Olemme Facebookissa!

08.09.2016 Ministerit Soini ja Niinistö savusaunan löylyissä

Kansanedustaja Martti Mölsä luovutti puolustusministeri Jussi Niinistölle ja ulkoministeri Timo Soinille vedokset maalaamistaan tauluista ministerikaksikon vieraillessa Mölsän savusaunassa.
Perussuomalaiset ministerit Timo Soini ja Jussi Niinistö poikkesivat Satakuntaan suuntautuneen ministerikierroksen jälkeen kansanedustaja Martti Mölsän savusaunojen löylyissä Palojoella viime tiistaina. – Ensimmäisestä savusaunakerrasta täällä onkin kulunut jo 19 vuotta. Olin silloin vastavalittu puoluesihteeri ja ajelin saunalle Punkalaitumen Essolta ”pappa-tunturilla”, muisteli ulkoministeri Timo Soini.

Kansanedustaja Martti Mölsän mukaan ministerikaksikon saunareissua on suunniteltu jo pidemmän aikaa. Sopiva hetki sattui tiistaina Niinistön vieraillessa Raumalla ja Porissa sekä Soinin Porissa ja Huittisissa.


Vierailun kunniaksi ”saunamajurit” Seppo Sepponen ja Ari Prihti olivat lämmittäneet molemmat Mölsän savusaunat, joista viime vuonna käyttöön otettu, Kiikan Kikkerlästä siirretty hämäläis-satakuntalainen savusauna on Suomessa saunareissuun osallistuneen arkkitehdin Risto Vuolle-Apialan mukaan erittäin harvinainen juurakkolauteineen ja mallasparvineen.


Ulkoministeri Soini ”vihki” Palojoella myös käyttöön Mölsän kesän aikana peruskorjaaman kodan, jossa vieraat pääsivät nauttimaan Oili Mölsän valmistamista herkuista. Lähtiäisiksi Martti Mölsä luovutti molemmille ministereille vedoksen maalaamistaan tauluista.


Kotimaassa pärjätään, maailmalla sotkuista


Vaikka ministerivierailu olikin epävirallinen, otti Soini lyhyesti kantaa myös ulkopolitiikan kysymyksiin. – Kotimaassa pärjätään kyllä mutta maailma ympärillä on sotkuinen ja sottainen, hän viittasi niin Turkin tilanteeseen, Ukrainan jäätyneeseen konfliktiin ja USA:n presidentinvaaleihin.


– Kotimaan taloustilanteesta puhutaan paljon. Pääministeri sanoo, että menee paremmin, valtionvarainministeri toppuuttelee. Rakennusteollisuuden kasvu näyttäisi olevan kuitenkin kuuden prosentin luokkaa. Se kertoo hyvää, Soini tuumaili.


Hän muisteli myös 19 vuoden takaista saunareissuaan Palojoelle. – Jos olisin silloin sanonut, että 19 vuoden kuluttua olen ulkoministeri ja varapääministeri, eivät ne minua pois olisi saunasta päästäneet. Puolueen kannatus oli silloin 0,7 %, Soini naurahti.


Puolustuskykyä kehitetään


Puolustusministeri Jussi Niinistö pääsi Palojoella tuoreeltaan ottamaan kantaa Valtioneuvoston viime tiistaina julkaisemaan, Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden laatimaan Venäjä-selvitykseen. – Siinä tulevat esiin tutkijoiden näkemykset, jotka eivät ole hallituksen tai puolustusministerin näkökantoja.


– Suomella ei ole ongelmia Venäjän kanssa tällä hetkellä, eikä Suomi koe että Venäjä olisi uhka, ainakaan sotilaallisessa ”kyky x tahto” –mielessä. Venäjällä on kykyä uhata mutta en ole nähnyt poliittista tahtoa, Niinistö totesi.


Hänen mukaansa Krimin ja Ukrainan kriisit ovat osoittaneet, että Suomenkin on ylläpidettävä sotilaallista valmiuttaan. – Puolustusvoimien valmiutta on kehitetty mm. asevelvollisuuslain muutoksella. Kalustohankintojen osalta on meneillään Maavoimien vuosi ennen Merivoimien Laivue 2020 ja Ilmavoimien HX –hanketta.


– Nykyinen hallitus on korottanut Puolustusvoimien määrärahoja 50 miljoonalla ja ne nousevat vuoteen 2020 mennessä 150 miljoonaan. Näillä rahoilla pyritään paikkaamaan kipeimpiä puutteita panssarin- ja ilmatorjunnassa, viestivälineissä sekä operatiivisen tykistön ja sen ampumatarvikkeiden osalta, Niinistö kertoi.


Suomen NATO-jäsenyyttä koskien puolustusministeri pysyi hallitusohjelman kirjausten takana. – Suomi on ollut NATO:n kumppani jo 20 vuotta. Siihen Venäjällä ei ole ollut negatiivista sanottavaa eikä se ole protestoinut yhteisiä harjoituksiakaan. Totta kai Venäjällä on vahvat varaukset Suomen NATO-jäsenyyden suhteen.


Mitä hyvää Punkalaitumelle?


Kun ministerejä vierailee kunnassa kaksin kappalein, voitaisiin olettaa heidän lupaavan myös jotain hyvää. Palojoella Soinin ja Niinistön lupaukset olivat kokonaisvaltaisia.


– Puolustusministerinä en voi luvata muuta kuin, että puolustuksesta pidetään huolta parhaalla mahdollisella tavalla. Punkalaitumelaiset voivat nukkua yönsä rauhassa, tuumi Jussi Niinistö.


Timo Soini oli samoilla linjoilla. – Lupaan, että Suomi pidetään itsenäisenä.

Evästeet