Olemme Facebookissa!

08.10.2020 Kynnön suomenmestaruuden voitti Jarmo Itälehto

Traktorit auroineen kiinnostivat yleisöä.
Kynnön suomenmestaruuskilpailut järjestettiin 25.-26.9. Punkalaitumella Kanteenmaassa VT2 läheisyydessä.

Perjantaina kisattiin sängellä ja lauantaina oli vuorossa nurmikyntö. Ensimmäisenä päivänä kilpailtiin sänkikynnössä, toisena päivänä kynnettiin nurmea.

 

Suomenmestaruuden voitti yhdeksännen perättäisen kerran Jarmo Itälehto. Kisoihin osallistui yhteensä 16 kilpailijaa. Punkalaidun kisapaikaksi Kynnön suomenmestaruuskilpailut ehdittiin jo siirtää vuodella eteenpäin, mutta alati muuttuva koronatilanne aktivoi länsiuusmaalaiset kilpailijat hakemaan tällekin kaudelle kisapaikkaa.

 

Sellainen löytyi Punkalaitumelta kanteenmaalaisen Jorma Jalosen avulla. Niinpä kyntäjät pääsivät kisaamaan tälläkin kaudella. Tapahtuman avasi SM-Kyntö ry.:n puheenjohtaja Juhani Grönlund luovuttaen puheenvuoron Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojalalle.

 

– Hienoa, että 76. kynnön SM-kilpailut järjestetään Punkalaitumella. Teillä on pitkät perinteet kilpailemisessa. Kyntökalusto on muuttunut peltoviljelyssä ajan mittaan, suurentunut ja teknistynyt, mutta työ itsessään ei, sanoi Tuija Ojala.

 

Sänkikynnöllä alotettiin

 

Ensimmäisen päivän sänkikyntö kisattiin Juha Kouvon pellolla.

 

– Tämä on vaikea pelto kyntää. Maanlaadultaan pelto on tasaista, mutta tiukkaa hiesusavea. Kilpailijat eivät pääse helpolla. Lisäksi tähän on joskus ajettu lietettä, se aiheuttaa omathaasteensa kyntäjille.

 

Tuttu mestari

 

Kahdeksan kertaa peräkkäin suomenmestaruuden voittanut ilmajokelainen Jarmo Itälehto lähti sängelle ennakkosuosikkina. Eikä suotta, sillä tänäkään vuonna ei mestaria ohittanutta ollut mukana kisassa. Kilpakyntöä Itälehto on harrastanut 25 vuotta.

 

– Kilpailuvietti saa minut lähtemään kisaamaan. Olen ammatiltani paitsi maanviljelijä myös metalliseppä, ja aurojen rakentaminen on ollut minulle yksi tapa pitää metallipuolen ammattitaitoa yllä ja kehittää sitä, sanoo Jarmo Itälehto.

 

Itse rakennettu

 

Itälehdon kilpailuvälineenä ovat kaksisiipiset Kvernelandin perusaurat. Niihin hän on rakentanut siivet itse ja vantaatkin hän on muokannut mieleisikseen. Variomat-auroissa pystyy viilunleveyttä muuttamaan.

 

– Nämä aurat ovat nyt mieleiseni, näillä on hyvä kilpailla.

 

 

Viljanviljelyn kannalta Itälehto pitää hyvää kyntöjälkeä tärkeänä. Traktorit auroineen kiinnostivat yleisöä. – Tilalla voi säästää torjuntaainekustannuksissa, kun rikkakasvit ja kasvijätteet saa peittoon hyvällä kynnöllä. Huolellisuus syystöissä helpottaa myös kevätmuokkauksessa, sanoo Itälehto.

 

Kotimaan lisäksi Itälehto on pärjännyt myös MM-kisoissa. Viimeksi hän oli yhteispisteissä viides. Seuraavaksi tähtäimessä ovat ensi vuoden kesäkuussa Venäjällä pidettävät MM-kilpailut.

 

Kaksipäiväisissä kilpailuissa kisattiin neljässä sarjassa: yleinen, nuorten, paluuaura sekä veteraanit. Yleisen sarjan voitti Jarmo Itälehto Ilmajoelta. Nuorten sarjan voitto meni kankaanpääläiselle Jarkko Hietaojalle. Veteraanisarjan voitti Reijo Elg Nurmijärveltä. Paluuaurasarjan ykköseksi kisasi Markku Kivipelto Vimpelistä.

 

Anu Koskua

Evästeet