Olemme Facebookissa!

07.10.2021 Auringosta neljännes sikaloiden sähköstä

Iso-Kouvon tilalle on nousemassa 492 aurinkopaneelin kenttä. Se tuottaa sähköä kymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeen verran. Määrä on neljäsosa siitä, mitä noin 4 000 sian tuotantoyksikössä vuodessa kulutetaan. Juha Kouvon mukaan aurinkosähkö on hyvä ratkaisu, koska sähkönkulutus sikaloissa on tasaista kautta vuoden.
– Ilmastoteon lisäksi tämä ratkaisu on tapa tuottaa sähköä hieman edullisemmin suureen kulutukseen, sanoo maatalousyrittäjä Juha Kouvo silmäillessään suuren sikalakompleksin viereen nousevaa aurinkopaneelikenttää. Auringon voimat ollaan valjastamassa Iso-Kouvon tilalla liki 4 000 sian ruokinnan ja lämmityksen vaatimaan sähkönkulutukseen.

Juha Kouvon mukaan Sallila Energia Oy:n toimittama aurinkosähköjärjestelmä sisältää 492 maahan asennettua yksikidepaneelia. – Yhden paneelin teho on 370 wattia ja järjestelmän kokonaishuipputeho 182 kWh. Sähkönkulutus 950 emakon ja 3 000 lihasian yksikössä on vuodessa 950 000 kWh. Aurinkosähköllä siitä pystytään jatkossa tuottamaan neljännes.


Aurinkosähkö sopii sikalan energiankulutusta tukemaan hyvin, koska sähköä tarvitaan tasaisesti läpi vuoden. – Ruokkijoissa on isot myllyt ja sikalassa palaa runsaasti lämpölamppuja. Myllyjä käytetään päivittäin, talvella tarvitaan lämpölamppuja ja vastaavasti kesällä on huolehdittava tuuletuksesta. Aurinkosähkö on mielestäni optimaalinen ratkaisu, Juha Kouvo kertoo.


Sikaloiden viereen nouseva aurinkosähköjärjestelmä toteutetaan maa-asennuksena. Tällöin paneelit voidaan asentaa parhaaseen ilmansuuntaan ja paneelien asennuskulma saadaan mahdollisimman hyväksi. Sallila Energian liiketoimintajohtajan Raimo Prusin mukaan paneelit ovat kotimaisia ja SaloSolarin valmistamia. – Ne ovat käyneet läpi tiukat testit. Paneeleilla on myös pitkät takuut niin tehon, kestävyyden kuin materiaalin osalta.


– Iso-Kouvon tilalle aurinkosähkö sopii hyvin. Mitoituksessa on huomioitu, että kaikki aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö menee tilan oman käyttöön, jolloin saatava hyöty on paras mahdollinen. Järjestelmän tuottama sähkömäärä vastaa kymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta, Prusi toteaa.
Juha Kouvo uskoo myös aurinkosähkön valintaan. – Maalaisjärjellä ajatellen tuntuu loogiselta. Aurinkosähköjärjestelmä on kehittynyt ja pitkälle huoltovapaa tapa tuottaa sähköä.

Sianlihan tuottajat ahdingossa


Juha Kouvon mukaan viime kesän heikko satokausi on ajamassa sianlihan tuottajat ahdinkoon. – Huonon sadon vuoksi viljan hinta on noussut jopa sata euroa tonnilta. Samaan aikaan lihan hinta ei ole noussut.
Lihan hinta laahaa Kouvon mukaan jäljessä kustannusten nousua, koska teurastamoilla on pitkät toimitussopimukset kauppaketjujen kanssa. – Tällä hetkellä neuvotellaan ensi kevään hinnoista. Vasta keväällä on siis mahdollista, että lihan hintaa korotetaan.


– Itse olen laskenut, että tuottajahintaan pitäisi tulla noin 30 sentin korotus kilolta, jotta kulujen kasvu kompensoituisi. Tällä hetkellä tuottajahinta on 1,50–1,60 euron väliltä kilolta.


Markka-aikana Kouvo muistaa sianlihasta maksetun lähes 22 markkaa kilolta. – Nykyiseen hintaan verrattaessa pitää tietysti huomioida myös tuotannon nyt saamat tuet. Myös sikojen jalostus ja rehustus ovat menneet eteenpäin ja parantaneet tuottoa. Jos ennen emakon tuotos oli parikymmentä porsasta vuodessa, on se nyt 30.


Iso-Kouvon tilalla lihasiat ruokitaan omilla pelloilla kasvaneella viljalla, emakot puolestaan täysrehulla. – Viljaa kuluu päivässä kahdeksan tonnia. Ostoviljaa joudumme käyttämään, mutta normaaleinakin satovuosina sitä käytetään. Nyt viljaa vain ostetaan tilan ulkopuolelta enemmän kuin tavallisesti.


Työntekijöitä yrittäjien itsensä lisäksi Iso-Kouvon tilalla on yhdeksän. Näistä kuusi työskentelee sikaloissa ja kolme huolehtii tarvittavista korjaus- ja rakennustöistä. – Työntekijöistä neljä on ukrainalaisia, yksi puolalainen ja yksi virolainen. Kotimaista työvoimaa sikaloihin on hankala saada. Käytännössä sitä ei työmarkkinoilta löydy lainkaan, sanoo Juha Kouvo.

 

Evästeet