Olemme Facebookissa!

06.06.2019 Alkuperäinen Bauer B5 herää eloon työväentalolla

Mäenpään työväentalolla uskollisesti vuodesta 1941 lähtien palvellut Bauer-elokuvaprojektori on kunnostettu ja sillä esitetään kaksi elokuvaa 20.7. Kunnostettua konetta esittelevät Jouko Mäkelä, Jouko Valonen ja Mauri Multanen.
Mäenpään työväentalolla voi aistia todellista historiansiipien havinaa heinäkuussa, kun vuonna 1941 käyttöön otettu Bauer B5 -filmiprojektori otetaan käyttöön kunnostuksen jälkeen. Työväentalo on yksi Huhtamo International Film Festivalin esityspaikoista 19.–21.7.

– Kunnostustyöt ovat siinä vaiheessa, että valokaari on saatu syntymään ja kuva heijastumaan valkokankaalle, kertovat työväentaloaktiivit Jouko Mäkelä, Mauri Multanen ja Jouko Valonen.


Ensimmäisten kuvien ilmestymisen valkokankaalle koki myös paikalla ollut Irma Rantanen. – Oli mahtava ja tunnelmallinen hetki, kun kuva piirtyi salin halki kankaalle.


Työväentalon projektori on otettu käyttöön Mäenpäässä vuonna 1941. Kyseessä on vuonna 1938 Saksassa valmistettu Bauer B5. Sillä on näytetty elokuvia työväentalossa vuoteen 1973 asti.


– Siihen nähden, että edellisestä käytöstä on 46 vuotta, laite saatiin toimimaan yllättävän hyvin. Nyt koneisto on käyty täysin läpi ja todettu, että pääsoin se oli hyvässä kunnossa. Varaosia löytyi myös omalta paikkakunnalta, kun yksikin remmi haettiin ”Essolta”. Käännettiin vain kiilahihna toisin päin, kuvailee Jouko Valonen värikkäästi.


Vanhan Bauerin kunnostukseen työväentalon omistava Punkalaitumen Työväenyhdistys sai 12 000 euron apurahan Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahastolta. Kunnostuksen toteutti Helsingin Studiopalvelu Oy ja konsulttina toimi elokuvateatterinpitäjä Jari Mäkilä Salosta. Samassa yhteydessä projektorihuoneeseen uusittiin sähköt LVI-Tapioharjun toimesta.


Jotta tunnelma työväentalolla heinäkuussa olisi mahdollisimman autenttinen, on käytössä myös alkuperäinen äänentoistojärjestelmä. – Se on ruotsalainen AGA Baltic. Näytöksessä ääni tulee kaiuttimesta valkokankaan takaa. Tämäkin järjestelmä toimi, kun kokeiltiin. Se oli yllätys, kertovat Mäkelä, Multanen ja Valonen.


Kaunis Veera ja Kulkurin valssi


Mäenpään työväentalo toimii yhtenä Huhtamo Internationa Film Festivalin esityspaikkana heinäkuun 19.–21. päivinä. – Otimme yhteyttä tapahtuman järjestäjään Pekka Ollulaan ja hän innostui heti, kertoo Jouko Mäkelä.


– Mukana ololla haluamme elvyttää Mäenpäähän liittyvää elokuvaperinnettä. Tämä on hieno jatkumo vanhalle perinteelle, jota meillä on vieläpä saatu runsaasti talteen.


Mäenpään alkuperäinen Bauer-projektori herää filmifestivaalin aikaan henkiin lauantaina 20.7. Tuolloin sillä esitetään kaksi kotimaisen elokuvan klassikkoa Kaunis Veera ja Kulkurin valssi. Perjantain ja sunnuntain elokuvanäytöksissä, joita on yhteensä seitsemän, käytössä on toinen projektori. – Kaikki elokuvat esitetään filmiprojektorilla, ei digitaalisesti, Mäkelä korostaa.


Työväentalon näytöksiin järjestetään heinäkuussa kuljetus naapuripitäjästä Huittisista, sillä Mäenpäässä uskotaan autenttisuuden kiehtovan myös naapuripitäjässä. – Paikallisestikin haemme rahoitusta tälle tapahtumalle ja ainakin Punkalaitumen ja Vampulan Osuuspankit ovat lupautuneet mukaan, Irma Rantanen iloitsee.


Syksyllä tapahtuu


Punkalaitumen Työväenyhdistys on solminut Punkalaitumen kunnan kanssa sopimuksen kulttuuritapahtumien tuottamisesta. Sen vuoksi Mäenpäässä tapahtuu myös syksyllä.


Syyskuun 13. päivä työväentalolla esiintyy ukranalainen kansanlauluyhtye Marvinok ja 28.9. ”lauteille” nousevat Martti Heikkilä ja Turkka Mali teemalla ”Suuria ja pieniä tarinoita Suomesta”. Marraskuussa puolestaan Mäenpäässä on mahdollisuus kuulla Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla vuoden yhtyeeksi valittuja Enkel-tyttöpelimanneja.

 

Evästeet