Olemme Facebookissa!

08.09.2022 Uskalla tarttua sydäniskuriin

Merike Kujanpää opasti Tarja Korppia sydäniskurin käytössä Messiin-hankkeen järjestämässä tilaisuudessa, jossa sydäniskurin lisäksi oppia annettiin maallikkoelvytykseen.
– Sydäniskurin käyttötaito on sitä tärkeämpää, mitä kauempana asutaan suurista keskuksista, joissa ensihoito on lähellä. Laitteeseen kannattaa tarttua rohkeasti. Sillä ei voi tehdä harmia potilaalle, korostaa Merike Kujanpää Varsinais-Suomen Sydänpiiristä.

 Kujanpää oli viime torstaina opastamassa Punkalaitumella sydäniskurin, joka myös defibrillaattorina tunnetaan, käyttöä paikallisille. Laitteen käyttötaito lienee paikkakunnalla korkea, koska tilaisuuteen osallistui alle kymmenen ihmistä.

 

Sydäniskurin käyttö on osa maallikkoelvytykseen kuuluvista taidoista paineluelvytyksen lisäksi. Nykyinen ohje paineluelvytyksessä on 30 painallusta ja kaksi puhallusta. – Puhallusta ei enää maallikoille opeteta, sillä painelu on tärkeämpää, jotta sydänlihas saadaan pumppaamaan verta. Mitä nopeammin elvytys aloitetaan, sen parempi on ennuste, Merike Kujanpää sanoo.

 

Sydäniskuri on siinä mielessä käyttäjäystävällinen, että se paitsi analysoi mahdollisen iskun tarpeen, myös neuvoo koko ajan käyttäjäänsä. Käyttäjän tehtäväksi jää lähinnä potilaan ylävartalon vaatteiden riisuminen niin, että iskurin elektrodit voidaan kiinnittää iholle. Tämän jälkeen laite analysoi sydämen toiminnan ja kertoo, mikäli sähköimpulssia tarvitaan. Käyttäjän tehtäväksi jää painaa laitteessa olevaa nappia, jolla isku annetaan.

 

Merike Kujanpää painottaa sitä, että sydänpysähdystilanteessa on autettava rohkeasti. Mikäli auttamassa on useampi henkilö, on raskas paineluelvytys helpompaa antaa auttajien vuorotellessa. – Mikäli sydäniskuri löytyy lähistöltä, se olisi saatava paikalle 15 minuutin kuluessa. Laite analysoi potilasta iskun jälkeen ja antaa tarvittaessa uuden iskun. Elvytystä on jatkettava siihen asti, kunnes ammattiauttajat tulevat paikalle.

Netistä löytyvät defi.fi -sivusto kertoo rekisteröityjen sydäniskurien sijaintipaikat. Sen mukaan Punkalaitumella on tällä hetkellä viisi sydäniskuria. Ne sijaitsevat seurakuntatalossa, Vaparilla Pohjoisseudulla, K-Supermarket Pourulla, Kanteenmaan Nuorisoseurantalolla ja liikuntahallissa.

 

Messiin-hankkeella levitetään tietoa

 

Varsinais-Suomen Sydänpiirissä käynnistyi elokuun 2019 alussa Messiin – maaseudun väestön maallikkoelvytystaidot ja sydäniskurit esiin Varsinais-Suomessa -hanke. Hanketta rahoittavat Varsinais-Suomen Leader-ryhmistä Varsin Hyvä, Ravakka, I samma båt – samassa veneessä, Ykkösakseli sekä Satakunnan Leader-ryhmistä Joutsentenreitti.

 

Hankkeen tavoitteena on lisätä erityisesti maaseudulla asuvan väestön maallikkoelvytystaitoja, opastaa sydäniskurin käyttöä, sekä lisätä väestön tietämystä sydäniskureiden sijainnista sekä maallikkoelvytyksen ja sydäniskurin käytön tärkeydestä. Lisäksi tarkoituksena on edistää koordinoitua maallikkosydäniskureiden levittämistä ja kirjaamista julkiseen defi.fi -rekisteriin, sekä aktivoida maaseudun yhdistysten vapaaehtoistoimijoita yhteistyöhön kansalaisten maallikkoelvytystaitojen vahvistamisessa.

 

Hankkeen aikana järjestetään erilaisia yleisö- ja pop up -tilaisuuksia, joissa opastetaan maallikkoelvytystaitoja ja sydäniskurin käyttöä. Yhteistyössä yhdistysten vapaaehtoisten kanssa kartoitetaan paikkakuntien sydäniskuritilannetta, varmistetaan niiden löytyminen defi.fi -rekisteristä ja tarvittaessa ollaan edistämässä sydäniskureiden lisähankintoja paikkakunnille yhteistyössä eri yhdistysten kanssa.

Evästeet