Olemme Facebookissa!

04.07.2024 Kesäpäivässä kirjastolla kuultiin kuvittajan työstä

Kesäpäivä kirjastolla tapahtumassa kuvittaja ja kirjailija Mira Mallius esitteli kijoittamiaan ja kuvittamiaan kirjoja. Malliusta haastatteli Milja Kaapu.
Jo perinteeksi muodostunutta Kesäpäivä kirjastolla -tapahtumaa vietettiin keskiviikkona 19.6. Tänä vuonna tapahtumassa vieraili kuvittaja ja lastenkirjailija Mira Mallius, joka kertoi millaista kuvittajan työ on ja mitä kaikkea siihen sisältyy.

Kahdeksan vuotta kuvittajana työskennellyt Mallius vaihtoi alaa, kun edellinen työpaikka kärsi talousvaikeuksista. – Koulutukseltani olen vaatesuunnittelija, joita töitä tein 10 vuotta Seppälässä. Kun Seppälällä alkoi mennä huonosti, sain idean alkaa kuvittamaan kirjoja.


Ensimmäisinä töinään Mallius kuvitti postikortteja Putingille. Aikaisempi kokemus vaatealalta ja lastenprinteistä lisäsi halua lastenkirjan kuvittamiseen. – Otin yhteyttä Ville Hytöseen, että haluaisin kuvittaa lastenkirjan ja nyt olemme tehneet niitä yhdessä useamman.


Malliuksen kuvittamat kirjat käsittelevät vaikeitakin asioita. – Kuvittamisessa on välillä haastavaa kuvata vaikeatkin asiat niin, että ne eivät ole liian pelottavia tai surullisia. Silloin pitää tarkasti miettiä millaisia värejä ja kuvakulmia käyttää, Mallius kertoo.


Kuvittaja tekee tiivistä yhteistyötä kirjailijoiden kanssa ja onkin tärkeää, että ajatukset kohtaavat. – Kirjan voi kuvittaa tapaamatta kirjailijaa, mutta mielestäni on kivempi, kun näkee ja on mahdollisuus keskustella mitä kirjaan halutaan. Yleensä myös autamme kirjailijan kanssa toinen toisiamme kirjoitus- ja kuvitusprosessissa, Mallius sanoo.

Kuvittajan työn ohella Mallius on kirjoittanut myös omia lastenkirjoja sekä aikuisille suunnatun sarjakuvakirjan.


Malliusta kirjastolla haastatteli Milja Kaapu. Myös lapsia osallistettiin haastatteluun ja he pääsivät vastaamaan heille esitettyihin kysymyksiin. Lapsilta kyseltiin muun muassa millaisia suunnitelmia heillä on kesälle ja mitä kirjoja he ovat lukeneet. Lisäksi lapset saivat esittää kysymyksiä Malliukselle.


Kesäpäivässä kirjastolla oli lapsille ohjelmassa lisäksi kunnan kesätyöntekijöiden suunnittelema kirjastoseikkailu, jossa lapset pääsivät suorittamaan tehtäviä erilaisilla pisteillä. 4H tarjosi myös kasvomaalausta ja iltapäivällä kirjaston pihalla esiintyivät Mimi ja Kuku.


– Tapahtuma on jo perinteeksi muodostunut kesätapahtuma. Tänä vuonna pystyimme yhdistämään kuvataideleirin kanssa, jossa Mira oli aamupäivällä ohjaamassa. Muutenkin lapsia on tullut mukavasti paikalle ja tämä on tällainen hyvä kohtaaminen, kun eri-ikäisten leirit ovat tulleet viettämään päivää, hyvinvointisuunnittelija Päivi Paija kertoo.

 

Evästeet