Olemme Facebookissa!

04.07.2019 Sulo Uutto esillä Yli-Kirralla

Kaisa Kirkko-Jaakkola on käynyt läpi Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen hallussa olevia Sulo Uuton ottamia valokuvia ja koonnut niistä esityksen viikonlopun Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyyn. Museoyhdistyksen puheenjohtajan Kalevi Sillanpään mukaan vanhat paikalliset valokuvat ovat tervetulleita museon kokoelmiin.
Punkalaitumelainen valokuvaaja Sulo Uutto lahjoitti Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistykselle vuonna 1974 mittavan, noin 17 000 lasinegatiivin kokoelman. Osaan myöhemmin digitoiduista valokuvista ja Uuton elämäntyöhön voi tutustua viikonloppuna Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä.

aismuseon rakentumisessa on merkittävä, koska hän kuvasi 1920-luvun lopulla Yli-Kirran silloiset rakennukset. Museo on myöhemmin voitu rakentaa näiden kuvien perusteella, kertoo Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää.


Museoyhdistyksen saama lasinegatiivilahjoitus on luetteloita ja puhdistettu Satakunnan museossa. Kokoelma on myös järjestetty kuvausvuoden mukaan. Maatalousmuseo Sarka digitoi joitain vuosia sitten noin 3 700 negatiivia.


Uuton kokoelmaan on syksystä lähtien perehtynyt Kaisa Kirkko-Jaakkola, joka on myös koonnut Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä olevan esityksen. Hän on myös perehtynyt Uuton elämään ja kertoo siitä näyttelyvieraille sekä lauantaina että sunnuntaina klo 11, 13 ja 15.


– Sulo Uuton ensimmäiset valokuvat, jotka kokoelmasta löytyvät, ovat vuodelta 1920. Tällä hetkellä olen käynyt kuvia läpi jo sotavuosiin asti, kertoo Kaisa Kirkko-Jaakkola.


Hänen mukaansa Uutto piti tarkkaa kuvauspäiväkirjaa. – Valokuvausuran loppupuolelta osa kuvauspäiväkirjoista on tosin kadoksissa. Osasta kuvia löytyy tarkka selvitys siitä, mitä kuvassa on mutta osassa todetaan vain tyyliin ”poika Varvarilta päin”. Kuvien tunnistamista vaikeuttaa, että negatiivit eivät ole laatikoissa samassa järjestyksessä kuin kuvauspäiväkirjojen merkinnät.


Lauantaina ja sunnuntaina Yli-Kirralla Uuton vanhoja kuvia voi katsella tv-ruudulla pyörivästä esityksestä.
– Museoyhdistystä kiinnostavat vanhat valokuvat ja niitä otetaan mielellään kokoelmiin vastaan, vinkkaa Kalevi Sillanpää.


Vanhan Punkalaitumen tallentaja


Valokuvaaja Sulo Uutto tallensi mittavaan kokoelmaansa Punkalaitumen elämänmenoa, maisemia ja ihmisiä useilla vuosikymmenillä.


Uutto (vuoteen 1936 Nyman) oli syntynyt vuonna 1902 Huittisissa. Hänen äitinsä oli kotoisin Oriniemestä Punkalaitumelta. Isä Viktor Nyman oli ammatiltaan värjäri ja sama ammatti löytyy myös Sulolta hänen sotilaspassistaan.


Valokuvauksesta Uutto oli kiinnostunut jo nuorena. Hän rakensi vuonna 1917 itselleen ensimmäisen kameran pahvilaatikoista ja silmälasin linsseistä. Valokuvausliikkeen hän avasi Punkalaitumelle vuonna 1921 ja laajensi radiopuolelle vuonna 1926. Uuton liike oli Sarkkilan tiehaaran tuntumassa ja rakennukset purettiin 1990-luvun katutöiden yhteydessä. Sulo Uutto kuoli vuonna 1986.

Evästeet