseen tapaan kirkkomaalta vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden muistomerkiltä, jolle kukkalaitteen laskivat Marja Wakkala ja Mauri Multanen.

 

– Haluamme vappuna muistaa, että toverimme päätyivät äärimmäisiin tekoihin, koska uskoivat siihen, että tulevaisuus voi olla parempi. Me emme kunnioita ainoastaan sisällissodassa taistelleita, vaan kunnioitamme myös tovereitamme, jotka uskoivat kahdeksan tuntiseen työpäivään, yleiseen oppivelvollisuuteen ja vähimmäispalkkaan. Nämä olivat reilut sata vuotta sitten utopistisia tavoitteita, totesi Jenni Jokinen.

 

Hän kertasi myös oman sukunsa vaiheita sisällissodassa. – Äitini isoisä taisteli punaisten joukoissa ja joutui valkoisten vankileirille. Hän menehtyi nopeasti vapauduttuaan, koska elimistö ei kestänyt pitkän nälän jälkeen ravintoa, joka saattoi olla puusta kaarnaa. Oma isoisäni kasvoi kolmen veljen kanssa isättömänä.

 

Koskioisten työväentalon vappujuhlassa Jokinen toi esiin vasemmiston huolen eriarvoistumisen lisääntymisestä. – Tulevalla hallituksella on valtava työ saada takaisin ihmisten usko parempaan huomiseen. Tuloerojen kasvu ja kansalaisten eriarvoistuminen on saatava pysähtymään.

 

Jokinen kritisoi voimakkaasti myös Juha Sipilän hallituksen koulutusleikkauksia. – Ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet leikkaukset ovat johtaneet siihen, että esimerkiksi meillä Sastamalassa jo nyt nuorilta ja vanhemmilta saamme palautetta siitä, miten ammattikoulussa koulupäivät ovat vajaita ja opetusta saattaa olla toisinaan vain kolmena päivänä. Tämä ei valitettavasti valmenna nuoriamme työelämän vaatimuksiin.

 

Jokinen otti kantaa myös Sastamalan ja Punkalaitumen vanhus- ja vammaispalveluiden tilanteeseen. – Sastamalassa on jo nyt enemmän yksityisiä kuin kunnallisia ikäihmisten asumisyksiköitä. Surullisin ja hankalin esimerkki yksityistämisestä tapahtui täällä Punkalaitumella. Sekä me sosialidemokraatit että vasemmistoliittolaiset vastustimme Pakarin vuokraamista Med Groupille. Huolemme osoittautui valitettavasti oikeaksi. Vielä tätäkin vakavammista ongelmista olemme saaneet kuulla koko kevään valtakunnan medioista. Ympäri Suomen ikäihmisiä on kohdeltu ala-arvoisesti ja ihmisarvoa on loukattu lukuisissa yksityisissä asumisyksiköissä. Huhtikuun eduskuntavaalien tuloksen myötä Jokinen oli huolissaan perussuomalaisten kannatuksen noususta.

 

– Me työväenpuolueet olemme menettäneet vuosien aikana kannattajia perussuomalaisille. Heidän hyökkäävä ja säälimätön retoriikkansa on valitettavasti toiminut liian tehokkaasti. Sen lisäksi, että mietimme, miksi suuremmissa kaupungeissa äänet valuvat Vihreille, meidän tulisi mielestäni miettiä, miten onnistumme saamaan viestimme oikeudenmukaisuudesta, inhimillisyydestä, tasa-arvosta ja ihmisarvoa kunnioittavasta politiikastamme entistä kirkkaammaksi ja selvemmin ymmärrettäväksi, jotta saamme palautettua perinteiset työväenliikkeeseen uskovat äänestäjämme.

 

Evästeet