Olemme Facebookissa!

06.10.2016 Sähköinen yo-koe yllätti positiivisesti

Lehtori Tanja Wallin antoi Keskuskoulun juhlasalissa viime hetken ohjeita Milla Saariselle ennen saksan kielen yo-koetta. Milla ja Annina Ala-Viikari olivat Punkalaitumen lukion ensimmäiset opiskelijat, jotka vastasivat sähköisesti ylioppilaskirjoituksissa.
Punkalaitumen lukiossa tehtiin maanantaina historiaa Annina Ala-Viikarin ja Milla Saarisen suorittaessa ensimmäisinä saksan kielen yo-kokeen sähköisessä muodossa. – Sähköinen yo-koe yllätti positiivisesti. Kyllä tämä varmaan on ihan hyvä uudistus, Annina ja Milla tuumivat.

Sähköistä ylioppilaskoetta varten Keskuskoulun juhlasaliin on rakennettu sisäinen verkko. Kirjoituksiin osallistuvat vastaavat kokeeseen kannettavilla tietokoneilla, jotka ovat yhteydessä palvelimeen. Palvelimen rinnalla on varapalvelin, jolle samat tiedot tallentuvat koko ajan. Palvelimien toiminta on varmistettu ups-virtalähteellä.


– Vastaukset tallentuvat palvelimelle, josta ne siirretään USB-muistille ja siirretään sen jälkeen Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) verkkopalveluun, jossa opettajat tekevät vastauksiin alustavat korjaukset, kertoo lukion rehtori Arto Asa.


Ylioppilaskokelaat käyttävät kokeessa pääasiassa omia kannettavia tietokoneita, jotka koetta varten käynnistetään USB-tikulta YTL:n ohjelmaan. Lukiolla on myös kirjoituksissa riittävä määrä varatietokoneita, mikäli konerikkoja sattuu kirjoitusten aikana.


– Ensimmäinen sähköinen yo-koe toimi kuin ”Siperian junan vessa” eli teknisesti hyvin, naurahtaa Arto Asa.


Sähköiseen yo-kokeeseen siirrytään vaiheittain niin, että keväällä 2019 kaikki aineet kirjoitetaan sähköisenä. Viimeinen aine, johon vastataan ”vanhalla tavalla” on matematiikka.


Annina Ala-Viikari ja Milla Saarinen saivat kunnian olla Punkalaitumen lukion ensimmäiset sähköisen yo-kirjoituksen tekijät. Maanantaina pidetty saksan koe sujui kaksikon mukaan teknisesti hyvin.


– Tietokoneella jo kirjoitettua tekstiä on helppo muokata toisin kuin kynällä kirjoitettavassa kokeessa. Tekstiä pystyy lisäämään ja poistamaan helposti, kertovat Annina ja Milla.


Annina teki koneen Mac-käyttöjärjestelmällä, Milla Windowsilla. – Molemmat tuntuivat toimivan. Tosin kirjoituksissa käytettävän ohjelman käynnistäminen Windowsilta kesti kauemmin.


– Harjoittelimme sähköistä yo-koetta jo keväällä ja silloin käytössä oli englanninkielinen versio. Nyt versio oli suomenkielinen ja helppo käyttää.


Pelkkää kiitosta Annina ja Milla eivät kuitenkaan anna sähköisestä kirjoittamisesta. – Minun tuli pääni kipeäksi pitkästä näytön katsomisesta, kertoo Annina.


– Teksti on läppärin näytöllä kyllä melko pientä, Milla komppaa.


Kaksikon ylioppilaskirjoitukset jatkuvat seuraavan kerran keväällä. Silloin toki perinteiseen tyyliin kynää, kumia ja paperia käyttäen.

 

Evästeet