Olemme Facebookissa!

07.02.2019 112-päivä käynnistää VPK:n juhlavuoden

Teppo Lehtinen, Jyri Mahnala ja Petri Korhonen esittelevät Punkalaitumen VPK:n museohuoneessa olevia vanhoja palokypäriä. Mahnalan kädessä oleva kypärämalli oli ensimmäinen, joka VPK:ssa otettiin käyttöön 90 vuotta sitten.
Tulevana lauantaina järjestettävä 112-päivä on samalla startti Punkalaitumen VPK:n juhlavuoteen. Yhdistyksen perustamisesta tulee 9. syyskuuta kuluneeksi 90 vuotta.

– Olemme suunnittelemassa juhlavuoden kunniaksi erilaisia tapahtumia kuluvalle vuodelle. Niitä suunnittelemaan on valittu erikseen toimikunta. Tarkoitus on, että kaikille olisi tarjota jotain. Juhlakin pidetään myöhemmin tarkentuvana ajankohtana, kertovat Punkalaitumen VPK ry:n puheenjohtaja Jyri Mahnala, VPK:n päällikkö Teppo Lehtinen ja varapäällikkö Petri Korhonen.

Juhlavuoden kunniaksi myös lauantain 112-päivä on paloasemalla tavallista juhlavampi, sillä klo 15 alkava tapahtuma päättyy heti iltakuuden jälkeen ilotulitukseen. – Ilotulitusta voi seurata paloaseman alapihalta mutta se tulee näkymään hyvin myös Kostilantielle, vinkkaa Petri Korhonen.

Perustettiin kunnantalolla

Punkalaitumen VPK perustettiin 9. syyskuuta 1929 kunnantalolla pidetyssä kokouoksessa. Kokouksen avasi Paloapuyhdistyksen puheenjohtaja, taloustirehtööri Juho Lähti ja kokouksessa valittiin toimikunta palokuntaa suunnittelemaan. Siihen tulivat kuulumaan Juho Lähti, Vihtori Niemi, Kalle Hurme, Frans Ristimäki, Oskari Haavisto ja Oskari Kämppä.

 

Ensimmäiseksi ruiskuhuoneeksi VPK vuokrasi niin sanotun kirkkotallin Uuno Koivistolta. Keväällä 1930 seurakuntatalossa pidetyssä kokouksessa yhdistykselle hyväksyttiin säännöt ja palokunnan ensimmäiseksi päälliköksi valittiin poliisikonstaapeli Iivari Varpula.

 

Ensimmäisen paloauton VPK hankki poliisilaitoksen huutokaupasta, jossa myynnissä oli pirtutrokareilta takavarikoitu Nash-merkkinen auto. Jo ennen auton hankkimista olivat palokuntalaiset päässeet myös tositoimiin. Ensimmäinen palohälytys suuntautui Urjalankylän Jussilan riihipaloon. Sinne mentiin Vilho Tuomisen kuorma-autolla. Paloasema valmistui 1930-luvun lopulla.

 

Tällä hetkellä Punkalaitumen VPK toimii Pirkanmaan Pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana. Hälytysosastoon kuuluu 19 henkilöä, joista kolme on naisia. Lisäksi mukana on kolme ”kokelasta”. Yhdistyksessä toimii niin veteraani-, nais- kuin nuoriso-osastotkin ja jäseniä yhdistyksellä on nelisenkymmentä.

 

– Juhlavuoden kunniaksi näyttäisi siltä, että olemme saamassa uudemman säiliöauton. Myös pelastuslaitoksen hälytysjärjestelmä uudistuu lähiaikoina. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että hätäkeskus voi lähettää pelastusyksiköt tehtävälle niin sanotun pystyvän yksikön -periaatteella, kertovat Jyri Mahnala, Teppo Lehtinen ja Petri Korhonen.

 

Evästeet