Olemme Facebookissa!

08.03.2018 Yrittäjät pohtivat: Mitä ihmettä meidän pitäisi tehdä?

Punkalaitumelaiset yrittäjät kokoontuivat yrittäjäyhdistyksen kutsusta pohtimaan elinkeinoelämän kehittämistä kahvila Myötätuuleen maanantaina.
Punkalaitumen Yrittäjät ry järjesti ensimmäiset iltakahvit maanantaina kahvila Myötätuulessa. Paikalle saapui parikymmentä paikallista yrittäjää keskustelemaan Punkalaitumen tulevaisuudesta sekä elinkeinoelämän kehityskohteista.

– Yritämme tämän illan aikana keskustella hieman siitä, mitä ryhdytään tekemään Punkalaitumen elinkeinoelämän vahvistamiseksi. Lisäksi haluamme kuulla, mitä paikalliset yrittäjät odottavat yrittäjäyhdistykseltä, kertoi Punkalaitumen Yrittäjien puheenjohtaja Laura Jonkka alustus puheenvuorossaan.


Punkalaitumen Yrittäjät ovat perustaneet yhdessä kunnan kanssa työryhmän, jossa pohditaan konkreettisia keinoja sen hyväksi, että paikkakunta saataisiin jälleen nousuun. Työryhmään kuuluvat Laura Jonkka, Mikko Uotila, kunnnanhallituksen puheenjohtaja Ari Prihti sekä kunnanjohtaja Jyrki Moilanen.


– Tähän työhön tarvitsemme mahdollisimman suuren näkökannan ja mahdollisimman monen yrittäjän mielipiteen. Siksi olen ottanut yhteyttä yrittäjiin ja keskustellut heidän kanssaan. Sen lisäksi tällainen tilaisuus on hyvä, jotta pääsemme yhdessä keskustelemaan paikkakunnan elinkeinoelämästä, jatkaa Jonkka.


Kysymyksiä kunnalle


Ensimmäiseksi kysymykseksi Jonkka heitti ilmoille kunnan roolin yrittämisessä.


– Kunnan olisi tarvinnut ottaa elinkeinoelämän väheneminen aikaisemmin esille. Kuitenkin kaavoitus ja paperityöt onnistuvat kunnalta nopeasti, kommentoivat iltakahvikävijät.


Yrittäjät myös kyseenalaistivat kunnan roolia huomattavasti. – Mikä on kunnan rooli paikkakunnan elinkeinoelämän kehittämisessä, ja miten sen tulisi näkyä? Miten Punkalaitumesta tehdään kiinnostava? Eikö Punkalaitumella tarvittaisi kasvojen kohotusta imagolle, kyselivät paikalla olleet yrittäjät.


Yrittäjät painottivat myös sitä, että nykyään mielikuvilla ja tarinoilla myydään paljon.


– Aina pitäisi puhua ja tehdä sen eteen jotakin, että ihmiset tietävät, että olemme olemassa, tuumasi Kauko Niemi.

 


Suurimmaksi huoleksi aiheutuivat kylänraitin tyhjeneminen sekä väkiluvun väheneminen. – Yrittäjille jonkin verran haasteita luo myös Punkalaitumen kunnan ikäjakauma, sanoo Mikko Uotila.


Punkalaitumen vahvuudet


Iltakahveilla keskusteltiin myös paikkakunnan vahvuuksista. Yksi esille nostettu vahvuus oli Kanteenmaan alue, johon tällä hetkellä rakennetaan bioenergialaitosta.


– Kanteenmaahan täytyy olla tyytyväinen ja kunta osti sieltä järkevästi maata lisää, heitti Hannu Kiuru.


Toinen esille nostetuista asioista oli valokuituverkko, joka mahdollistaa muun muassa etätöiden tekemisen nopean nettiyhteyden avulla.


– Kun on hyvät nettiyhteydet, niin maailma on avoin. Punkalaitumelle voisi perustaa esimerkiksi nettikaupan, sillä varastotilat ovat täällä edullisempia kuin kaupungissa ja nettiyhteydet ovat huippuluokkaa, kuvaillee Laura Jonkka.


Myös nuorten yrittäjien saamista paikkakunnalla korostettiin tilaisuudessa. Yrittäjien mukaan yrityksen perustamisen tulisi olla nuorille matalan kynnyksen hommaa.


– Punkalaitumella on kuitenkin elämisen perusedellytykset kunnossa ja halpa hintataso asumisessa ja elämisessä. Harvassa kaupungissa saa ilmaiseksi esimerkiksi liikuntapalveluita, muistuttavat yrittäjät.


Peli ei ole vielä menetetty


Yrittäjien iltakahveilla oli Laura Jonkan mukaan tarkoitus miettiä hulluja ja hieman päättömiäkin ideoita ja ajatuksia. Ilmoille heitettiin myös kysymyksiä siitä, onko houkuttelevampaa pitää tyhjiä kiinteistöitä vai josko ne purettaisiinkin ja tilalle tulisi nurmialuetta.


Jonkka oli tyytyväinen myös illan väkimäärään.


– On hienoa, että näin paljon ihmisiä tuli paikalle keskustelemaan kunnan elinvoimaisuuden kehittämisestä. Tämä osoittaa sen, että yrittäjillä on kova halu tehdä jotakin Punkalaitumen hyväksi, jotta saamme kelkan käännettyä toiseen suuntaan, sanoi Laura Jonkka loppupuheenvuorossaan.


Hän myös muistuttaa, ettei ensi kesää ole vielä menetetty. Jospa silloin nähtäisiin kylänraitilla enemmän vilskettä?

 

Teksti: Linda Lähdeniemi

 

Evästeet