05.01.2018 Ei ostoryntäystä mutta myönteistä palautetta
Antti-Jussi Pouru pitää tehtyä lakiuudistusta kaupan kannalta hyvänä. – Vaikutukset ovat myönteiset. Suurin niistä on se, että uskon asioinnin vähenevän muualle, kun nelosolutta ja lonkeroa saa oman pitäjän kaupasta. Tämä on askel parempaan suuntaan.
Alkoholilain uudistus alkoi näkyä kaupoissa välittömästi sen voimaan astumisen jälkeen. – Alkuperäinen ajatus oli, että tuotteet tulisivat kauppaan maaliskuulla. Suurta härdelliä ei nytkään aiheutunut, sillä panimot eivät olleet valmistautuneet näin nopeaan muutokseen ja tuotteiden saatavuus oli rajallinen.
– Ensivaiheessa saimme hyllyihin kolme tuotetta: lonkeron ja pari olutta. Tuotevalikoima kasvaa koko ajan ja tällä viikolla myyntiin tulee sekä kotimaisia että ulkomaisia tuotteita. Asiakkaita kuunnellaan tarkkaan, mitä he toivovat kaupasta löytyvän, Antti-Jussi Pouru kertoo.
Alkoholilain vastustajat pelkäävät alkoholinkulutuksen kasvavan uudistuksen myötä. Tähän Pouru ei usko. – Alkoholin kokonaiskulutus tulee jatkamaan laskuaan. Uskoisin uudistuksen siirtävän kulutusta laadukkaampiin oluisiin. Kauppa pystyy vaikuttamaan itse paljon myymiinsä tuotteisiin ja nyt hyllyihin on mahdollista saada myös erikoisempia tuotteita.
– Alkoholivero nousi oluiden osalta vuoden vaihteessa runsaat kymmenen prosenttia. Tuotteiden hinnat tuskin tulevat ainakaan heti laskemaan. Suunnitteilla ei ole myöskään alennuskampanjoita. Nyt pureskellaan rauhassa tilannetta ja rakennetaan sopivaa valikoimaa, Antti-Jussi Pouru kertoo.
”Olympiajuoma” otettiin vastaan tyytyväisenä
Tiistaina aamulla Pourun kauppaan poikennut Antti Peltomäki tunnustautuu lonkeron ystäväksi. Ostoskärryyn sujahtikin paketti maailman vanhinta juomasekoitusta, alkuperäistä lonkeroa. – Tämä keksittiin Helsingin olympialaisia varten vuonna 1952 ja suosio taitaa olla tällä hetkellä maailmalla kasvussa.
– Uudistus on hyvä, nyt ei tarvitse lähteä kauppaan muualle, kiittelee Peltomäki, joka hänkään ei usko alkoholikulutuksen kasvavan uudistuksen myötä.
Kotimaista alkoholiveroa Peltomäki pitää korkeana. – Samaa tuotetta haetaan Virosta huomattavasti halvemmalla. Kansantalouden kannalta siinä ei oikein ole järkeä.
Peltomäen ja Antti-Jussi Pourun kanssa juttelemaan pysähtyi myös kauppias Pertti Pouru, jonka muistissa on aiempi merkittävä alkoholilain uudistus, joka toi kauppoihin keskioluen 1.1.1969. – Silloin kaljarekat lähtivät liikkeelle puolen yön aikaan, että tuotteet saatiin kauppoihin. Nyt valmistajat pystyivät sentään toimittamaan jotain etukäteen.