Olemme Facebookissa!

04.08.2022 Punkalaitumen Päivää juhlistettiin aurinkoisessa säässä

Martti Lehtelä oli yksi Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen kunniajäseniksi kutsuista. Hanna Uusi-Kuitti puolestaan palkittiin ansioistaan Kotiseutuliiton kultaisella ansiomerkillä. Tunnustukset kaksikolle ojensivat yhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää ja varapuheenjohtaja Linda Lähdenimi.
Punkalaitumen Päivää päästiin viettämään aurinkoisessa säässä viime sunnuntaina. Kotiseutupäivää kokoonnuttiin juhlistamaan Talonpoikaismuseo Yli-Kirralle. Samalla juhlittiin myös Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen 75-vuotista taivalta.

Tilaisuuden avasi yhteislauluna laulettu Satakunnan laulu, jonka jälkeen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää toivotti vieraat tervetulleeksi juhlaan.


Sillanpää muisti puheessaan yhdistyksen perustajajäseniä sekä kaikkia, jotka ovat olleet vuosikymmenten aikana osana yhdistyksen toimintaa. Lisäksi hän kiitti lukuisista onnitteluista sekä huomionosoituksista, joita yhdistys on merkkivuoden kunniaksi saanut.


Musiikista tilaisuudessa vastasi Duo Valtteri ja Jesse. He esittivät muun muassa kappaleita Juha Tapiolta, Tuure Kilpeläiseltä ja Kaihon Karavaanilta. Lopuksi he saivat yleisön yhtymään taputuksin mukaan, soittaessaan Matin ja Tepon kappaleita potpurina.


Rovasti Klaus Malmivaara muisteli juhlassa uraansa Punkalaitumella. Puheessaan Malmivaara kertoi, kuinka kaipuu maaseudun rauhaan ajoi hänet aikanaan töihin Punkalaitumelle, pois kaupungin hälinästä.  – Punkalaitumella jopa rippikoulut olivat rauhallisempia kuin kaupungissa, rovasti naurahti.


Lämpimästi Malmivaara muisteli punkalaitumelaisten vieraanvaraisuutta. ­– Kinkereitä järjestettiin ympäri pitäjää harvase viikko. Niissä pääsin tutustumaan kylien asukkaisiin.


– Kohtaamiset seurakuntalaisten kanssa ovat painuneet mieleeni. Oli suuri ilo tavata ihmisiä niin hautajaisissa, häissä kuin ristiäisissäkin. Tilaisuuksissa ruokaa oli aina tarjolla. Sen seurauksena lihoin muutaman kilon urani aikana, Malmivaara naurahti.


Puheen lopuksi hän vielä kiitteli punkalaitumelaisia heidän auttavaisuudestaan, sekä painotti juhlaväelle sitä, että jokainen ihminen on yhtä tärkeä ja arvokas.

 

Tunnustusta pitkäjänteisestä työstä


Juhlassa palkittiin ansiomerkein pitkäaikaista työtä punkalaitumelaisen kotiseutuperinteen ylläpitämiseksi tehneitä henkilöitä sekä kutsuttiin yhdistykseen kolme uutta kunniajäsentä.


Suomen Kotiseutuliiton kultaisen ansiomerkin sai Hanna Uusi-Kuitti, joka on toiminut johtokunnan jäsenenä vuosina 1999–2022. Hopeisen ansiomerkin sai Sanna Salioja, joka on toiminut niin ikään johtokunnan jäsenenä vuosina 2007–2016 sekä yhdistyksen sihteerinä vuosina 2007–2011. Uusiksi kunniajäseniksi yhdistykseen kutsuttiin Martti Lehtelä, joka on hoitanut yhdistyksen sihteerin virkaa vuosina 1993–1998 ja Kaija Veisu, joka toimi myös yhdistyksen sihteerinä vuosina 1983–1988. Lisäksi kutsun kunniajäseneksi sai Jukka Vesamäki, joka on perinnetyön taitaja ja erityisesti köydenvalmistuksen osaamisen siirtäjä sekä luotettava talkoolainen.


Tilaisuuden päätti Jukka Kuoppamäen tunnettu kappale Sininen ja valkoinen, joka laulettiin yhteislauluna Duo Valtterin ja Jessen säestämänä. Sen jälkeen väki siirtyi vielä nauttimaan ohrakryynipuuroa.


Juhla keräsi kiitosta vierailta, joita oli Kalevi Sillanpään mukaan saapunut hieman tavallista enemmän. – Juhla sujui hyvin ja vieraat olivat tyytyväisiä. Rovasti Malmivaaran muistelut kiinnostivat ja aiheuttivat paljon jatkokeskustelua. Nuoret muusikkomme myös herättivät ansaittua kiinnostusta ja saivat tunnustusta esiintymisestään. Kaiken kaikkiaan kotiseutujuhla parhaimmillaan, Sillanpää summaa.

 

Evästeet