Olemme Facebookissa!

05.08.2021 Punkalaitumelta hyvät eväät maailmalle

Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää ja kotiseutupäivän juhlapuhuja, alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti nauttivat aurinkoisesta säästä Yli-Kirran miespihalla.
– Punkalaitumelta sai hyvät eväät maailmalle, sanoo alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti Punkalaitumen päivän juhlassa talonpoikaismuseo Yli-Kirralla sunnuntaina.

Punkalaitumen päivä alkoi jumalanpalveluksella, joka pidettiin KokkonKodan metsäkirkossa. Jumalanpalveluksessa olivat mukana seurakunnasta Petri Paasikallio ja Sari Mäkinen, sekä Kokkon Kodan isäntä Eino Kokko.

 

Aamupäivällä Turun Punkalaidun seura laski kukkaseppeleen menneiden sukupolvien muistomerkille hautausmaalla. Seppeleen laski seuran puheenjohtaja Pekka Virtanen yhdessä Antti Varpulan kanssa.

 

Eväät maailmalle Juhlassa puhunut alivaltiosihteeri Nina Vaskunlahti totesi, että Punkalaitumelta sai hyvät eväät maailmalle. – Olen aina tuntenut tulevani kotiin, kun olen tullut käymään täällä Punkalaitumella vanhempieni luona. Kun tietää, mistä tulee, on helppo suunnistaa eteenpäin, sanoo Nina Vaskunlahti.

 

Nina Vaskunlahti asui Punkalaitumelle 18-vuotiaaksi saakka. Ylioppilaaksi päästyään hän suuntasi Turkuun opiskelemaan. Opiskelujen jälkeen Vaskunlahden tie kulki Turusta Helsinkiin ja ulkoministeriön palvelukseen. 35 työvuodesta on 25 vierähtänyt ulkomailla. – Kun lähdin ensimmäiselle työkomennukselleni Australiaan vuonna 1985, sanoin äidille: ”Hei, vuoden päästä nähdään!”. Tuolloin elettiin aikaa, jolloin soitettiin kalliita ulkomaan puheluita harvoin ja terveiset kulkivat kirjeitä kirjoittamalla.

 

Australian jälkeen Nina Vaskunlahden tie on kulkenut Brysselin ja Moskovan kautta Turkkiin sekä Intiaan suurlähettilääksi. Brysselin komennuksia on ollut useita ja välillä Vaskunlahti on ollut töissä Helsingissä, yhden vuoden Bosniassakin. Brysselin vuosina Vaskunlahti on hoitanut EU-asioita.

 

Tällä hetkellä hän työskentelee ulkoministeriön alivaltiosihteerinä Helsingissä. Suurlähetystöissä tehdään työtä suomalaisten asioiden hoitamiseksi ulkomailla, ja Nina Vaskunlahti sanoo nauttineensa työstään.

 

– On ollut hienoa olla töissä Suomen asialla. Olen ollut onnekas, kun olen saanut työskennellä isoissa valtioissa, kuten Venäjällä, Turkissa ja Intiassa, joissa on haasteita. Maailma on ”pienentynyt” Vaskunlahden Australian vuosien jälkeen esimerkiksi internetin ansiosta, mutta tämä ei ole vähentänyt lähetystöjen tekemän työn merkitystä. Se on tullut entistä tärkeämmäksi luotettavan tiedon saamisessa.

 

– Nykyisessä maailmassa on todella tärkeää, että omat ihmiset ovat eripuolilla näkemässä asioita, tutkimassa taustoja ja kertomassa kokemastaan. Yhtenä kipinänä kansainväliseen uraan Nina Vaskunlahti sanoo saaneensa kotoaan Punkalaitumelta. Heillä oli vuosittain vaihto-oppilaita, sillä Esko-isä toimi Rotary-järjestössä. – Urani alussa saamani ohjeet ovat olleet näinä vuosina tärkeitä: ”Terve järjenkäyttö ei ole kiellettyä.” ja ”Muista mistä olet kotoisin.”, sanoo Nina Vaskunlahti.

 

Teksti: Anu Helariutta-Koskua

 

 

Evästeet