Olemme Facebookissa!

09.04.2020 Punkalaidun teki 323 000 euron alijäämän

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi ja kunnanjohtaja Tuija Ojala keskustelivat kahvikupin ääressä kunnan talousluvuista kunnantalon kahviossa.
Punkalaitumen kunnan tilinpäätös vuodelta 2019 jäi 323 000 euroa alijäämäiseksi. Alijäämäiseksi tuloksen painoivat sosiaali- ja terveydenhuollon kasvaneet menot sekä valtionosuuksien väheneminen.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmat ovat valtakunnallisia. Punkalaitumen sairastavuus- ja  ikärakenteella vuosittaiset vaihtelut ovat suuria. Erikoissairaanhoidon menot kasvoivat noin 400 000 euroa edellisvuodesta ja olivat yhteensä 4,7 miljoonaa euroa. Talousarvio ylittyi 200 000 eurolla, kertoo kunnanjohtaja Tuija Ojala.


Hyvää Ojalan mukaan tilinpäätöksessä on se, että kunnan vuosikate pysyi 559 000 euroa plussalla. Aiemmilta vuosilta taseeseen on kertynyt 3 244 000 euroa ylijäämää. – Kriisikuntamenettelyyn Punkalaidun ei joudu.


Punkalaitumen kunta on toteuttanut sivistyspuolella kaksi suurta investointia. Yhteiskoulu-lukion uudisrakennukseen käytettiin viime vuonna yli 3,6 miljoonaa euroa ja kunnalle kertynyt kokonaiskustannus on tällä hetkellä 5 820 000 euroa. Uuden päiväkodin kustannukset ovat 1 690 000 euroa.


Viime vuonna kunta nosti pitkäaikaista lainaa 4,8 miljoonaa euroa. Lainakanta vuoden lopussa oli 7,8 miljoonaa euroa ja lainakanta kuntalaista kohden 2 771 euroa.

Hälytysmerkkeihin reagoitiin


Kunnanjohtaja Tuija Ojalan mukaan viime vuoden alijäämä oli ennakoitua pienempi. – Pystyimme reagoimaan kasvussa oleviin hälytysmerkkeihin eli johtamaan tiedolla. Esimerkiksi lastensuojeluilmoitusten määrän kasvuun reagoitiin lisäämällä omaa panostusta ja osaamista. Kuntalaisetkin ovat olleet pääosin tyytyväisiä kunnan palveluihin.


Suurimman menoerän muodostavat sote-palvelut ovat jatkossakin vaikeasti ennakoitavia. – Sotesin toimintaan ja palvelutasoon voidaan olla kohtuullisen tyytyväisiä. Merkittävin häiriö viime vuonna oli vanhus- ja vammaishuollon yksiköiden toimintarajoitus.


Sastamalasta ostettavien sote-palveluiden kokonaisarvo viime vuonna oli 7,3 miljoonaa euroa. Talousarvioon nähden summa on 600 000 euroa ennakoitua pienempi.


– Henkilökuntavajeet ja niin sanotut mahdottomat yhtälöt, vaikeuttavat aina toimintaan mutta kokonaisuutena sote-menot alittivat budjetin. Huolta aiheuttaa, saammeko Punkalaitumella tarpeeksi ennaltaehkäiseviä palveluita ja lähipalveluita, vai näkyykö nykyinen resurssivajaus sosiaalikustannusten kasvuna myöhemmin, Ojala pohtii.


Meneillään olevat poikkeusolot tulevat kunnanjohtajan mukaan näkymään kunnan taloudessa pitkään. – Vaikutusten arvioidaan olevan suuremmat kuin 90-luvun laman aikana. En usko, että mikään kunta rämpii tästä suosta kastelematta saappaitaan.  Ennakoimme tulevaa aloittamalla yhteistoimintamenettelyn henkilöstön lomauttamiseksi, ja etsimme yksin ja yhdessä muiden kuntien kanssa ratkaisuja kustannusten alentamiseen.

Haasteet lisääntyvät


Punkalaitumen kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi (kesk.) on tyytyväinen, että kunnan talouden alijäämä jäi selvästi talousarvion luvuista. – Se antaa edes hieman positiivista kaikua ja on huojennuttavaa. Kunnalla on taseessa vielä kertynyttä ylijäämää, jolla pystymme tämän loven kattamaan. Velkamäärän kasvaminen oli tiedossa, sillä suuret investoinnit olivat merkittävässä roolissa kunnassa viime vuonna.


Hyvällä taloudenhoidolla Punkalaitumen on mahdollista säilyä elinvoimaisena myös tulevaisuudessa. – Sote-kustannusten heikko ennustettavuus on sekä meillä, että koko Suomessa merkittävässä roolissa. Valitettavasti koko maan ikärakenne on sote-palveluiden osalta haastava. Toivon todella, että hallitus saisi vietyä sote-uudistusta eteenpäin, vaikka sekään ei varmasti tule kuntien taloutta lyhyellä aikavälillä helpottamaan. Pitkällä aikavälillä säästöjä saattaa syntyä, sanoo Linda Lähdeniemi.


Tilinpäätöksen valmistumisajankohtana Suomi elää poikkeusaikaa. Ne jättävät Linda Lähdeniemen mukaan jälkensä myös Punkalaitumelle pitkällä aikavälillä. – On selvää, että haasteet tulevat lisääntymään ja taloudelliset vaikeudet kasvamaan muun muassa alenevien verotulojen myötä. Vallitseva tilanne vaikuttaa kaikkeen ympärillämme ja moni asia tulee muuttumaan. Varmaksi voi sanoa vain, että yhdessä tekemällä meidän on tämäkin kriisi selätettävä.

 

Evästeet