Olemme Facebookissa!

05.12.2019 Joulunavaus Pietarinaukiolla talvisissa tunnelmissa

Tanssikoulu TanssinTahdin lapset ilahduttivat yleisöä menevällä tanssiesityksellä Pietarinaukiolla järjestetyssä Joulunavauksessa.
Pietarinaukio täyttyi sunnuntaina ihmisistä kunnan, yrittäjien ja naisyrittäjien järjestämässä perinteisessä Joulunavauksessa. Tänä vuonna joulunaika voitiin aloittaa talvisissa tunnelmissa keskellä lumisadetta.

Joulunavauksessa sytytettiin valot Pietarinaukion laidalle pystytettyyn joulukuuseen ja samalla syttyivät myös keskipitäjän muut jouluvalot.


Punkalaitumen kunnan tervehdyksen tilaisuuteen toi kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi. – Hienoa, että maa on saanut vihdoin hennon valkoisen lumipeitteen ja joulun henki alkaa vähitellen hiipimään meihin jokaiseen. Joulu on rauhoittumisen ja juhlan aikaa. Moni palaa kotiin tänne Punkalaitumellekin viettämään joulua. Tuttuihin maisemiin. Omien vanhempien, isovanhempien tai muiden sukulaisten luo.


– Olen koko tämän viikon ollut reissussa. Lentänyt lentokoneella, kulkenut junalla, raitiovaunulla, autolla ja ehtinyt jopa laivalle. Kaikki reissut ovat olleet todella mukavia, mutta tiedättekö, mikä on silti kaikista parasta? Että olen nyt täällä, Punkalaitumella, kotona, Lähdeniemi kuvaili.


Hän muistutti, että joulu on juhla, jolloin luodaan muistoja. – Kodissa vietetyt juhlapyhät luovat myös arkeen muistoja. Muistoja siitä, missä kukakin istui, avasi paketin tai söi jouluruokaa. Mitä hassua tapahtui tai miten koskettava jokin lause olikaan. Jokaisen joulu on myös erilainen, mutta silti yhtä arvokas ja muistorikas.


– Joulun aikana usein halutaan myös muistaa lähimmäisiä. Antaa joku lahja tai pieni muistaminen. Rohkaisenkin jokaista miettimään, mitä lahjoja meidän kunnan sisältä saadaan ostettua. Paikallisten yrittäjien tukeminen ja joululahjojen ostaminen paikkakunnalta mahdollisuuksien mukaan voi olla itselle pieni ele, mutta yrittäjälle ja meidän kunnallemme sen merkitys on valtava, Linda Lähdeniemi totesi.


Punkalaitumen seurakunnan puolesta Joulunavaukseen osallistuivat kirkkoherra Irina Kaukinen ja kanttori Sari Mäkinen. Kaksikko esitti laulaen Joulupuu on rakennettu. Puheenvuoron käytti Irina Kaukinen kerraten muun muassa joulukuusen historiaa.


– Vanhan uskomuksen mukaan Martti Luther keksi joulukuusen kulkiessaan Wittenbergissä kotiin pilkkopimeän metsän halki. Taivaalla tuikkivat tähdet saivat kuusenlatvat näyttämään siltä, että ne olisivat täynnä tähtiä. Kotiin päästyään Luther kaatoi pienen kuusen ja toi sen koristamaan kotiaan. Joulukuusiperinteen uskotaan siis olevan lähtöisin 1500-luvulta.


Suomeen joulukuusi saapui Ruotsista 1800-luvun alussa. – Suomeen joulukuusi rantautui ensimmäisenä kansainvälisimpiin kaupunkeihimme Turkuun ja Viipuriin. Aluksi kuusi ilmestyi kaupunkien vauraitten kotien saleihin, sitten pappiloihin ja kartanoihin. Yleisesti koteihin joulukuusi yleistyi meillä vasta 1900-luvun alussa, Kaukinen kertoi.


– Joulukuusen tuomista kotiin pidettiin maallistumisen merkkinä, suorastaan syntinä. Kuusen hankkimista pidettiin myös tarpeettoman metsävarojen tuhlauksena. Kielteinen asenne lientyi, kun kristinusko otti kuusen omakseen ja se alkoi saada myös kristillisiä symboleja. Latvatähti muistuttaa Betlehemin tähdestä.
Kaukinen kertasi myös tutun legendan neljästä enkelistä ja joulukuusen tulosta Pohjolaan.


Tanssiesityksen Pietarinaukiolla tarjosivat tanssikoulu TanssinTahdin lapset Anni Koskisen johdolla. Upeaa seurattavaa oli Duo Saraksen valotanssiesitys. Yleisö pääsi ottamaan osaa kahteen Irina Kaukisen johtamaan joululauluun.


Perheen nuorelle väelle Joulunavauksen kohokohta oli joulupukin saapuminen paikalle. Tänä vuonna pukki oli saanut kyydin paikalle Mikko Uotilan ohjaamalla Ford-traktorilla. – Porot olivat jo niin väsyneitä, etteivät jaksaneet kyyditä pukkia, Korvatunturin isäntä paljasti.


Pukki jakoi lapsille karkkeja ja otti vastaan lahjatoiveita. Pietarinaukiolle oli tuotu myös postilaatikko, johon lahjatoiveita saattoi jättää Korvatunturille toimitettavaksi.


Joulunavauksessa Jessican väki tarjoili lämmintä glögiä ja paikalla oli useampia myyjiä myymässä jouluisia tuotteitaan. Tilaisuuden juonsi tuttuun tapaan Aki Mikkola.

 

Evästeet