Olemme Facebookissa!

09.03.2023 Kaikenikäiset ladulla kansallisena hiihtopäivänä Porttikalliolla

Kansallinen hiihtopäivä sai Porttikalliolla liikkeelle kaikenikäiset hiihtäjät. Satu Toivosen opastaessa nuorempaa väkeä, teki Olli Ylijoki (selin) omaa hiihtolenkkiään.
Kansallisena hiihtopäivänä Punkalaitumen Latu ja Polku sekä Punkalaitumen Kunto järjestivät hiihtotapahtuman Porttikalliolla.

Sirpa Jalli, Marko Ketola ja Sakari Pärssinen Punkalaitumen Ladusta ja Polusta olivat sytyttäneet Porttikallion laavulle makkaratulen sekä tarjoilivat mehua huoltorakennuksessa hiihtäjille. Heiltä sai myös tietoa Talviliikuntakamppanjasta sekä ohjeita osallistumiseen.


Hiihdonopetusta puolestaan antoivat Satu Toivonen sekä Sami Ali-Rantala Punkalaitumen Kunnosta. Satu Toivonen opetti lapsia ja Sami Ali-Rantala aikuisia.

Maltilla ladulle


Jos edellisestä hiihtokerrasta on vierähtänyt enemmän aikaa, kannattaa lähteä maltilla alkuun.


– On parasta aloittaa pikkuhiljaa, 15–20 minuutin hiihtolenkeillä aluksi. Harjoittelussa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti tekniikkaan. Silloin kroppa kestää paremmin eivätkä lihakset kipeydy, sanoo Sami Ali-Rantala.


Varsinkin luisteluhiihto kannattaa aloittaa tekniikka edellä, mutta yhtä lailla perinteisellä tyylillä on oikeanlainen, rento hiihtoasento tärkeä.


Sami Ali-Rantala kehottaa panostamaan hyviin hiihtovälineisiin. – Karvapohjasukset ovat parhaat harrastehiihtäjälle. Itselläni on käytössä kolmet sukset: karvapohjat, voideltavat perinteiset sekä luistelusukset. Perinteisillä ja luistelusuksilla on molemmilla ikää noin 25 vuotta. Hyvät sukset kestävät pitkään, välineisiin kannattaa panostaa.


Omat suksensa Sami Ali-Rantala voitelee noin 100 kilometrin välein. – Kuumailmapuhallin ja voitelurauta, sekä harja, korkki ja sikli ovat perusvälineet, joita tarvitaan. Sukset on tietenkin mukavampi voidella, jos on käytössä lämmin tila.


Aloittelijan on hyvä hankkia sukset ammattilaisen avustuksella. Näin saa varmasti juuri itselle sopivat, kunnolliset sukset.


Sami Ali-Rantala käy hiihtämässä viisi kertaa viikossa Porttikalliolla, joten hiihdonopetusta kaipaava voi ottaa häneen yhteyttä. – Parinkymmenen minuutin aikana ehtii mukavasti käydä läpi tekniikkaa niin, että pääsee hyvin alkuun.

 

Evästeet