Olemme Facebookissa!

06.08.2020 Punkalaitumen Päivässä juhlittiin kotiseutua

Punkalaidun-mitalin saivat Eino Kokko ja Ilkka Mäkelä. Jo aiemmin mitali ojennettiin Simo Lievejärvelle. Oikealla kunnavaltuuston puheenjohtaja Outi Uusi-Kouvo, joka omassa puheenvuorossaan kiitti mitalin saajia kotiseudun hyväksi tehdystä työstä.
Punkalaitumen Päivän kotiseutujuhla järjestettiin viime sunnuntaina talonpoikaismuseo Yli-Kirralla. Päivää on vietetty jo vuodesta 1954. Juhlapäivä määräytyi aikoinaan ajankohdasta, jolloin kenraalikuvernööri Pietari Brahe 31.7.1639 allekirjoitti Punkalaitumen kirkkopitäjän perustamiskirjan.

Juhlaväen toivotti tervetulleeksi sunnuntaiseen tilaisuuteen Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää. Hän painotti tarinoiden arvoa ja toivoi, että kukin tykönään kirjaisi ja tallentaisi omia punkalaitumelaistarinoitaan sanoin ja kuvin. Näin saataisiin talteen myös paikallista historiaa.


Kotiseutujuhlaan sopi hyvin emeritusprofessori Aimo Hakasen haastattelu. Päätoimittaja Juha Aro keskusteli Hakasen kanssa miehen uudesta Elämänvirta-kirjasta.


– Pitkään olen saanut toimia rakkaiden asioiden parissa. Se tuli huomattua muun muassa silloin, kun yhdessä väitöskaronkassa eräs nuorimies nousi ylös ja huudahti tuntevansa minut. Olin kuulemma opettanut tämän miehen isoäitiäkin, naurahti Hakanen.


Ulkomaillakin vietettyjen vuosien jälkeen Hakanen päätyi lopulta Turun yliopistoon suomen kielen professoriksi.


– Kotiseutuhenkisyys näkyy ensimmäisessä äidinkielessä eli murteessa, maisemissa ja muistoissa. Punkalaitumella on perinteinen satakuntalainen agraarikulttuuri ja sen sisäistämät arvot. Torilla seisovan Niittäjäpatsaan ”Rukoile ja tee työtä” -kaiverrus kuvaa hyvin meitä punkalaitumelaisia ja ajattelutapaamme. Yli-Kirra on hieno esimerkki siitä, miten vanhaa säilytetään ja vaalitaan.


Kieli on Hakasen mukaan tärkeä vallankäytön väline.


– Merkittävä osa ihmisistä työskentelee koko ikänsä kielten parissa. Kielellä vaikutetaan jatkuvasti. Erityisesti mainoskieli hyödyntää vastakohtia. Väitöskirjassanikin pureuduin juuri adjektiivien vastakohtasuhteisiin. Kieli on hyvin tärkeä ja rikas. Vanhat paikannimet ovat minulle suuri kiinnostuksen kohde. Kenties vielä tulevaisuudessa perehdyn niihin ajan kanssa. Nähtäväksi jää, mitä siitä syntyy.

 

Punkalaidun-mitali Kokolle ja Mäkelälle


Kunnanjohtaja Tuija Ojala, kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Outi Uusi-Kouvo jakoivat juhlassa Punkalaidun-mitalit kotiseudun hyväksi tehdystä työstä ansioituneille Eino Kokolle ja Ilkka Mäkelälle. Aiemmin tänä vuonna mitali ojennettiin myös Simo Lievejärvelle.


Tunnustuksesta kiittänyt Ilkka Mäkelä totesi punkalaitumelaisuuden ja myös punkalaitumen murteen kulkeneen mukanaan pitkällä uralla elintarviketeollisuuden palveluksessa. Maailmalla liikkuessa punkalaitumelainen tunnistaa puheesta toisen punkalaitumelaisen. Hän totesi myös, että paikkakunnan sijainti on ollut ainakin hänelle itselleen hyvä puoli. Etäisyys suuriin kaupunkeihin on sopiva.


Mieskvartetti Wallattomat, jossa lauloivat Veli-Matti Karo, Pauli Ahvenus, Hannu Keinänen ja Jouko Raintala, ihastutti juhlassa laulullaan. Juhlan päätteeksi  perinteinen ohrankryynipuuro maistui yleisölle.

 

Evästeet